Statens navnekonsulenter for norske, kvenske og samiske stedsnavn

27.06.07, kl. 00:57

Nyheter

Om oss

Avdelinger

Lov om stadnamn

Om stedsnavn

Normering

Saksgangen

Klagenemnda

Artiklar

Lenker

Norsk språkråd

Sametinget / Samediggi

Statens kartverk

Avdelinger:

Høring via Internett i Trøndelag

I samband med revisjon av kartblad 1721-4 Flornes har Statens Kartverk, Statens navnekonsulenter for Midt-Norge og Selbu kommune inngått en avtale om forsøk på høring (delvis) via Internett.

Forsøket går ut på at sakspapirene, følgebrev og navneliste, fra Kartverket og Navnekonsulentene blir lagt ut på hjemmesidene til Selbu kommune. Samtidig varsles saka også på annet vis i kommunen, i samsvar med regelverket. På denne måten håper en å få informert flere mennesker om revisjonen på en mer effektiv måte.

Les mer (28.03.07)


Trespråklig skilt

Her er et bilde av skiltet til Porsanger kommune i strålende vintervær:

Skilt i Porsanger

Å ta med flere navn på skilt er ikke så vanskelig, og det informerer folk utenfra og folk på reise om at et sted har flere navn. De navna som kommer på skilt og kart blir også lettere bevart og holdt i hevd.

Både kommunene og Statens vegvesen har et viktig ansvar for at navn på skilt er rett. Hvis navn på skilt har feil skrivemåte, si fra til kommunen og Vegvesenet! Skilt skal ha en godkjent eller vedtatt skrivemåte. (27.03.07)


Nytt om namn

Nytt nummer av "Nytt om namn" er nett kome ut (nr. 44, 2006). Nytt om namn er eit meldingsblad for Norsk namnelag og eit informasjonsskrift om norsk og internasjonal namnegransking. Heftet inneheld m.a. rapport frå Den 11. nasjonale konferansen i namnegransking, som vart halden på Blindern i Oslo 10.11.2006.

Les meir (22.02.07.)


Om navneloven

"1. august 2006 fikk vi en revidert lov om skrivemåten av stedsnavn. Loven er det siste tiltaket i ei rekke forskrifter og regler for navn som går tilbake til 1800-tallet. Stedsnavnene våre er langt eldre enn dette. Formålet med navneloven er å ta vare på navnene, som de kulturminnene de er."

Les "Navneloven gjelder også i Trøndelag", kronikk om lov om stadnamn fra Statens navnekonsulenter i Midt-Norge. Kronikken har tidligere vært publisert i Adresseavisen. (05.02.07)


Offisielt samisk namn for Troms

Troms fylke har frå 1. juli 2006 fått eit offisielt samisk namn i tillegg til det norske namnet. Det samiske namnet er Romsa, og dei to namneformene Troms og Romsa er likestilte.

I offisiell skriftleg og munnleg kommunikasjon skal den norske forma veljast når ein nyttar norsk språk, mens den samiske forma skal veljast når ein nyttar samisk språk. Ved offentleg skilting, i logoar og på brevpapir til offentlege organ osv., skal begge namneformene nyttast. Rekkjefølgja her skal vere norsk og samisk.

Det samiske fylkesnamnet er fastsett i kasusforma nominativ (Romsa), og omgrep som fylke, fylkeskommune og liknande inngår ikkje i sjølve namnet. Når desse er etterstilt namnet, endrar namnet kasus. Riktige skrivemåtar av namnet vil vere:

Troms
Romsa

Troms fylke
Romssa fylka

Troms fylkeskommune
Romssa fylkkasuohkan

Fylkesmannen i Troms
Romssa fylkkamánni

Sjå og nettsida til Statens kartverk (08.09.06)


Samrådingsmøtet 2006

Det årlige samrådingsmøtet mellom Statens navnekonsulenter og Statens kartverk arrangeres i år i Stjørdal (Nord-Trøndelag) 28.–29. september. En sentral sak på møtet blir revidert lov om stadnamn, som blant annet medfører behov for å drøfte nye saksbehandlingsrutiner og –frister.

De vedtatte endringene i lov om stadnamn trådte i kraft fra 1. august i år (se forrige sak.) Ny forskrift og rettledning til lova vil komme på plass ca 2 måneder seinere. (25.08.06.)


Ny lov om stadnamn fra 1. august

Den nye reviderte lov om stadnamn har nå trådt i kraft (fra 01.08.06). Ei av endringene i den nye lova er at Statens navnekonsulenter fra nå av gir ei tilråding i navnesaker istedenfor to. Før Statens navnekonsulenter skal vurdere saken, skal navna ha vært på høring i kommunen. Men navnekonsulentene kan selvsagt fortsatt komme med råd om skrivemåten, eller med ei uformell foreløpig tilråding tildigere i saksgangen ved behov.

Denne endringa gjelder imidlertid ikke samiske og kvenske navn. Den samiske og den kvenske navnekonsulenttjenesten skal fortsatt gi både foreløpig og endelig tilråding i navnesaker.

Les mer om endringer i den reviderte lova: "Om revidert lov om stadnamn"

Les hele den reviderte lova på lovdata.no: Revidert lov om stadnamn fra 01.08.06 (21.08.06.)


Gatenavn i Oslo

"I kategorien kjente folk er det konger, vikinger, militære og det solide borgerskapets menn som dominerer. Arbeidsfolk og kvinner skal man lete etter med lys og lykte. I 1864 ble Smalgangen ved Grensen omdøpt til Arbeidergata. Gata ble oppkalt etter de nye arbeiderboligene som var oppført der i 1858 (...)"

Artikkelen om gatenavn i Oslo er skrevet av Ellen Røsjø (Oslo kommune og Oslo byarkiv). Les hele artikkelen: Når Oslo-gater døpes - Spesielt om gatenavn i regulerte byområder (pdf) (30.05.06.)


Høringsuttalelser

Høringsfristen til høringa om endring av forskriften til lov om stadnamn er nå gått ut (15.05.), og de innkomne høringsuttalelsene finnes på Kulturdepartementets side, her:

Høringsuttalelser (18.05.06.)


Halshogd mann får vegminne

Trondheim kommune ønsker å minnes Ole Nypan i en ny veg som skal bygges i et boligfelt i Nypan leir sør for byen. Bonden og skysskafferen Ole Nypan var gift med Lisbeth Pedersdatter Nypan, trolig den nest siste kvinnen som ble dømt til døden for hekseri i Norge.

Les mer (03.05.06.)


Høring om ny forskrift til Lov om stadnamn

Ny forskrift til lov om stadnamn er nå ute på høring. Høringsfristen er satt til 15. mai 2006.

Høringsdokumentene finnes på Kulturdepartementets side, her: Høring om ny forskrift (05.04.06.)


Forskriftene snart ut på høring

Fra 01.08.06 trer den nye og reviderte lov om stadnamn i kraft. Før den tid må det også komme nye forskrifter på plass, og det er nå en prossess i gang for å revidere forskriftene. Før jul i fjor fikk noen av de som arbeider med navnesaker til daglig, Statens kartverk og Statens navnekonsulentjeneste, uttale seg om forskriftene i en første høringsrunde.

Forskriftene vil snart komme ut på høring, og vi legger derfor ut uttalelsen Statens navnekonsulenttjeneste for norske navn kom med 28. november 2005.

Les brevet her på vår side, eller last ned pdf (15.03.06)


Navn i Midt-Norges fyrhistorie

Børøyholmen
Bildet er utlånt av Dalsfjord fyrmuseum og viser det nå nedbrente fyret på Børøyholmen ved Hitra.

Statens navnekonsulenter for Midt-Norge har de siste årene revidert navn på en rekke sjøkart innenfor sitt område. I forlengelse av dette arbeidet har navnekonsulentene nå reist sak for skrivemåten av de primære naturnavnene for alle fyrnavn i det samme området. Det dreier seg om ca. 40 naturnavn, fra Kalsholmen i Meløy i nord til Kvitholmen i Averøy i sør.

I mange tilfeller er fyrene lagt ned (som i Leirvika i Kristiansund og på Villa i Flatanger), eller kanskje erstattet av lykt (Børøyholmen ved Hitra), men det er stor interesse for fyrhistorien, og dermed også for navnene på stedene. (01.03.06.)


Nytt om namn

Nytt nummer av Nytt om namn er nett kome ut (nr 42, 2005). Nytt om namn er eit meldingsblad for Norsk namnelag og eit informasjonsskrift om norsk og internasjonal namnegransking. Heftet inneheld m.a. innlegga som vart haldne på konferansen "Stadnamn i nordisk og internasjonalt perspektiv", som vart halden på Blindern i Oslo 21. oktober som ein lekk i markeringa av hundreårsminnet for unionsoppløysinga.

Les meir (25.01.2006)


Hvorfor bør kommunen satse på navnearbeid?

Mange kommuner sliter økonomisk, og det er lett for at navnearbeidet i kommunen blir nedprioritert. Det er sikkert mange som tar stedsnavna som en selvfølge, og ikke tenker over at stedsnavn og adressenavn kan ha en betydning for trivselen og tilhørigheten på et sted. Dessuten finnes en viktig del av kommunens historie gjemt i de navna som er i ferd med å glemmes.

Les hele artikkelen (12.01.2006)


Se også nyhetsarkiv.



Dette dokumentet ble sist oppdatert: 28.03.07, kl. 15:12:58.
Nettredaktør: Astrid Sann Evensen

Valid HTML 4.01! Valid CSS!