Sammanfattning:
Direkt ur kartongen är en Palm användbar. Men det finns en del problem som stör. Ett av dom är hanteringen av svenska tecken. Som tur är finns det en lösning på det och de flesta andra problemen. Läs om vilka program jag rekommenderar för att få en Palm precis som man vill ha den. En stor fördel, de flesta är gratis!

En uppdatering till Tungsten T

Det kan vara värt att notera att Palm har släppt en uppdatering till Tungsten T, bland annat fixar den ett problem som kan uppstå om man har för många filer installerade (och som jag fått en del frågor om via e-post).

Vad annat, jag har äntligen kommit igång med att koda program på min Palm. För närvarande använder jag Plua och har snickrat ihop en enklare utvecklingsmiljö för detta. När CASL for OS 5 kommer jag antagligen köra den också. Det finns alltså saker att sysselsätta sig med under sommaren! På tal om den, ha en skön sommar för nu tar Robbans palmsida semester.

Bättre sent än aldrig, maj 2003

Jag har lovat ett nytt utseende på den här sidan, det får vänta. Min datorvardag har varit allt annat än normal under april och maj. Byte av hårddisk, ominstallationer av operativsystem, krascher både på min pc och på min Tungsten har försenat Robbans nya palmsida. Istället blir det den här uppdateringen som får räcka hela den kommande sommaren.

Jag använde det svenska gratisprogrammet Today under en längre tid, men i samband med en udda krasch på min Tungsten (som Today var alldeles oskyldig till och som jag skall återkomma till) blev jag tvungen att göra en total återställning på min palm och i samband med detta installerade jag inte Today igen. Varför då kan man undra? Vet inte riktigt, programmet har många bra funktioner men jag behöver det inte. Det är lätt att börja tokinstallera program på sin palm eftersom det finns så många att välja på. Men om dom inte verkligen behövs och används har dom inget där att göra. Du får mer ledigt minne, färre saker som kan krångla och slipper leta bland ikoner för att hitta rätt.

Palm har alltid varit ett exempel på less is more och jag tycker att det skall gälla ens eget programutbud också. Jag kan överleva en missad superfunktion i Datebk 5 för jag behöver inte dom där etthundra andra. En palm är gjord för rena enkla användargränssnitt, att kunna lägga en ikon framför en tidsanteckning i kalendern gör den inte bättre.

En udda historia i sammanhanget är att i samband med att jag testade Documents To Go (som ingår när man köper en Tungsten), upptäckte jag att den del av programmet som installeras på PC:n försökte börja prata med en server på internet. Det visade sig att programmet förutom att söka efter uppdateringar även skickar information om hur man använder programmet till Dataviz som har skrivit Documents to go.

Jag sökte på deras hemsida för information om detta och fann mycket lite vilket fick mig att skicka ett syrligt meddelande där jag ifrågasatte deras Privacy Statement (som är mycket viktig i USA). Det hela slutade med att dom gav mig en komplett version av deras program Documents To Go Premium Edition helt gratis som plåster på såren. En oväntad bonus kan man tänka, och möjligtvis är det så, för min del kunde jag bara konstatera att det som jag fick extra i den kompletta versionen var sådant jag inte har någon större nytta av. Att ha allting installerat tar dessutom en massa extra plats och programmet är stort nog ändå.

Just nu kan jag ladda ner Word och Excel filer plus digitalbilder. Men det sistnämnda funderar jag på att ta bort, även om det känns märkligt tillfredsställande att kunna titta på bilder av ungarna även på min Tungsten. Av detta kan man lära att det kan löna sig att klaga, men du behöver inte bli helt nöjd även om du får rätt.

Om min Tungsten

Palmos fem Överallt där du hittar den här symbolen på sidan finns det det information om Palmos fem och Tungsten.

En Tungsten har stor vill-ha-en-också faktor. Redan när man packar upp den från sin ganska udda originalförpackning bleknar andra Palm och Pocket PC enheter vid en jämförelse. Den är snygg att se på, ryms bra i handen och känns gedigen. Eftersom pennan egentligen är för stor för datorn har den försetts med en funktion som gör att den kan tryckas ihop. För dom, som i likhet med mig, sitter och klickar med pennan när tillfälle ges är detta en stor bonus. Dessutom är det en metallpenna vilket gör att den känns mer som en riktig penna i jämförelse med tidigare plastpennor. Pennan är en viktig komponent till en handdator och den du får till en Tungsten är suverän.

Den nya navigeringsknappen gör att man kan utföra många funktioner utan att behöva komma åt skrivytan och därigenom slipper man ta fram pennan också. Till exempel har enhandsfunktionen i Handy Shopper fått ett lyft tack vare den nya knappen. Att storhandla har aldrig varit lättare än nu!

Tyvärr är det skydd som skickas med rätt värdelöst. En genomskinlig plastbit som täcker skärmen och inget mer. När man inte har den på vet man inte var man skall göra av den och dessutom blir det snabbt skitig, full med fingeravtryck och annat. En av dom första saker jag gjorde efter att ha skaffat min Tungsten blev därför att köpa ett nytt skydd för den. Jag fastnade för ett fodral i våtdräktsliknande material men en öppning på ena sidan så att man kommer åt att plugga in hörlurar när man vill lyssna på musik. Jag tror att dom flesta Tungstenköpare ganska snabbt inser att man måste skaffa ett bättre fodral då plastbiten är oanvändbar och att köra utan är knappast att rekommendera.

Med min gamla palm synkade jag alltid via Ir-porten. I och med att man laddar batteriet på en Tungsten genom att sätta den i dockan har jag även börjat synka via usb. Det går överraskande fort, även om man inte tycker det just när man håller på att ladda ner ny musik förstås. Annars är jag inte speciellt förtjust i att behöva ha dockan framme för att kunna ladda batterierna. Jag skulle mycket hellre ha en laddare liknande den man har till mobiltelefonen. Lättare att stuva undan och att ta med sig. Mer om laddare kan du läsa under den nya rubriken Laddningsproblemet.

Innan man byter till sin Tungsten bör man inventera sina program och hacks så att man vet vilka versioner man använder och om det finns nyare versioner att få tag i. Med erfarenhet från mitt eget byte anser jag att man bör installera de senaste versionerna av programmen man använder för att vara säker på att dom fungerar. I vissa fall får man extra funktioner och färgstöd på köpet. Tips från andra har uppmärksammat mig på att man också bör se över eventuell extra hårdvara man har, eller tänker skaffa, innan bytet. Det finns exempel på att extra tangentbord inte fungerar med palmos fem. Var beredd på att leta en del på leverantörernas hemsidor och att du eventuellt måste kontakta support. Många är dåliga på att lämna korrekt information om programmet eller prylen fungerar med en Tungsten.

Vad är då mitt omdöme så här långt? Kort sagt, jag är glad att jag skaffade en Tungsten och när jag tittar på min gamla IIIxe längtar jag inte tillbaka. Ett problem stör friden, sortering av svenska tecken, därför vågar jag komma med följande uppmaning:

Har du pengar över och använder en palm idag? Köp en Tungsten! Har du inga pengar? Köp en Zire.

Svenska tecken

Det största problemet man upplever med sin Palm när man börjar använda den är hanteringen av svenska tecken. Först är det svårt att få till å, ä och ö när man lär sig Graffiti. Sedan märker man att de svenska tecknen inte sorteras korrekt i adressboken och i andra databaser där det finns möjlighet till sortering. Som tur är finns det två gratisprogram som rättar till detta. Sortinghack och SwedishChars, som båda är utvecklade av svenskar löser problemet. För att kunna använda dessa två program krävs att man installerar ett program som kan hantera hacks. Hacks är ett sätt att förändra eller utöka funktioner i operativsystemet. Det populäraste programmet för att hantera systemtillägg är Xmaster. Själv använder jag EVPlugBase som är ett program med liknande funktioner. Då det finns en stor mängd hacks är det viktigt att ha ett program som kan hantera och aktivera dessa.

Något att fundera på. Jag har fått förslag från olika håll om att byta ut EVPlugBase mot Xmaster. Den främsta anledningen skall vara att Xmaster utvecklas aktivt vilket inte verkar vara fallet med EVPlugBase. Visst, ni kan ha rätt, och skulle jag skaffa en ny palm är det mycket möjligt att jag skulle installera Xmaster på den. Men på min nuvarande palm fungerar EVPlugBase alldeles utmärkt och varför då fixa någonting som inte är trasigt och riskera att utsättas för Murphys lag!

Vad Sortinghack gör är lätt att förstå, den ser till att svenska tecken sorteras rätt i adressboken och i andra listor. SwedishChars kräver kanske lite mer förklaring. För att underlätta när man skall skriva å, ä eller ö lägger den till några Grafittikommandon som man kan använda istället för dom vanliga (som fortfarande fungerar). Istället för att rita ett A och en ring nerifrån och upp för att få ett Å kan man istället rita ett lite mindre A med en ring ovanför. För att rita Ö gör man ett mindre O med ett streck över. Klart enklare än ursprungskommandot för Ö i Grafitti.

Palmos fem Inga hack fungerar längre, definitivt inte dom jag har nämnt ovan. Att skriva svenska tecken på originalsättet har jag vant mig vid. Värre är att adressbok och annat sorteras felaktigt och personligen tycker jag att det är pinsamt att detta inte är ordnat i operativsystemet ännu.

Erisma har uppdaterat SwedishChars därför kan jag återigen kladda dit svenska tecken som jag är van vid. Detta är alltså inte ett hack utan skall installeras helt fristående som ett vanligt program.

Vissa hack kan eventuellt fungera, företaget Tealpoint har en produkt som heter Tealmaster och den innehåller en funktion som gör att vissa typer av hack fungerar ändå. Om du har ett hack du inte kan vara utan kan det gå att få igång med Tealmaster.

Helgdagar och månens faser

En annan sak som man snabbt saknar i sin Palm kalender jämfört med sin gamla papperskalender är när alla helgdagar inträffar. Självklart var det någon som gjorde något åt saken. Programmet KfPliten som du installerar under Windows genererar kalenderuppgifter för önskat år som du sedan kan importera in i Palm Desktop och sedan synka med din Palm. Programmet klarar mer än så, du kan också få uppgifter om månens faser, solens upp- och nergång med mera. Även det här programmet är gratis.

Palmos fem Tyvärr har det det inte tillkommit några nya helgdagar i samband med att Palm släppte Tungsten och månen verkar snurra på som förut. Det är alltså bara att fortsätta att använda KfPliten som tidigare.

Namnsdagar

Något som jag saknat länge fick plötsligt en lösning! Det började med att jag fick tips om att man kunde ladda ner filer med svenska namnsdagar och helgdagar från camouflage.org. De sistnämnda har jag ordnat med hjälp av KfPliten. När jag läste mer på hemsidan för KfPliten upptäckte jag att programmet använde sig av ytterligare ett program convdb för att skapa filer i det format som kan importeras till din Palm. Jag laddade hem programmet och insåg snabbt att jag kunde ordna namnsdagarna själv!

Därför kan jag nu erbjuda att direkt från den här sidan ladda ner en fil som innehåller namnsdagarna för åren 2002 till 2005, samt möjligheten att skapa filerna för kommande år helt själv! Det här visar, om inget annat, att det kan löna sig att verkligen läsa folks hemsidor när man besöker dom.

Outlook användare läs här! De filer som finns på the Brickhouse kan bara användas med Palm Desktop. Vill du ha filer till outlook skall du besöka Camouflage.org.

Palmos fem Den nya versionen av operativsystemet har inte påverkat Svenska Akademien, utan dina och mina namnsdagar ligger fast sen dom senast ändrades 2001.

Bemärkelsedagar

Ens nära och kära fyller år, man skall minnas förlovningsdagar, bröllopsdagar och annat. Visst, man kan lägga in upprepade händelser i kalendern, men det finns bättre sätt. Om man använder Happy Days får man ett flexibelt sätt att hantera och lägga till födelsedagar och annat genom att använda ett av de fria fälten i adressboken. Man kan även använda noteringsdelen för en adress om man har många händelser för samma person. Du kanske vill hålla reda på en kollegas barns födelsedagar till exempel. Happy Days är flexibelt och fungerar utmärkt.

Palmos fem Happy Days har inte orsakat några problem i samband med uppgraderingen. Så du kan inte skylla på din Tungsten om du missar bröllopsdagen.

En bättre klocka än mobiltelefonen

Nu har vi fyllt kalendern med helgdagar, födelsedagar och andra högtidsdagar. Vi spär på med en massa möten och annat. Då upptäcker man nåt annat som saknas. Vi svenskar håller gärna koll på veckonumret och bokar möten utifrån veckonummer, «Hur ser det ut på torsdag vecka 23?». Du pickar frenetiskt i kalendern, till sist lär du dig att om man ställer sig i veckovyn ser man aktuellt veckonummer, men enbart där. Då är det dags att installera nästa program, Big Clock, som förutom att visa dig veckonumren även är just en stor klocka. Men den kan mer än så. Du kan visa en världstid och använda den som väckarklocka, bra när man är ute och reser med sin Palm.

Palmos fem Har du inte uppgraderat förr kan det vara läge nu. I alla fall om du vill ha en stor klocka i färg också. Annars är det bara att köra vidare med Big Clock. Numera ingår faktiskt ett program som heter World Clock i operativsystemet så Big Clock har fått viss konkurrens. Fördelen med World Clock är att om din Tungsten är avstängd och du trycker snabbt på navigeringsknappen så visas aktuell tid i World Clock under en kort stund och sedan slocknar skärmen igen. Perfekt när man snabbt vill veta dagens datum eller vad klockan är.

Spel och när man går på krogen

Men man kan ju inte alltid vara nyttig eller hur? Det finns en uppsjö med spel att tillgå, allt man kan tänka sig. Själv har jag numera tre installerade. Pocket Chess, version 1.0 är gratis och kan laddas ner direkt från den här sidan, senare versioner (deluxe) är shareware. För min egen del räcker det dock gott med gratisversionen. Backgammon finns i ett flertal varianter för Palm, den jag använder är inte den mest avancerade, dock räcker den gott för mig. Dessutom kör jag SFCave som går ut på att styra ett band genom en grotta och undvika att krocka med hinder eller med väggarna. Låter enkelt och är det också, kräver bara en knapp för att styra spelet, samtidigt är det som gjort för att köra om och om igen. Prova själv får du se!

Förhoppningsvis går du ut i glada vänners lag ibland för att äta och dricka gott. Någonstans under kvällen uppstår ofta ett problem. Det är när man skall betala och man skall splitta notan. Inga problem om du har din Palm med dig. För efter att du har installerat Tipsy går det snabbt och lätt att splitta en nota. Du får till och med dricksen uppdelad per person (om ni nu kan enas om hur mycket ni skall ge förstås).

Palmos fem Dom få spelen ovan fungerar utmärkt även på en Tungsten. Man kunde kanske önska sig något mer färggrannt. Att Tipsy saknar färg är av mindre betydelse, eventuellt skulle det förhöja användandet om oliven i drajan var grön. Fast det är klart, när notan består av många såna är det svårt ändå att splitta notan, oavsett om man har en Tungsten eller en Palm IIIxe.

I mataffären

Nu får man inte alltid äta på krogen förstås. Ibland måste man gå till affären och handla. Gång efter gång skriver man på den där inköpslistan som är nästan identisk från ett köptillfälle till ett annat. Självklart kan du slippa det där om använder Handy Shopper på din Palm. Du lägger upp valfria affärer, t.ex. Mataffären, lägger till varor, mjölk, smör, öl osv. Sedan när det är dags att handla markerar du bara vad du skall köpa den här gången och hur många av varje. I affären väljer du bara en vy i Handy Shopper som nu bara visar den aktuella inköpslistan. Vartefter som du lägger varorna i kundvagnen markerar du dom i programmet och dom försvinner från inköpslistan. När den är tom är du klar! Nästa gång det är dags att handla tar du bara fram ursprungslistan igen, markerar det du behöver och sen är det bara att handla. Känns helt oumbärligt efter ett tag.

Palmos fem På sätt och viss har jag återupptäckt Handy Shopper i samband med att jag bytte till min Tungsten och uppgraderade till den senaste versionen. Användandet av färg och ikoner lyfter programmet till nya höjder. Använd inte bara Handy Shopper när du går på ICA, den kan så mycket mer. Utforska och upptäck allt som programmet kan hjälpa dig med idag!

Våra saker och deras

En sak till som åtminstone jag behöver hjälp med att hålla reda på är vad jag lånar ut till folk och vad jag lånar av dom. Videofilmer, böcker, pengar med mera. Att jag nu för tiden har järnkoll är ganska givet vid det här laget eller hur? Med hjälp av Lend and Borrow låter jag min Palm hålla koll åt mig. Jag kan till och med ange vilken dag som saken skall vara återlämnad om jag så önskar. Risken finns dock att dina vänner tycker att du har blivit övernitisk. «Hör du, den 12:e oktober lånade du Night of the Living Dead av mig. Det var fjorton dar sedan, jag vill ha tillbaks den nu».

En liten varning! Jag upptäckte i samband med att min Palm totalt laddades ur att Lend and Borrow inte slår på arkivflaggan för sin databas. Det innebär att den inte backas upp när man synkar sin palm och vid en restore får du tillbaka programmet men inte dina data! Det finns en lösning på problemet, om man installerar programmet filez från Nosleep Software. Här kommer därför en kort beskrivning på hur man slår på arkivflaggan för Lend and Borrow med hjälp av Filez:

  1. Starta Filez, bläddra tills du ser filen LendBorrowDB.
  2. Markera den och tryck på Details.
  3. Nu får du upp detaljerna för filen, välj fliken Attributes.
  4. Markera Backup (som inte borde vara ikryssat) och tryck Save.
  5. Nästa gång du synkar din palm kolla att databasen har flyttats över genom att leta efter filen lendborrowdb.pdb på din pc. Min ligger i katalogen c:\palm\de\backup.

Palmos fem Tyvärr, byter du till en Tungsten får du lämna Lend and Borrow bakom dig. Det kraschar hela tiden under Palmos fem. Personligen har jag börjat använda Handy Shopper för att hålla reda på mina och andras prylar. Vissa saker med Lend and Borrow saknar jag, men det är ingen svår förlust att komma över.

Läsa böcker

Det går faktiskt att använda sin Palm för att läsa böcker på. Ergonomiskt är det lite knepigt det håller jag med om. Liten skärm, reflexer i skärmen och dålig kontrast mellan bakgrund och text. Men om du vill rationalisera och slippa bära på en bok, då är det värt att installera en bokläsare. Jag har använt Mobipocket och det av två anledningar, programmet är gratis för personligt bruk och det finns även en gratisprogramvara till din PC som du kan använda för att skapa dina egna E-böcker. Du kan använda Mobipocket för att ladda ner nyheter samtidigt som du syncar din Palm och på deras hemsida kan du hämta gratisböcker eller köpa sådana som inte är gratis.

Den första boken jag läste på min Palm var Underground av Suelette Dreyfus som handlar om hackers i Australien, England och USA i slutet av 80-talet och början på 90-talet. Precis när internet började blomma ut och datasäkerhet fortfarande var ett okänt begrepp för allmänheten. Författarinnan beslutade sig för att släppa en elektronisk version gratis på nätet. Sedan konverterade någon denna version till Palmformat och gjorde den tillgänglig i sin tur.

Via Gutenbergprojektet finns det en stor mängd böcker inom olika områden som inte täcks av någon copyright och som har konverterats till elektroniskt format. Med hjälp av MobiPocket Publisher kan man på sin PC formattera och föra över böcker till sin Palm. Om du inte har läst alla klassiker redan kan det här vara ett bra sätt att komma igång!

En intressant webbplats är eLib som bland mycket annat har information om på vilka bibliotek man kan låna e-böcker.

Palmos fem Med Mobipocket gäller att du måste se till att uppgradera till den senaste versionen. En äldre version fungerar med Palmos fem, men var beredd på att programmet uppträder underligt och att vissa funktioner inte fungerar. En annan fördel är att de flesta texter blir mer lättlästa på en Tungsten. I alla fall jämfört med min gamla Palm IIIxe.

Pinkoder och lösenord

Hur man än vrider och vänder sig får man fler och fler plastkort med tillhörande pinkod. Dessutom behöver man konton till en massa saker på nätet. Du har konton till din internetbank, för att kontrollera din elräkning, du kanske har ett Hotmailkonto eller någon annan web-mail. Mycket blir det att hålla reda på i alla fall. På min PC använder jag ett program som heter Whisper för att lagra lösenord, men det är inte alltid som man har tillgång till sin PC och vissa saker (som pinkoden till bensinkortet) är ganska ointressant att lagra på PC:n. Därför har jag varit på jakt efter ett program som kunde lagra pinkoder och kontouppgifter på min Palm. Programmet skulle fungera på samma sätt som Whisper, det vill säga ett lösenord att minnas och sedan en lista med inlagda konton i en krypterad fil.

Efter visst letande har jag hittat Strip (Secure Tool for Recalling Important Passwords) som fungerar som Whisper och är gratis. Nu behöver jag aldrig mer skriva upp ett användarnamn och ett lösenord på en bit papper, skriv in det i Strip bara så finns det lätt tillgängligt och säkert lagrat. Om jag glömmer bort pinkoden till bensinkortet när jag skall tanka är det bara att gå in i Strip och titta. Mycket användbart program som faktiskt kan användas till att lagra lite andra hemligheter också eftersom det finns en möjlighet att lägga in noteringar på varje konto man skapar.

Bra att veta! Strip har nu kommit i version 1.0 som kan laddas ner från den amerikanska hemsidan. Den innehåller en ny krypteringsalgoritm plus att man rättat ett fel med accounts som försvann om man kör palmos version 4.

Palmos fem Jag passade på att uppgradera till version 1.0 i samband med bytet och hade inga problem med att konvertera till den nya krypteringsalgoritmen. Strip fungerar utmärkt, inga klagomål alls.

När du vill rita

Jag använder HandWrite för frihandsteckningar. Programmet är bra om man vill rita en liten karta eller för anteckningar som man inte vill ha som ett memo. Det är inget avancerat ritprogram utan bygger på att man skapar sidor i ett anteckningsblock. Med HandWrite kan du bara välja på tre olika linjetjocklekar på det du ritar. Fördelen är att det går blixtsnabbt att lägga till sidor och att bläddra mellan dom. I en nyare version än den jag har finns det stöd för färg.

Palmos fem Programmet fungerar, men jag har valt att inte uppgradera till den version som har färgstöd. Istället har jag avinstallerat HandWrite och använder istället Notepad som numera ingår i Palmos. Funktionerna är i praktiken samma och i dagsläget ser jag ingen nytta med färg.

Mindmapping

Mindmapping är ett sätt att föra anteckningar, organisera idéer, komma ihåg information och följa upp den. Första gången man utsätts för mindmapping tycker man antingen att det är fantastiskt, eller så förstår man inte vitsen. Själv är jag biten av mindmapping och har länge väntat på möjligheten att kunna skapa och flytta mind maps mellan min pc och min Palm. Nu är möjligheten äntligen här tack vare att Mindjet, som har skapat program för mindmapping på pc, släppt en mobil version av programmet Mind Manager (som är ett favoritprogram).

En del saker att tänka på, för det första kostar programmet en hel del pengar. Dessutom kommer det bäst till sin rätt om man även har Mind Manager 2002 Business Edition på sin pc. Det innebär ännu högre kostnader. Programmet har en högre lärotröskel än de flesta andra Palm program (även om man är van vid mindmapping). Programmet är stort, det överlägset största jag har laddat på min Palm, har man ont om minne bör man tänka sig för innan man skaffar programmet. Synkroniseringstiden mellan pc och Palm ökar också. Jag synkar via Ir-porten och märker skillnad före och efter installationen av Mind Manager.

Trots detta rekommenderar jag helhjärtat programmet till dom som använder sig av mindmapping. Tänk dig själv att efter ett möte föra över din mind map till din pc och fylla ut med grafik, länkar och annat. På kort tid tar du fram lättfattliga visuella anteckningar som hjälper dig att minnas och som du gärna delar med andra.

Palmos fem Mind Manager kräver service pack 2 för Palmos för att fungera korrekt. Har du köpt programmet är detta en gratis uppdatering. Det tog alldeles för lång tid innan den kom, men nu när den är här är i alla fall jag lycklig.

Batteriproblemet

Om du har en Palm som använder vanliga batterier kan jag ge följande handfasta råd. Köp laddningsbara batterier, fyra stycken, och en laddare. Genom att skaffa fyra kan man alltid ha två i sin Palm och två på hyllan redo att ersätta dom två i din Palm. Det behövs inte speciellt avancerad huvudräkning för att inse att laddningsbara batterier är snabbt intjänade. Håll inte på med vanliga alkaliska batterier, det är pengar i sjön.

Jag har fått kommentarer från flera håll om att det finns en risk med laddningsbara batterier då dom laddar ur snabbare än alkaliska och man drabbas av en död palm innan man hinner byta till fräscha. Visst det har hänt mig också - två gånger faktiskt! Båda gångerna var det sommar, jag hade semester och min palm låg långt ner på listan över sånt som jag tyckte var viktigt. Så långt ner att när jag väl skulle använda den var den fullständigt urladdad.

Enda fördelen var att jag fick tillfälle att testa om mina backuprutiner för min palm fungerade, vilket dom nästan gjorde. Det jag upptäckte var att Lend and Borrow inte lagrade ner sin databas när man synkade mot pc:n. Det problemet kan dock lösas med hjälp av filez, mer om det på annan plats på den här sidan.

En ytterligare sak att tänka på när man använder laddningsbara batterier är att ett uppladdat par tappar kraft även om du inte använder dom. Detta gör att man måste planera sina batteribyten något så att man inte laddar sina reservbatterier för långt i förväg eftersom dom då inte räcker speciellt länge.

Själv använder jag programmet ATool för att hålla reda på mina batteribyten. För närvarande (september 2002) har jag ett snitt på arton dagar mellan varje batteribyte. ATool ger mig tre sätt att hålla reda på mina batterier och byten.

Själv brukar jag använda calendar funktionen på other sidan till att låta ATool räkna hur många dagar det har gått sen jag sist bytte batterier. Allt för att slippa använda hjärnan själv! ATool kan en del andra saker också, som att kasta krona eller klave och säga när du senast synkade din palm. Kort sagt en samling värdefulla funktioner samlade på ett ställe.

För dom som har en Palm med internt batteri. En nackdel med att ha en Palm med ett internt batteri är att när det börjar krångla och tappa laddningen kan det kännas jobbigt att behöva skicka in sin palm för att få problemet åtgärdat. Om man dessutom inte har någon garanti kvar kan det bli dyrt också. Då kan det vara skönt att veta att man kan köpa ett nytt batteri på nätet och göra jobbet själv. Den engelska webbplatsen psaparts är en bra utgångspunkt, batterierna levereras enligt uppgift med kompletta instruktioner plus ett verktyg för att kunna göra jobbet. Observera att jag inte har testat själv men jag har fått frågor om detta och nämner det därför här.

Laddningsproblemet

Palmos
fem En tungsten, inga mer batteribyten och inga mer problem? Föregående påstående är sant i många stycken, men inte helt, en sak som stör mig är att Hot Sync dockan dubblerar som batteriladdare. Jag alternerar mellan olika arbetsplatser och släpar alltid runt på en ryggsäck med en bärbar dator och en massa tillbehör. Tidigare behövde jag bara bära runt två extra laddningsbara batterier för att vara säker på att min palm fungerade. Nu behöver jag egentligen släpa runt en otymplig docka plus elsladd för att vara säker på samma sak. Med min gamla Palm IIIxe använde jag aldrig dockan eftersom jag alltid synkade via IR-porten. Numera måste jag ha dockan tillgänglig, om inte annat för att kunna ladda batterierna. Det känns inte helt tillfredsställande, och utan extra investeringar finns det ingen lösning. Än så länge är dock batteritiden utmärkt och jag har inte haft några problem.

Ett sätt att ladda sin palm utan docka är att skaffa en reseladdare. En sån kan man få tag på hos till exempel Handware Nordic AB, men priset, 563 inklusive moms! Även om den nu fungerar både i England, USA, Europa och Australien är det faktiskt bara en batteriladdare. Så för egen del är denna väg utesluten.

Ett annat sätt kan vara att skaffa en usb-synkkabel som egentligen är en docka utan docka. Detta är prismässigt ett mycket smakfullare alternativ, hos Handware 244 inklusive moms. Dessutom tar den något mindre plats än en reseladdare.

Det finns även speciella nödladdare som drivs av ett 9 volts batteri och som har fördelen att fungera nästan överallt. Kan vara ett alternativ för den riktigt mobile användaren som skyr närhet till det fasta elnätet. Att återigen behöva hålla reda på ett vanligt batteri känns inte helt lockande heller.

Slutligen kan man sjävklart köpa ytterligare en docka och ha en hemma och en på sin arbetsplats. Det nöjet får man dock betala över sjuhundra för och så kul skall man väl ändå inte ha det?

Lyssna på musik

Palmos
fem Då Tungsten är den första Palm som har hårdvaran för att kunna avkoda musikfiler är dom här tipsen bara användbara om du har en Tungsten. Den officiella spelaren för Palm utvecklas av Real och är en mobil variant av Real Player. Om man till skillnad från mig inte störs av att ha Real Player installerad på sin PC behöver man inte leta längre. Reals spelare fungerar utmärkt och det enda man skall se till att göra är att installera den patch för ljudet på Tungsten som Palm har släppt.

Själv gillar jag inte Real Player för PC, den tar för stor plats helt enkelt! Med det menar jag att den envisas med att alltid vara igång och trots att man slår av deras Start center dyker det osvikligt upp igen. Om du känner samma sak har du tre ytterligare möjligheter att kunna spela musik på din Tungsten:

MMPlayer har jag inte testat, den är yngst i församlingen, har gått från gratisprogram till att kosta pengar och den klarar mer än bara musik. Då lösningen inte tilltalar mig (ett program som skall kunna göra allt) har jag i dagsläget hoppat över MMPlayer.

Av dom två kvarvarande har jag efter testande och en del funderande valt att köpa AeroPlayer. Det är den spelare som innehåller dom funktioner jag har mest nytta av, bland annat dessa:

Eftersom möjligheten finns att testa samtliga spelare - gör det för all del. Dina behov kan vara annorlunda än mina och om du tycker att Real Player är gratis är det rätt program att använda. Viktigast i allt detta är fortfarande att installera Palm Audio Update som ger en märkbar skillnad på hur din Tungsten låter.

De stora problemen med att använda en Tungsten som musikmaskin är utrymme och överföringstid. Jag har ett 64 Mb Secure Digital-kort till min Tungsten och på det räknar jag med att få in cirka sexton låtar med god kvalitet (plus/minus någon beroende på låtlängd förstås). Det är i sig ett godkänt antal om man är beredd att byta urval med jämna intervall. Tyvärr tar det lång tid att överföra runt 64 Mb via usb (att använda Ir-porten är inte ens värt att fundera över).

Utrymme och överföringstid, båda går att lösa genom att kasta pengar på problemet. Det går att få tag i Secure Digital- och MultiMedia-kort på 128-256 Mb, och det finns en uppsjö av olika adapters som gör att man kan hantera kort från sin stationära eller bärbara dator och slippa en tidskrävande Hot Sync.

Ett sätt att snabba upp nedladdningen något är att använda programmet Pilot install som gör det möjligt att ladda ner filer till en palm utan att behöva göra en komplett Hot Sync. Detta är speciellt användbart när man vill ladda ner musikfiler till det externa kortet men även när man vill installera ett program eller en E-bok eftersom man slipper den extra tid det tar att synkronisera alla övriga program. Pilot install är gratis och kan laddas ner från envi.con .

Självklart är det så att musikspelarna tär på batteriet. Oberoende av vilken spelare du väljer är det viktigt att lära sig vilka energisparande funktioner den har. Släck skärmen så fort som möjligt, det har störst effekt på batteriåtgången. Måste dock säga efter en längre tids användning att batteriåtgången är lägre än vad jag trodde från början när man spelar musik, i alla fall med AreoPlayer.

Har du några tips?

Det var det hela, samtliga extra program som jag har installerat och som har fått mig helt beroende av min Palm. Nu har det trots allt gått ett tag sedan jag skaffade den och för tillfället har jag inte hittat något annat program som intresserat mig tillräckligt för att installera det tillsammans med dom andra. Men det finns säkert nåt program som jag bara måste ha, jag vet helt enkelt inte om det ännu. Vet du nåt själv så får du gärna tipsa mig. Min e-postadress finns längst ner på den här sidan.

Snabbhopp
Utmärkta Palm program
Ytterligare Palm info
Hitta digitala böcker
Musik