Chessbird

X-links

Nørresundby Skakklubs links fra tidligere måneder.
Jump.gif

 

September 2002

Chess by Robert Byrne - Byrnes ugentlige spalte i The New York Times - også arkiv med ældre artikler.

August 2002

Chess Problems Online. En side med hundredvis af parti-lignende opgaver (mange er faktisk fra spillede partier) af forskellig sværhedsgrad. Alt nydeligt organiseret. Der er forskellige opgavetyper: Bedste træk, Bedste træk i slutspil og Mat i 1, 2, 3...10. Hvis man ønsker det, kan man få et vink om løsningens karakter, eller man kan få løsningen serveret. En god side, hvis man vil skærpe sine taktiske færdigheder.

Juli 2002

Sverigesmesterskabet. Hvor man bl.a. kunne følge partierne live med Palview/Palive.

Juni 2002

Chessville. Man kan sige, det er lidt af en chance at anbefale en helt ny side, men den ser ambitiøs og lovende ud og fortjener en god start.

Maj 2002

Paul Morphy, er en hjemmeside dedikeret til den berømte amerikanske skakspiller. Der er en omfattende og velillustreret biografi samt kortere modstanderbiografier. Man kan også gennemspille og downloade partier.

April 2002

Seagaard ChessReviews, Søren Søgaards side med uafhængige anmeldelser af skakbøger og -software. Læs før du køber, eller læs og få lyst til at købe! Siden er velstruktureret og professionelt designet.

Marts 2002

Top*Chess. En østrigsk side, som udover k-skakresultater har en interessant og meget imponerende samling af indscannede postkort med skakmotiver. Kortene er primært fra første halvdel af 1900-tallet og er sorteret efter motiver.

Februar 2002

http://www.pgn.freeservers.com/. Linket i februar var oprindeligt til Paul Onstads side, U4Chess, hvor man fandt flere glimrende utilities, som han selv havde programmeret, og der var også en komplet fortegnelse over åbninger efter ECO kode. Desværre døde Paul i juli 2002 og med ham siden. Michael Sharpe har imidlertid samlet alle Pauls utilities på siden http://www.pgn.freeservers.com/.

Januar 2002

Schach-Datenbank, en side med det ambitiøse mål at registrere alle vigtige turneringer og matcher fra 1831 og frem. Endnu er man ikke nået til det 20. århundrede, men det er alligevel en ganske imponerende samling af ældre partier med samt information og turnerings-/matchtabeller.

December 2001

Linkfri måned!

November 2001

En tribut til Mark Crowthers side "The Week in Chess". Få sider på nettet kan bryste sig af 7-års jubilæum i skakkens tjeneste!

The Week in Chess

Oktober 2001

GertJan's Kijk. En samling af skaktegninger.

September 2001

PawnPusher. Skak er andet end kedsomhed og sportsmanship. Det beviser PawnPusher. Blandt emnerne kan nævnes en side med usportslige tricks, som kan bruges til at vinde, når stillingen ikke er til det, en samling af usande facts om skak, som kan bruges til at forbløffe vennerne, samt en introduktion til usunde åbninger, der med garanti får både dig og modstanderen ud af teorien.

August 2001

ChessDryad.Com, California Chess History. Dækker Californisk skak i historisk perspektiv. Her er nyere artikler og klip fra arkiverne (f.eks. en samtidig k-skakspillers oplevelse af det store jordskælv i 1906), partier til download og en voksende undervisnings-/underholdningsafdeling med bl.a. partier, som kan spilles igennem online. En website med indhold - og let at navigere.

Juli 2001

Sverigesmesterskabet 2001. Siderne er på svensk, hvilket ikke bør volde dansktalende de store problemer. Det var første gang, Palview blev brugt til online dækning af partier.

Juni 2001

Home Page of Pal Dozsa. Mangler der lissom en dimension i dit spil? Så er der inspiration at hente på Pal Dozsas hjemmeside. Som forsøgsperson for det ungarske militær fik han i sin tid en dims implanteret, og selv nu, hvor han er bosiddende i Australien, kan de okkulte forsøgsledere i Budapest styre bl.a. hans skakspil via sattelit og elektromagnetiske bølger. Man kan så spørge sig selv, om dette er i streng overensstemmelse med FIDE's regler, men på den anden side vil en turneringsleder få svært ved at påvise, at en person faktisk modtager hjælp ved at blive sat i hypnotisk trance af en cybernetisk computer i Budapest...

Maj 2001

Pakistan Chess Player. Skak har næsten kummerlige vilkår i Pakistan, og kræfterne bag "Pakistan Chess Player" udfører så at sige missionsarbejde i skakkens grænseland. Og det gør de godt; på forbløffende kort tid har de opbygget en imponerende side med både regionale og internationale nyheder, artikler, diskussionsforum og meget mere. Prisværdigt!

April 2001

Schachgemeinschaft Rochade Kuppenheim, en fremragende tysk klubside. Ikke overraskende er det meste på tysk, men der er da også noget på engelsk, som f.eks. John Hendersons (næsten) daglige spalte fra "The Scotsman".

Marts 2001

Intet link.

Februar 2001

FIDE, det internationale skakforbunds hjemmeside. Her er masser af interessant stof. For eksempel:

Borte er de glade dage, hvor man kunne stimulere kombinationsevnen med steroider og vodka i kaffen. FIDEs Håndbog kapitel 18 gør omsider en ende på skakspilleres (mis)brug af præstationsfremmende stoffer. Kapitlet behandler ikke trivielle detaljer, som hvem der skal testes, og hvem der skal betale laboratorieregningen, men nervøse skakspillere er jo alligevel hyppige toiletgæster, og om ens bidrag går i kummen eller en af turneringslederen udleveret flaske kan vel være hip som hap.

Borte er også de dage, hvor man trængte til en barbering efter første tidskontrol. Press Release from Tehran 26. Dec. 2000 redegør for den nye betænkningstid i alle FIDE-begivenheder (dvs. ELO-ratede turneringer). Med 5 dages varsel ændrede et handlekraftigt Presidential Board det langsomme og kedelige spil, som nogle freaks kaldte "seriøs skak", til noget anderledes kvikt og medievenligt. Ved snedigt at basere den nye betænkningstid på Fischer-tid, hvor man får 30 sekunder godskrevet for hvert udført træk, slipper vi også for de millioner af larmende mekaniske ure, som i årevis har forpestet turneringslokalerne. Månedens børstip må være virksomheder, som fremstiller elektroniske skakure.

Januar 2001

The Retrograde Analysis Corner. En spændende side om retrograd analyse med masser af opgaveeksempler. Retrograd ("baglæns") analyse er en særlig genre indenfor problemskak, hvor man som regel skal påvise, at stillingen kun kan være opstået på lovlig vis på én måde, hvorfor løsningen også kun kan være det-og-det træk. Det kunne f.eks. være at bevise, at sorts sidste træk må have været f7-f5, og at løsningen derfor er e5xf6 en passant. En rigtig hjernevriderside!

December 2000

Ed's ever-growing Chess Page!. En sprælsk og lettere kaotisk personlig hjemmeside. Ed spiller meget online skak, og der er masser af information om de forskellige servere og muligheder, men der er også meget andet skakstof af mere eller mindre kuriøs natur...

November 2000

Chess History Center. Interesseret i skakhistorie? Så er denne side et godt udgangspunkt med bl.a. mange links til skakhistoriske artikler. En forholdsvis ny side som ser lovende ud.

Oktober 2000

Chess Programming. Hvad enten du tænker på selv at lave et skakprogram, eller du blot vil vide mere om, hvordan skakprogrammer typisk er strikket sammen (deres svage sider!), så er dette en glimrende side. En velstruktureret "håndbog" som beskriver byggeklodserne i et skakprogram uden en masse programkode.

September 2000

Chess City. En skakkens megasite.

August 2000

Colin Roses Chess On Stamps. En imponerende samling af frimærker med skak som motiv. Siden er forbilledligt organiseret.

Juli 2000

Barnet Chess Club. En ikke helt ordinær klubside med masser af stof.

Juni 2000

Endnu en nyhedsside NetChessNews med daglig dækning af de vigtigste skakbegivenheder, som ikke sjældent krydres med fin redaktionel humor. Nyhedsdækningen inkluderer også partier, som kan gennemspilles online med Palview.

Maj 2000

Mind Sports Worldwide. Denne tankesportens megaside blev lanceret i august 1999, og linket er til skaksektionens nyhedsside. Nyhedsdækningen er aldeles glimrende (dog uden partier), men man kan også spille online m.m. Layoutet er professionelt, og det er indholdet også med navne som David Levy, Raymond Keene og Jonathan Tissdal til at trække i trådene.

April 2000

Månedens link i april var til DM i skak 2000, som blev spillet i Aalborg, men siden er nu borte.

Marts 2000

Månedens link i marts var til Alex Baburin's Web Site. Vi har tidligere haft Baburins "Coffee Break Chess" som månedens link, men nu har han faktisk haft sin egen hjemmeside i et stykke tid, og den er et besøg værd. Baburin er en russisk stormester som siden 1993 har været bosat i Irland.

Februar 2000

Månedens link i februar var til Tim Hardings Chess Mail. Chess Mail er et glimrende (trykt) blad om korrespondanceskak, og har altså også en side på nettet, hvor man - selvfølgelig - kan læse om bladet, men også finde forskellige læseværdige artikler og gennemspille partier. Med begyndelsen af det nye årtusinde er Harding startet på at renovere sidens layout og indhold, og den bliver spændende at følge fremover.

Januar 2000

Månedens link i januar var til The Lion pote - Det sorte våben, men er nu dødt. Der er i stedet udgivet en bog om forsvaret. Ifølge forfatterne er det nærmest multiresistent og kan spilles mod alt. For mig ligner det nu mest af alt Philidors forsvar eller Gammelindisk, og skal man bruge billeder fra dyreriget, synes jeg nok "Gummiskildpadden" var mere rammende. Selv har jeg ofte spillet Philidor og har stor sympati for åbningen, og spiller man ikke på eliteplan, er det ganske rigtigt et glimrende stillads, som kan spare én for mange åbningsteoretiske kvaler. - At siden så også har et nydeligt layout gør bestemt ikke noget!

December 1999

Månedens link i december var til Chathurangam. En forholdsvis ny indisk side, som naturligt nok primært dækker skak i Anands store hjemland. Turneringsdækning, kommenterede partier, spillerportrætter, skakproblemer, interviews og meget andet.

November 1999

Månedens link i november var til Tales Of 1001 Knights af S.F. Strahan. Her er masser af læseværdige artikler og essays, og mange partier der kan gennemspilles med Java. Absolut et besøg værd.

Oktober 1999

Månedens link i oktoberber var til The Checkerweb. GM Niges Davies' Trio Of Chess Sites.
Nigel Davies har begået en række interessante artikler. Nogle har gode råd og eksempler til klubspilleren, andre er tanker, såsom "Old Masters Never Die, They Just Fade Away. - Thoughts on ageing in chess". Med start i oktober er der lagt op til en ugentlig skakspalte.

September 1999

Månedens link i september var til Vishwanathan Anand Chess Pages af Ram Prasad. En fan-side hvor man kan læse (næsten) alt om Anand. Når man hører ordet "fan-side", får man måske lettere kvalme, men siden er faktisk ganske sober og interessant med et behageligt layout.

August 1999

Månedens link i august var til Chess Archaeology af Nick Pope. Her er historiske links, billeder og partier, men det mest spændende er måske artikelsamlingen, hvor man præsenteres for skak-arkæologernes udgravninger, såsom "The Blackburne-Zukertort Match, London 1881. 10 parti" , "Capablanca in Cleveland", "Unknown Games of Mikhail Tal", "History of the Early Irish Championships", "Alexey, Brother of Alekhine", "The McConnell Family Notebooks, Part I" med flere. Skak er meget mere end åbningsteori!

Juli 1999

Sommerferie! - Intet link.

Juni 1999

Månedens link i juni var til Coffee Break Chess af GM Alexander Baburin. Coffee Break Chess er Baburins gratis nyhedsbrev, som udkommer 2-4 gange om måneden. Baburin demonstrerer på pædagogisk vis et parti eller tema, og der er virkelig noget at hente, hvis man vil lære noget. Man kan finde nyhedsbrevet flere steder på nettet, men hos Manfred Rosenboom ('Maro') kan man også gennemspille partierne med Chess Tutor Java applet, og Maros sider har også meget andet skakstof.

Maj 1999

Månedens link i maj var til Reality Inspector, en roman af John Caris som kan læses online. En detektivhistorie, hvor verdensmesterskabet i skak og hackerindbrud i San Franciscos føderale bank udgør scenen for detektivens arbejde.

April 1999

Månedens link i april var til Tim Krabbé's Chess Curiosities. På den hollandske forfatter Tim Krabbés skakside er der masser af læsestof og partier, som kan gennemspilles online. Der er, som titlen antyder, skak kuriositeter: alle mulige skak rekorder (korteste, længste, tidligste, seneste osv.), men der er også en samtale med Kasparov, alle Morphys partier og meget meget mere.

Marts 1999

Månedens link i marts var til Chess Lab. 2 millioner partier skulle der være i databasen, hvor man kan søge online, gennemspille og downloade partier, hvis ens browser understøtter Java. 2 millioner partier er mange, og jeg har ikke talt efter, men en hurtig søgning på mit eget navn gav adskillige resultater, og så kan den da ikke være så ringe!

Februar 1999

Månedens link i februar var til Dr. Tor Rønnows Chess Player Survey, hvor man ved at udfylde et spørgeskema kunne deltage i Tors kortlægning af, hvordan skakspillere tænker skak, føler skak, forbereder skak osv. Tor har siden skrevet en række artikler om undersøgelsens resultater, som kan læses på Torr On Survey.

Januar 1999

Månedens link i januar var til en ikke helt almindelig skakside, nemlig første del af Scott McClouds online tegneserie: My Obsession With Chess. En surrealistisk (men sand) selvbiografisk stribe om tegnerens besættelse af skak, skriver han. Og når du så er inde i Scotts univers, bør du ikke forsømme at se de andre tegneserier, selvom de ikke har med skak at gøre...

December 1998

Månedens link i december var til Claude Kabers hjemmeside. Her er info om skak i Luxemburg, men først og fremmest skaktræning med rigtigt gode opgaver og eksempler.

November 1998

Månedens link i november var til Thilo Gublers Schach-Bundesliga. Her er beretninger, partier, kommentarer m.m. fra den tyske Bundesliga.

Oktober 1998

Månedens link i oktober var til Mats Winthers The Chessplayer's Style, en artikel om skakspillernes spillestil, deres styrke og svaghed. Man kan være enig eller ej, men interessant er det, og undervejs kan man jo så fundere over, om man selv hører til de taktiske, strategiske, positionelle eller kalkulerende. Foretrækker man svensk for engelsk, er der indgang til artiklen fra Mats Winthers hjemmeside, som har mere skakstof end blot den nævnte artikel.

September 1998

Månedens link i september var til J. Franklin Campbells sider om korrespondanceskak, The Campbell Report. Her er nyheder, partier og anmeldelser, men fremfor alt artikler som spænder fra det seriøse til det underholdende såsom: "How My Wife Almost Wrote a Chess Book". Siderne opdateres hyppigt og er bestemt et besøg værd.

August 1998

Månedens link i august var til Thomas Stocks gambitsider, The GambitSite. Er man træt af posi-skubberiet, kan man her læse om gambitter, der kan få safterne til at stige i en buksbombonde. Man kan også downloade partier eller deltage i tematurneringer, hvor åbningen er givet på forhånd. Et eldorado for romantikere med hang til Muzio, Elefant, Beograd, Jänisch, Göring og hvad de ellers hedder, alle de ridderlige åbninger, hvor bønder blot står i vejen.

Juli 1998

Månedens link i juli var til den indiske avis, The Hindu, som har skakspalte under sporten. Der er også arkiv, så man kan læse ældre aviser, og henter man f.eks. den 30. juni, kan man udover skakspalten også finde kønne ord om det danske landsholds indsats mod Nigeria – i fodbold altså...

Juni 1998

Månedens link i juni var til en forholdsvis beskeden side, Homepage of Lars Balzer. Lars har samlet en række gode links til sider, hvor man kan downloade skakpartier.

Maj 1998

Månedens link i maj var for en gangs skyld til en af de større sider, Chess Life Online. Som skaksurfer kan man dårligt spytte uden at ramme et link til "The Week In Chess", og siden er da også en glimrende nyhedskilde, men Chess Life Online er nu heller ikke så ringe endda, som vi jyder siger det.

April 1998

April måneds link var til BritBase. John Saunders redigerer en altid aktuel side med resultater og partier fra britiske turneringer. Arkivet er imponerende: partier fra britiske turneringer tilbage fra 1940 til i dag. Partierne er i Chessbase format, da det optager mindst plads, men skulle man ønske det, kan de nemt konverteres til f.eks. Nic eller PGN med konverteringsprogrammerne på vores side Skakprogrammer & utilities.

Marts 1998

Linket var til Stefanie Speckerts turneringskalender, men den synes at være sunket i jorden.

Februar 1998

Månedens link i februar var til Villy Fink Isaksens side om 4...Dh4 i Skotsk. En interessant side dedikeret til en af åbningsteoriens afkroge.

Januar 1998

Månedens link i januar var til Arlington Chess Club. En interessant klubside med flot layout.

December 1997

Hvad har Nimzowitsch, Rubinstein, Keres og Larsen tilfælles udover at de på karrierens højdepunkt var blandt verdens stærkeste? Svaret er, at de aldrig fik en match om VM. Phil Hughes m.fl. lægger et stort arbejde i at få komplette partisamlinger med de nævnte spillere, og partierne kan downloades fra december måneds link: Uncrowned Kings.

November 1997

Hvad er forbindelsen mellem genealogi, skak og computere? Ja, ét svar er Louis Kesslers imponerende hjemmeside(r), som var Månedens link i november.
Kessler var en af computerskakkens pionerer, og skak/computerskak er en hjørnesten i hans hjem på Internet, men der er meget, meget mere, og siderne kræver mere end blot ét besøg.

Oktober 1997

Oktober måneds link var til Practical Chess Endgame or Brian's Chess Folly. Hver søndag bringes et nyt slutspil, som kan være en stilling fra et historisk parti eller en studie. Så kan man (eller computeren!) pusle med problemet til næste søndag, hvor løsningen bringes.

September 1997

September måneds link var til Edinburgh University Chess Club. En klubside, men mere end det: der er masser af skakstof - og siderne vedligeholdes løbende.

August 1997

August måneds link var til Cleveland Public Librarys skakudstilling. Clevelands Folkebibliotek har verdens største samling af skaklitteratur (mere end 33.500 bind), billeder, skakopgaver, skakbrikker og meget andet. Skakudstillingen er 21 web-sider, hvor nogle af de mange smukke skakbrikker præsenteres med tekst og fotos. Her kan du også læse mere om samlingen og evt. søge i bibliotekets database.
Hjemmeside * Hvad er nyt? * Nørresundby Skakklub * Lokalnyt * Skakgrafik * Skakprogrammer

Skak DTP * Skakdiagrammer * Skakfonte * Skak Fonte FAQ * Skakpartier online * Download index * Links

Artikler & Historier