Energia nucleara


Centrala nucleara de la Cernobal nu mai prezinta pericol de iradiere pentru nimeni

25 aprilie 2003

Fisurile existente la sarcofagul Centralei nucleare de la Cernobal (Ucraina) nu mai prezinta in prezent pericol de iradiere pentru populatia din zona, cu atat mai putin pentru cea din tarile invecinate, a declarat pentru ROMPRES Lucian Biro, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, din Ministerul Mediului.

"Prin declaratia sa referitoare la stadiul de conservare al centralei, ministrul energiei atomice din Federatia Rusa a dorit sa atraga atentia asupra posibilelor pericole ce pot aparea daca forurile internationale nu se vor implica financiar intr-un program special pentru Cernobal", a afirmat Biro.

Accidentul de la Cernobal, produs in 1986, continua sa induca teama mai ales in randul populatiei din imediata apropiere a centralei, fapt pentru care Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena are in studiu un proiect de neutralizare a posibilelor surse de iradiere ce ar putea aparea in urmatorii ani.

De altfel, Lucian Biro a tinut sa precizeze ca, in prezent, in Europa nu exista nici o unitate nucleara care sa prezinte riscuri in exploatare, si care sa puna in pericol populatia Romaniei.

Pe 26 aprilie 1986 s-a produs cea mai mare catastrofa la o centrala nucleara aflata in functiune, cand prin explozia unui reactor al centralei de la Cernobal /200 km de Kiew/ a fost contaminata radioactiv o mare parte a continentului european, iar consecintele biologice si asupra mediului s-au facut simtite multi ani dupa accident./ROMPRES/


Dezafectarea reactorului nuclear de la Magurele poate īncepe īn toamna

BUCURESTI, 9 mai (MEDIAFAX) - Dezafectarea reactorului nuclear de cercetare de pe platforma Magurele ar putea īncepe īn toamna, Comisia Nationala de Control a Activitatii Nucleare (CNCAN) examinīnd īn prezent documentatia propusa spre avizare, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, presedintele CNCAN, Lucian Biro.

"Īn prezent, se lucreaza la elaborarea planurilor de dezafectare. Am avut cīteva revizii la reactorul de la Magurele si estimam ca dezafectarea propriu-zisa va īncepe īn toamna si va dura aproximativ trei ani", a declarat Biro.

Potrivit sursei citate, urmeaza ca deseurile nucleare sa fie scoase din sala reactorului, depozitate provizoriu īntr-o locatie care va fi stabilita ulterior si retrimise, īn final, īn Federatia Rusa. "Legislatia actuala a Federatiei Ruse permite reprimirea combustibililor consumati īn alte state si care au fost fabricati īn tara lor", a mai spus Biro.

Prin Hotarīrea de Guvern 418/2002, a fost decisa oprirea definitiva a Reactorului Nuclear de Cercetare si Productie Radioizotopi VVR-S Magurele.

Īn legatura cu modul de īnchidere a acestui gen de unitati, īn aceasta saptamīna, la Bucuresti, a avut loc un schimb de experienta īntre specialisti romāni si americani. Īn luna aprilie, o echipa de control de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica a facut o serie de verificari pe platforma de la Magurele, astfel de controale fiind derulate de doua ori pe an.

SITUL LUNII:

 

Back | Home | Next