Kristians blog

Hvem er mest sexet?
Københavnere køber flere kondomer, potensmidler og

Mandag 30 marts 2009

 

»Det er klart uacceptabelt, at der er så mange forløb, hvor tidsfristerne skrider. Men selv om jeg er skuffet over det, så hæfter mig ved den udtalte vilje, der er, til at vi skal nå i mål med kræftpakker til tiden,« siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen. Fotograf: Tomas Bertelsen

Et år efter at Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen rullede pakker med tidsfrister ud for alle kræftsygdomme, lyder meldingerne fra kræft-afdelinger og regioner, at der er store huller i forløbene.

64 kræftafdelinger kan enten ikke overholde forløbstiderne eller levere data om deres behandlingstider, og to nye undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse dokumenterer, at kun omkring hver anden kræftpatient i Region Midtjylland og Region Syddanmark får deres behandling inden for de lovede tidsfrister.

Klart uacceptabelt
»Det er klart uacceptabelt, at der er så mange forløb, hvor tidsfristerne skrider. Men selv om jeg er skuffet over det, så hæfter mig ved den udtalte vilje, der er, til at vi skal nå i mål med kræftpakker til tiden. Ingen steder er momentet gået i stå, men vi er i gang med at trække et godstog på plads, som er langt tungere, end nogen af os havde forestillet os,« siger formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen.

Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, hvordan det er gået for samtlige patienter med tarmkræft fra fjerde kvartal 2006 til tredje kvartal 2008.

Tallene er endnu ikke offentliggjort, men viser, at mindre end halvdelen af patienterne med tarmkræft på landsplan fik pakkeforløb, der levede op til tidsfristerne ved periodens udgang.

En tilsvarende undersøgelser af samtlige kræftpatienter i Region Midtjylland og Region Syddanmark i samme periode resulterer i samme konklusion.

Frede Olesen fremhæver, at selv om kun knap hvert andet behandlingsforløb når i mål til de lovede tider, så er der dog stadig tale om et fremskridt set i forhold til udgangspunktet i 2006.

Alt var rosenrødt

Tallene fra Kræftens Bekæmpelse står i skarp kontrast til, at formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), i december konstaterede, at udrulningen af pakkeforløbene var tilfredsstillende, og at sygehusene levede fint op til forløbstiderne.

Konklusionen var baseret på regionernes egne spørgeskemaindberetninger, hvor de enkelte sygehuse og afdelinger selv skulle oplyse, om de overholdt tidsfristerne.

I alt 800 målepunkter har regionerne meldt tilbage på, og de enkelte afdelinger har oplyst, om de har overholdt frister for henvisning, udredning, operation, kemoterapi og strålebehandling. Og selv om både regionerne og Sundhedsstyrelsen på den baggrund mener, at det går fint med pakkeforløbene, er status, at 16,6 pct. af tidsmålene ikke bliver opfyldt.

Mellem 16,6 og 50 pct.

Kræftens Bekæmpelse har tidligere forsøgt at få Dansk Sundhedsinstitut til at analysere talmaterialet i regionernes indberetning, men i mange tilfælde var der tale om så små patientpopulationer, at det ikke var muligt.

Frede Olesen vurderer derfor, at det korrekte tal befinder sig et sted imellem de 16,6 pct. og de omkring 50 pct. opfyldte forløb, som foreningen selv kan dokumentere.

De øgede ventetider betyder for en række patienter i Jylland og Region Syddanmark, at de bliver henvist til sygehuse i andre regioner eller i udlandet, mens patienter med hjernekræft ikke bliver opereret inden for tidsfristen i Region Hovedstaden.

Mangel på speciallæger i neurokirurgi betyder, at hospitalet må aflyse planlagte kræftoperationer for at få plads til at operere de akutte patienter.

Uændret billede
En rundringning til regionernes nøglepersoner, når det gælder overvågningen af kræftpakkerne, bekræfter tendensen.

Konsulenterne eller kontorcheferne, der er ansvarlige for de enkelte regioners indberetninger, konstaterer, at billedet ikke har ændret sig siden december 2008.

I Region Sjælland har seks afdelinger inden for bl.a. tarmkræft og brystkræft haft problemer med at finde plads til at se patienterne i ambulatorierne.

»Hæmatologisk afdeling kan ikke holde tiderne, og det tror jeg ikke, at en eneste hæmatologisk afdeling i hele Danmark kan, fordi hæmatologerne ser alle de patienter, der skal ind,« siger Mari-Ann Munch, konsulent i Kvalitet og Udvikling, Region Sjælland.

»De akut livstruende sygdomme kommer naturligvis til, men for en stor del af de andre patienter er der tale om, at der går op til de 14 dage, som er maksimum for loven om livstruende sygdomme.

Afdelingerne kan ikke overholde de meget ambitiøse mål om et par dage til henvisning og en uges udredning, der er i pakkeforløbene,« siger Mari-Ann Munch.

I Region Midtjylland oplyser centerchef Frank Skriver Mikkelsen, at problemerne inden for den onkologiske kemobehandling er næsten er løst siden regionernes status i december, men at der stadig er underkapacitet inden for strålebehandlingen.

Det betyder bl.a., at patienter med prostatakræft og brystkræft henvises til andre steder, hvis de skal inden for pakkeforløbene.

»Det har tidligere været meldt ud, at de mest mobile patienter må indstille sig på at rejse for at få behandling inden for tidsfristerne. Først i slutningen af 2010 vil vi kunne imødekomme alle, selv om vi i øjeblikket udvider behandlingskapaciteten inden for stråleterapien med 20 pct. om året,« siger Frank Skriver Mikkelsen.

Region Midtjylland har fortsat også problemer med udredningsforløb for patologien, hvilket betyder, at f.eks. patienter med modermærkekræft ikke får svar inden for tidsfristerne.

Danske Regioner er ved at gøre status over pakkeforløbene i første kvartal af 2009. Det sker både i form af spørgeskemaer til afdelingerne og gennem det såkaldte Monitorerings Informations System, MIS-kræft, som bl.a. er baseret på udtræk fra Landspatientregisteret. 

Peter Aagaard
paa@dagensmedicin.dk
 
Sundhedsstyrelsen: »Kræftpakker er ikke på plads«

Indførelsen af kræftpakker er ikke fuldstændigt på plads, og de enkelte pakkeforløb skal registreres bedre, end det er tilfældet i dag. Sådan lyder vurderingen fra direktør i Sundhedsstyrelsen Jesper Fisker.

»Det er korrekt, at de indberettede tal fra andet til fjerde kvartal 2008 viser, at vi ikke er kommet helt i mål med at overholde tidsfristerne, men det er et åbent spørgsmål, hvordan man skal tolke tallene. Mange steder når afdelingerne mere, end de bliver bedt om, og det kan også være tilfældet på afdelinger, hvor datakvaliteten ikke er i orden, og så er det efter min mening ikke rimeligt at udlægge nogle manglende registringer som et udtryk for, at pakkeforløbene ikke er implementeret,« siger Jesper Fisker. 

Han fremhæver, at arbejdet med at indføre pakkeforløb har været en god proces.

»Vi er nået så langt med implementeringen, at jeg kun kan være tilfreds med det arbejde, der er blevet lagt i det rundt omkring på afdelingerne. Vi er ikke færdige, og det skal blive bedre, men vi er på rette vej,« siger han.

Siden Sundhedsstyrelsen meldte pakkeforløbene for de enkelte fagområder ud i løbet af 2008, har styrelsen udvidet nogle af tidsfristerne for enkelte forløb. Det drejer sig bl.a. om, at tidsfristen for henvisning er blevet varieret fra et gennemsnit på to hverdage til tre-fire hverdage Jesper Fisker oplyser, at de ændrede tidsfrister er et udtryk for, at pakkeforløbene er blevet justeret for at skabe en sammenlignelig kvalitet på tværs af kræftsygdommene, selv om der af faglige grunde er store forskelle i, hvor hurtigt der skal tages handling på de enkelte sygdomme.

»I den bedste af alle verdener havde vi haft dette overblik fra starten, men pakkeforløbene er blevet til ét efter ét, og så har vi efterfølgende sat os ned og udnyttet læringen på tværs af pakkeforløbene og brugt denne til at at skabe sammenlignelighed på tværs,« siger Jesper Fisker.

 

Skriv en kommentar

Dagens Medicin henvender sig til ansatte og andre med en faglig tilknytning til sundhedssektoren. Kommentar-funktionen på vores hjemmeside er derfor beregnet til meningsudveksling mellem disse sundhedsprofessionelle. Kommentarer kan i øvrigt blive citeret i den trykte udgave af Dagens Medicin.

 

Navn

Stilling

Arbejdssted

E-mail-adresse

Kommentarer

Indsendt af Frank Weyhe, Direktør & cheflæge, Den Private Lægevagt 13:58, 27 marts 2009
Hvor er det forfærdeligt, at der er mennesker i Danmark, der - til trods for alle mulige pakker og løfter - dør p.gr.a ventetid på udredning og behandlig af kræftsygdome, hvor netop tiden er den største enkeltfaktor for overlevelse/ikke-overlevelse. - Midt i det hele, tænder det dog et håb, at der nu fremkommer dokumentation for dét, som alle os, der ikke sidder ved skriveborde, men færdes blandt syge borgere, oplever som en jævn strøm af kasuistiske tilfælde, hvor det højtbesungne danske sundhedsvæsen svigter - med unødvendig død til følge. - Frank Weyhe.

Annonce:

 

Spørg SSI

Ekspertsvar til læger og sygeplejersker om:
Kan keramiske filtre lave drikkevand ud af forurenet vand?

Stikpillen

Ferieservice

Udlejes: Hyggelig 2 værelses i Paris (Frankrike)
Pris: fra 3000 DKK per uge | Oprettet: 2009-03-29
 
mar

Kalender

Fortæl os om kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren

03Patientsikkerhed og sygehusbyggeri
formål med dagen er dels at formidle den nyeste viden om sygehusbyggeri dels at se på konkrete eksempler,...

03Landskonference om krop og psykiatri i Odense
Med Kroppen og fysisk aktivitet som omdrejnngspunkt byder årets program på foredrag af psykolog Susanne H...

05Rehabilitering – sammenhæng og samarbejde
En national konference om rehabilitering, som sætter fokus på perspektiver for rehabilitering i Danmark....

Se hele kalenderen
 
PÃ¥ jobbet

Engageret og ambitiøs Produktchef Enteral Ernæring
Fresenius Kabi, København,

Dronning Ingrids Hospital i Nuuk søger en overlæge til Psykiatrisk Afdeling
Dronning Ingrids Hospital, Nuuk,

Dronning Ingrids Hospital i Nuuk søger overlæge til ortopædkirurgisk afdeling
Dronning Ingrids Hospital, Nuuk,

Medical Safety Advisor
Lundbeck,

Erfaren business developer/technology transfer manager
Aarhus Universitet,

Wavelength International recruits medical professionals
Wavelength International, Australia or New Zealand,

Ledende overlæge, Reumatologisk Afdeling
Glostrup Hospital,

Business Development - Account Manager - Sjælland
Roche Diagnostics,

Læge til tværfagligt rehabiliteringsteam i Nordjylland
KIApro, Nordjylland,

Specialtandlæge i Tand-, Mund- og Kæbekirurgi (hospitalsodontologi) ved Århus Universitetshospital,
Midtjylland, Århus,

Bioanalytiker/sygeplejerske, Klinisk Immunologisk afdeling, Regionshospitalet Viborg
Midtjylland, Viborg,

Sygeplejersker til Samsø Sygehus
Midtjylland, Samsø,

Hospice Djursland søger sommerferievikarer for sygeplejerskerne
Midtjylland, Rønde,

Overlæge med ansvar for artroskopisk knækirurgi og idrætstraumatologi ved Ortopædkirurgisk afdelin g
Midtjylland

Reservelæge, introduktionsstilling, Anæstesi/Operationsafdelingen, Regionshospitalet Viborg
Midtjylland

Sygeplejerske, Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg
Midtjylland

Sygeplejerske søges til højtspecialiseret neurorehabiliteringsafsnit, sensomotorisk klinik.
Midtjylland

Vikar for reservelæge ved afdeling N søges i perioden 01.06. - 31.08.09
Midtjylland

Introduktionsstilling - anæstesiologisk afdeling.
Midtjylland, Horsens

Overlæge overenskomstansat, Neurologisk afd, Neurohabilitering, Regionshospitalet Skive
Midtjylland