Kristians blog

Indlagt vand
Hospitalssengen skal på teknologisk omgangshøjde. G

Tirsdag 21 april 2009

Kristians Blog

Redaktørens hjørne

Kristian Lund er chefredaktør på Dagens Medicin

Send e-mail

17 april

Indlagt vand

Arbejdet med at opfinde fremtidens hospitalsseng er skudt i gang, og laboratoriet er placeret på Regionshospitalet Randers.

»Den teknologiske udvikling er stort set gået uden om hospitalssengen,« siger chefsygeplejerske Karin Valbæk, der håber, at man kan opfinde senge og arbejdsgange, så der bliver mere tid til direkte patientomsorg og et bedre arbejdsmiljø.

En af ideerne er at indbygge vandhaner i sengene, så patienterne selv kan skænke sig et glas vand.

Hvorom alting er – godt at komme i gang. Bedre sent end aldrig.  

16 april

Hop på stedet

REGNEFEJL: ’5000 dør af lægefejl’. Den overskrift bankede Ekstra Bladet af sted i påsken, og den blev bakket op af selveste chefen for Operation Life, ledende overlæge Beth Lilja.

At fejlene ikke alene skyldes læger, blev ikke dementeret, og selve matematikken holder heller ikke. Antallet af utilsigtede hændelser på danske sygehuse, altså 5.000, blev fundet i en analyse i 2001.

Den baserer sig på amerikanske erfaringer suppleret med en dansk analyse, der viser, at forholdene i Danmark ligner USA.

Men siden har Operation Life angiveligt reduceret antallet af fejl med omkring 1.500.

Hvorfor i alverden benytter man så otte år gamle beregninger?  

8 april

Nu skal vi alle være gravide

Der er forår, og man kan snart ikke åbne for sit tv uden at blive tæppebombet med programmer om babyer og mødre.

Og nu lancerer Sundhedsstyrelsen også sin kampagne, der skal få de gravide til afstå fra at drikke alkohol. På kampagnens hjemmeside, DenBedsteStart.dk, skriver en håndfuld gravide om alkohol.

Her kvidrer den 29-årige Sheila, at hun savner opbakning til sige nej, og derfor synes hun, at »det er fantastisk nu at kunne henvise til Sundhedsstyrelsens anbefalinger«.

Gad vide, hvad reklamebureauet fik i honorar for denne spontane kommentar.  

6 april

Alt ved det gamle

WOW. Jubiii, så er den nye version af sundhed.dk lanceret.

Tjek selv nyskabelsen. Gå på opdagelse i alt det nye.

Men hov, hvad sker der? Der er jo slet intet nyt.

Tværtimod, så er det mest i øjnefaldende, at det nye er en tro kopi af det gamle – og at en hel del mangler.

Sundhed.dk oplyser selv, at relanceringen skal være færdig 30. juni. Så skulle alt det gamle være implementeret. Indtil da skal vi væbne os med tålmodighed. 

2 april

Fungerende overlæge

TITELFEST. Overlæger skal ikke længere hedde overlæger. I hvert tilfælde ikke dem alle. Nu skal der være basisoverlæger, forløbslæger eller måske ligefrem funktionsansvarlige overlæger. Det truer Overlægeforeningen med i et debatoplæg. Det er da også rigtigt, at antallet af overlæger nærmest er eksploderet fra 1.500 i 1990 til nu 5.500. På den baggrund er der mening i galskaben, men hvorfor ikke udskrive en konkurrence blandt lægerne? Der kunne komme spøjse forslag: Ansvarlig pakkeoverlæge, administreret overlæge, kronisk overlæge, samlebåndsoverlæge, delvis overlæge. Prøv selv. 

26 mars

Hvem er mest sexet?

Københavnerne køber 50 pct. flere kondomer end resten af landet. Oplysningerne, der stammer fra magasinet Helse, får straks sexologerne til at påstå, at københavnerne er meget mere seksuelt aktive.

Men hvor er egentlig logikken?

Samme magasin fortæller også, at københav­nerne er indstillet på at betale for at give kondomerne indhold. Derfor er salget af potensmidler 30 pct. højere end eksempelvis i Region Syddanmark.

Gad vide, om Helse er klar over, at potensmidler skal ordineres af læger. Måske er det lægerne, der er sexfixerede.

Bortset fra det, så køber københavnerne langt flere fortrydelsespiller.

Det eneste, der er sikkert, er altså, at københavnerne er dummere.

Use "no name?" in dropdown

25 mars

Sådan var det ikke i 90’erne

Sundhedsministeren har fået sin sag for på sin egen blog, den offentliggøres både på sundhedsministeriets egen hjemmeside og på DR’s sundhedsportal.

Det kunne ligne et kup for en politiker. Men Jakob Axel Nielsen er kommet i menneskehænder.

Da han skrev om fedme problemer blev han ristet af De tykkes Befrielsesfront.

Senest har ministeren skrevet om at vi alle skal huske at konfrontere folk, der vist drikker for meget, med deres problemer. Men i stedet for velmente indlæg fra ligesindede, bliver ministeren beskyldt for selv at være ”en drukkenbolt” – og det der er værre.

Ikke overraskende er ministeren holdt op med at deltage i dialogen på sin blog.

Moderne tider er ikke nødvendigvis sjove tider.

20 mars

Hvad gør vi galt

Det er skræmmende, hvor mange af de danske patienter der oplyser, at det danske hospitalsvæsen simpelthen har opgivet dem.

En stor andel af dem har – angiveligt - fået præcise oplysninger om, hvor mange måneder de har tilbage.

Så kontante er danske læger ellers ikke kendte for at være. Men de kan blive aftvunget svar vedrørende levetid, og måske falder deres ord forkert, eller kropssproget virker defensivt.

Kina-sagen er på mange måder god at blive klog på – det gælder ikke mindst lægers kommunikation med patienter. Et eller andet skal gøres om.  

20 mars

Godt med konkurrence

Det er populært blandt de liberale at hylde konkurrence – men det er sjældent, at det får kræftlæger til at juble, medmindre der er pinlig orden på dokumentationen.

Sandheden er da også, at langt de fleste af mirakelkurene, som har tiltrukket desperate patienter, har været skuffelser. Men der er undtagelser. I Hammelburg begyndte man at anvende regional kemoterapi, og det frarådede de danske kræftlæger – indtil de gav efter.

Der var også modstand mod stereotaktisk strålebehandling i Stockholm. I dag erkender danske kræftlæger, at disse terapier har effekt. Så konkurrencen dur faktisk, hvis man tænker sig om.  

20 mars

B.T. burde have provision

‘Her helbreder man kræft’. Sådan lød overskriften på B.T. 14. januar, en dag hvor sundhedsjournalistikken i Danmark satte en ny bundrekord.

Selve artiklen var egentlig ikke synderlig bombastisk, men det var overskriften. Man kan spørge sig selv, om ledelsen på en avis dog ikke er klar over, hvad den slags sætter gang i.

Den overskrift har uden for enhver tvivl lokket mange desperate patienter til Kina. I år er det sandsynligt, at Fuda Cancer Hospital i Guangzhou kommer til at modtage 100 danske patienter, der vel bruger 300.000 kr. i gennemsnit bare for at starte en behandling.

Det svarer til 30 mio. kr. 

14 mars

Sikken næse for det vigtige.

Næppe var DSI-rapporten dukket op på Lægeforeningens hjemmeside – før den blev pillet af igen.

Den ledsagede ellers Jens Winthers leder – så kunne læserne selv se, at han ikke ønskede at gøre et større nummer ud af, at lægers bijobberi på privathospitaler ikke havde synderlig betydning for deres arbejde på de offentlige sygehuse.

»Rapporten, vi lagde ud, var ikke færdig fra DSI’s side. Derfor fjernede vi den,« sagde informationschef Tommy Østerlund, der dog ikke fandt anledning til at forklare forsvindingsnummeret på laeger.dk.

Tommy Østerlund lovede, at rapporten ville dukke op på hjemmesiden snarest – og ganske rigtigt.  

13 mars

Man merkt die Absicht

Mens Jens Winther ikke kunne finde nyt i DSI-rapporten, så havde andre ikke det samme besvær.

Weekendavisen opdagede eksempelvis nyheden om, at lægernes bijobberi på privathospitalerne ikke har betydning for de offentlige sygehuses produktivitet.

Den opdagelse fik FAS-formand Erik Kristensen, der ikke er så politisk korrekt, til at skælde ud på regionsformand Bent Hansen, der er en hård kritiker af lægers nebengesjæft. Men den kamp gad Winther ikke at kæmpe.

Ugeskriftet, der brugte fem sider på rapporten, nævnte det heller ikke.

Forstyrrede det verdensbilledet, at skævvridningen udeblev?  

12 mars

Spild af tid – og penge

Lægeformand Jens Winther Jensen var på hårdt arbejde med sin leder til Ugeskriftets seneste nummer.

Foran ham lå en diger analyse af markedsgørelsen af sundhedssektoren, og den var åbenbart renset for nyheder.

Han kunne ikke se andet nyt, end at rapporten i det mindste »afdækker, at det desværre er endog meget svært at få et klart billede af konsekvenserne af markedsgørelsen, fordi der mangler data«.

Jamen dog, det har Lægeforeningen så – heldigvis via bevillinger fra en fond – betalt godt 300.000 kr. for.

Der er også kommet knap 100 sider læsestof ud af denne mangel på data.  

11 mars

Når DR (gen)afslører

I dag koger DR’s hjemmesider over af begejstring over en fantastisk afsløring, som præsenteres i aften i en dokumentar om Omniscan-skandalen.

Under overskriften ’Kendte til Omniscan længe før forbud’ kan DR berette at Lægemiddelstyrelsen kendte til kontrastmidlets bivirkninger længe før end styrelsen greb ind i 2006.

Den nyhed blev imidlertid bragt i Dagens Medicin allerede for halvanden måned siden. Vi var oven i købet så venlige at give DR’s Tv-avis afsløringen dagen i forvejen, men dengang fandt redaktionen ikke anledning til at nævne nyheden om Lægemiddelstyrelsens mistænkelige rolle.

Både berlingske.dk og ekstrabladet.dk har refereret til DR’s mange uger gamle afsløring, men de har dog – tragikomisk, men høfligt – linket DR’s selvros op til Dagens Medicins artikel fra februar. Læs den version – den giver foruden de rette sammenhænge også de rigtige datoer i denne skandale. Dem har DR nemlig også misforstået.

Dagens Medicins afsløring – altså den autentiske – indeholder i øvrigt også en reaktion fra Lægemiddelstyrelsen. Også på det punkt kom DR til kort: ”Lægemiddelstyrelsen har ikke ønsket at medvirke i historien.” fremgår det. Men DR  kunne have valgt at læse Lægemiddelstyrelsens halvkvædede forklaring op fra Dagens Medicin – men det ville selvfølgelig have afsløret udsendelsens bedrag.

DR’s dokumentarudsendelse indeholder mange andre afsløringer. Men ingen af dem har DR magtet selv at grave ud. Alle afsløringerne har man kunnet læse i Dagens Medicin.

Hele denne journalistiske produktion, der alene i avisen har omfattet over 50 artikler, ledere, blogs og debatindlæg samt 10 forsidehistorier, kan tjekkes på dagensmedicin.dk.

Læs alle afsløringer her.

9 mars

DR ind i Omniscan-sagen

På onsdag viser DR sin version af Omniscan-skandalen. Optag den på video eller dvd, eller gense den på www.dr.dk

Erfaringerne med tv-stationernes såkaldte dokumentarudsendelser på sundhedsområdet er ikke gode.

Senest gik det galt med DR-udsendelsen om Rigshospitalets behandling af lungehindekræft og før det lykkedes det TV2 at få det til at fremstå, som om 2. generations p-piller tager livet af mange under kvinder.

Vi krydser fingre for at det lykkes at holde sig til sandheden denne gang.

6 mars

Godt kommissorium

Omniscan. Sundhedsministeriet er blevet færdig med sit udkast til kommissorium i den forestående uvildige undersøgelse af Lægemiddelstyrelsens (og andre offentlige myndigheders) rolle i Omniscanskandalen.

Det er der kommet en meget kompetent og præcis beskrivelse af opgaverne ud af.

Hvis offentligheden får svar på de spørgsmål, der her remses op, så er kommer vi til bunds.

Det eneste, man kan undre sig over, er, at ministeriet nu skal i gang med at annoncere efter en offentlig undersøger, sikkert en advokat, uden relationer til hverken medicinalindustri eller patienter.

Men annoncere?

Hvorfor ikke udpege?

Mærkeligt.  

5 mars

Studium i overlevelse

Tillykke. Formanden for Hovedstadsregionen Vibeke Storm (S) har fejret politisk 25 års jubilæum.

Gratulanterne stod i kø med deres vinkasser.

Regionsdirektør Helle Ullrichsen visualiserede på fornem vis, hvordan jubilaren er kommet så vidt. Hun havde fundet et klip fra en tv-debat, hvor regionsborgmesteren er nødt til at holde sig tilbage, mens sundhedsministeren udbreder sig om sygehusplanerne.

I starten vrider Vibeke sine hænder. Hun bider sig i læben. Vrider sine hænder. Så står vreden op i øjnene, inden dampen står ud af næsen – og dernæst ud af ørene.

Så råber hun op.

Sådan holder man sig i live dansk politik… 

4 mars

Stadig imponeret

Så dukkede sundhedsminister Jakob Axel Nielsen op i Holstebro.

Pludselig stod han foran foran 1000 rasende mennesker, der ønsker, ja, de forlanger, at det lokale sygehus – Danmark bedste af de mindre sygehuse i 2007 – skal overleve.

Ministeren hælder sit hoved til Juhl-rapporten, som argumenterer for at behandlingerne skal samles i Herning.

Det blev en hård kamp, som ikke havde vindere.

Men det afgørende er, at ministeren turde tage denne kamp face-to-face. Det har ingen anden minister – vistnok – turdet.

Man er nødt til at være imponeret.

27 februari

Boykotter lægerne Novo?

Novo Nordisk er Fondsbørsens ukronede konge. Mens stort set alt er ramlet sammen, holder investorernes kæledægge sin værdi.

Mon ikke denne aktie er den suverænt mest foretrukne blandt læger? Derfor kan man undre sig over, at så få læger har valgt at oplyse, at de har købt aktier i selskabet.

I henhold til reglerne skal læger ellers oplyse Lægemiddelstyrelsen, hvis de ejer aktier i medicinalindustrien. Men det har kun ganske få gjort.

Boykotter de Novo, eller boykotter de mon Lægemiddelstyrelsens register? Dermed har de gjort, hvad der er sund fornuft.

Det er dog for tosset at tro, at læger skulle være i lommen på Novo, blot fordi de har aktier der.

Use "no name?" in dropdown

26 februari

Godt gået, Jakob Axel

Landets sundhedsminister er i modvind – og vinden kommer fra alle kanter. Alligevel drager Jakob Axel Nielsen på turne for at møde danskerne face to face til debat om regeringens sygehusplaner.

Det er man nødt til kippe med hatten for – det var der ikke mange ministre, der turde. Ministeren lægger hårdt ud mandag 3. marts - af alle steder i Holstebro, hvor modstanden mod planen er massiv, nærmest krigerisk.

Han slutter i Køge, hvor regionsformand Kristian Ebbensgaard tager imod, og han er med garanti heller ikke i muntert lune, eftersom hans region fik en begmand af regeringen.

Respekt for ministerens initiativ – det er sådan, man kæmper for sine idéer.

25 februari

Hvor er logikken?

Så kom regeringens skatteplan, og den indeholder mange godbidder for forebyggelsesentusiaster: afgiftsforhøjelser på is, slik, sukker, sodavand, tobak og cigaretter.

Måske har sundhedsministeren ligefrem haft en finger med i denne pakke.

Regeringen siger selv, at afgiftsforhøjelserne skal medvirke til at forlænge danskernes middellevetid. Mærkeligt.

Anders Fogh Rasmussen sagde da ikke, at vores levetid ville blive kortere, da afgifterne i sin tid blev nedsat.

Spørg SSI

Ekspertsvar til læger og sygeplejersker om:
Kan keramiske filtre lave drikkevand ud af forurenet vand?

Stikpillen

Ferieservice

Udlejes: Côte d'Azur Biot (Nice-Cannes) (Frankrike)
Pris: 1400-1600 Euro pr uge | Oprettet: 2009-04-20
 
apr

Kalender

Fortæl os om kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren

16Akut medicin – hvad er bedst for patientens, sygeh
Program: 19.00 - 19.05 Velkomst ved formanden professor Leif Mosekilde 19.05 - 19.25 Akut medicin i...

20- 22 2009's konference om fremtidens hospitalsbyggeri
Regeringen har afsat 25 milliarder til byggeri af sygehuse de næste 10 år. Derfor indbyder vi til en sto...

20- 22 konference om fremtidens hospitalsbyggeri
15 milliarder fordelt - 10 mere er på vej til de danske hospitaler. Den 20.-21. april 2009 slår konferenc...

Se hele kalenderen
 
PÃ¥ jobbet

Visionær leder
Regionshospitalet Randers,

Medical doctors for a pharmaceutical career
Novo Nordisk, Bagsværd,

Clinical Trial Specialist
Nomeco, København,

GENOPSLAG - IT-medarbejder til EPJ-teamet, Glostrup Hospital
Glostrup Hospital,

Erfaring med Sundheds-IT?
Midtjylland, Århus,

Cheflæge til Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder
Regionshospitalet Horsens,

AC-medarbejder til Koncern Plan og Udvikling, Enheden for Kommunesamarbejde, Region Hovedstaden
Region Hovedstaden,

Lægesekretær søges til kirurgisk sengeafsnit
Glostrup Hospital,

Læger søges til udførelse af helbredsundersøgelser
Danske Lægers Sundheds Service, Hele landet,

Overlæge i Lænke-ambulatorierne
Lænke- ambulatorierne, København,

Engageret og ambitiøs Produktchef Enteral Ernæring
Fresenius Kabi, København,

Wavelength International recruits medical professionals
Wavelength International, Australia or New Zealand,

Specialtandlæge i Tand-, Mund- og Kæbekirurgi (hospitalsodontologi) ved Århus Universitetshospital,
Midtjylland, Århus,

ER DU TIL HØJT HUMØR OG FAGLIGE UDFORDRINGER?
Syddanmark, Odense

Lægesekretær søges til sengeafdeling M1
Syddanmark, Odense

HospiceSønderjylland søger sygeplejerske
Syddanmark, Haderslev

INTRODUKTIONSSTILLING, Medicinsk Afdeling, Fredericia Sygehus/Fredericia og Kolding Sygehuse
Syddanmark, Fredericia

ØJENAFDELING E. - NØGLEPERSON TIL BOOKING OG RECEPTION.
Syddanmark, Odense

Akut intensivt sengeafsnit E3 - Voksenpsykiatrien i Esbjerg
Syddanmark, Esbjerg

Sygeplejerske på Observationsafsnittet, Anæstesiologisk afdeling
Midtjylland