'Waldsterben'-hysterie – zure regen in retrospect

Geplaatst door Hans Labohm op 30 mei, 2011 - 16:30 in Frontpage

Een van de bekendste Duitse toekomstvorsers (hier te zien achter het solo-katheder tijdens een opname van een tv-discusie in Berlijn) vertelde mij na afloop van de opnamen dat de Duitsers gevoeliger waren voor hysterie dan andere volkeren. Als zo iemand dat zegt, dan neem ik dat aan. Aangezien ik tijdens de Tweede Wereldoorlog ben geboren, had ik er overigens al eerder van anderen van gehoord. Maar ja, als een Duitser dat over zijn landgenoten zegt, heeft dat natuurlijk meer gewicht en kan dat niet aan mogelijk anti-Duitse gevoelens (die ik overigens niet heb) van buitenlanders liggen.

Een van de grootste hysterieën van de laatste tijd was ongetwijfeld het 'Grosse Waldsterben' als gevolg van zure regen. Zoals uit sommige reacties van mijn kritische respondenten blijkt, wordt nog steeds geloofd dat zure regen een probleem is geweest en is men nog steeds van mening dat het beleid terzake dat probleem heeft opgelost. 

Michael Miersch heeft daarover een tv-documentaire gemaakt die door de kwaliteitszender 'Arte' werd vertoond. Daaruit blijkt dat het 'Grosse Waldsterben' voornamelijk een hype was die door de media, groenen en de politiek tot Apocalyptische proporties is opgeblazen, inspelend op de fundamentele 'Angst'-gevoelens van Duitsers, waarvan zij meer last schijnen te hebben dan andere volkeren. De media bleven doof en blind voor het wetenschappelijk aangetoonde herstel van de Duitse bossen, die nu in blakende welstand verkeren. Ondanks het goede nieuws, bleven de meeste media gedurende lange tijd nog onheilstijdingen recycleren. Maar tegenwoordig hoort men er niets meer van. Dat komt echter niet omdat het beleid effectief is geweest.

Nu is er weer het klimaat dat tot hysterie leidt en verschijnen er weer berichten dat hogere CO2-concentraties en opwarming tot 'Waldsterben' zouden kunnen leiden. Dat blijkt niet zo te zijn. Integendeel, deze zijn per saldo goed voor de toeneming van het bosbestand.

Maar dan is er nog de vrees dat opwarming tot verdere woestijnvorming in de Sahel en andere woestijngebieden zou kunnen leiden. Ook dát blijkt in strijd met de feiten. In het bijzonder de Sahel is de laatste tijd groener geworden.

Toch is er nog sprake van 'Waldsterben', in het bijzonder in de tropen. Daar wordt bos vernietigd om plaats te maken voor plantages waar palmolie kan worden geproduceerd voor biodiesel, als bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering.

Tja, ik schreef het al eerder: klimaatbeleid maakt meer kapot dan je lief is.

De documentaire.is zeer de moeite waard.

Voor gedetailleerd commentaar op de documentaire zie hier.

Reacties

P.S. op 30 mei, 2011 - 17:05

Aan de "Gold Rush" die Al

Aan de "Gold Rush" die Al Gore nieuw leven heeft ingeblazen zal voorlopig wel geen einde komen.  

RR Kampen op 30 mei, 2011 - 17:06

Gouda, St-Janskerk.

Kom maar een keer kijken. En schatten wat de zure regen van de jaren vijftig t/m tachtig aan schadepost aan alleen die kerk heeft opgeleverd.

Uw plaatje is van een bos in Tsechië. Het dode hout staat er nog steeds. U kunt vergelijkbare taferelen eigenlijk in heel Oost-Europa bewonderen. Gelukkig is de zure regen hier opgelost (en een deel van de oplossing zit ook in uw rijtuig).

Zure regen is de grootste lopende milieuramp. Fukushima is daar niets bij. Prijskaartje voor China: 1 à 2 procent van het BBP. Van China. Per jaar. De subsidies aan de kolenindustrie vallen daar volkomen bij in het niet.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/5290236.stm .

Hans Labohm, gaan we straks ook nog krijgen dat tabak gezond is?

Reinier op 30 mei, 2011 - 17:23
RR Kampen op 30 mei, 2011 - 17:25

Heb het zelf gezien.

Op de Veluwe, waar ik 1987-88 gelegerd was. Meeste zure-regeneffect had je meer naar het binnenland toe maar vanaf half jaren tachtig begon het ook in Nederland zeer zichtbaar te worden.

Caroline op 30 mei, 2011 - 18:43

Ben een paar weken geleden

Ben een paar weken geleden met de trein van Tsjechie naar Nederland gereisd, en getroffen door de schoonheid en dichtheid van de bossen daar, en de groenheid van het traject.

Dat 'men' er onder het socialisme op het gebied van natuurbehoud (en eigenlijk: ieder onderhoud) een potje van maakte, is bekend. Ik denk dat het komt omdat het socialisme een parasitaire ideologie is, een die het niet van 'scheppen' en 'bewaren' moet hebben, maar van roven en stelen.

Of Duitsers meer vatbaar zijn voor hysterie dan andere volkeren, ik zou het je niet kunnen vertellen. Je hoeft de oorlog uiteraard niet meegemaakt te hebben om alle ellende van het nationaal-socialistisch regime te hebben gezien, wat trouwens iets anders is dan 'bevatten'.  Wel zie ik hedentendage allerlei andere volkeren die hysterisch doen, bijvoorbeeld de Amerikanen over 'terrorisme' , de Nederlanders over Geert Wilders, de Belgen over hun taalstrijd, de Fransen over hun voormalige grootheid en de Grieken over hun pensioenleeftijd. Over hysterische stenigingen en de islam heb ik het dan nog niet eens.

Overigens: ben ik juist geinformeerd dan leidt een toename van het bosareaal ook weer tot CO2-verhoging.

Ook Boos op 30 mei, 2011 - 19:01

zure boom

@RR Kampen,

Op de Veluwe groeien hoofdzakelijk naaldbomen, die van nature de bodem en de omgeving al verzuren.

RR Kampen op 30 mei, 2011 - 19:17

Ook Boos 19:01,

Aan naaldbomen kan je zure regen het best en het eerst zien. Vooral sparren. Die worden kaal. Gezonde spar moet je moeilijk tot niet doorheen kunnen kijken. Eind jaren tachtig was het meeste op de Veluwe dusdanig aangetast dat je gewoon door tien sparren heen kon kijken. Alsof het constant zo droog als 1976 was geweest, of zoiets. De bossen hebben het hier nipt overleefd. Anders hadden we ook van die bossen met talloze dode stammen van 1989 ofzo hier staan.

Ik heb wel iets van de discussie toen meegekregen. Er was een boel geauwehoer maar de feiten gaven gelukkig de doorslag. Zoals het feit van de vernietiging van ongelofelijk veel beeldhouwwerk op gebouwen. Nou is zure regen nog wel iets dat je aardig met je buurlanden kan regelen. AGW is helaas globaler.

RR Kampen op 30 mei, 2011 - 19:22

Caroline 18:43,

Toename van het bosareaal is in het slechtste geval klimaatneutraal en in het beste geval neemt het een heel klein beetje CO2 weg (en als je de bladeren en stammen systematisch ver onder grondwaterniveau begraaft blijft dat nog heel lang zo).

Actueel verdwijnt het bos van de planeet in gigantisch tempo en dat is één van de oorzaken dat de CO2-concentratie superexponentieel blijft toenemen. Nog niet de grootste oorzaak, dat is gewoon de CO2 die wij ineens in de lucht storten die er miljoenen jaren over gedaan heeft zich in onder de grond te verzamelen.

cmsuijkerbuijk op 30 mei, 2011 - 19:54

RRKampen

Pas op! RRKampen Alert! Niet op reageren; links laten liggen; doodzwijgen; negeren!

kees rudolf op 30 mei, 2011 - 23:25

In negatieve zin

In negatieve zin generaliserend spreken over Duitsers is langzamerhand een wat minder populaire sport geworden en ik ben er dus huiverig voor. Maar nu oppert een Duitser zelf dat het Duitse volk, als volk, gemiddeld genomen, vatbaarder zou zijn voor hysterie dan andere volkeren. Het is precies de gedachte die in me opkwam, maar niet durfde uit te spreken, toen ik vanmorgen las dat de ramp in Fukushima er toe geleid heeft dat De Groenen bijna de grootste partij zijn geworden en dat Duitsland de kernenergie gaat afschaffen. Al eerder heb ik me verbaasd over de enorme hoeveelheid windmolens die op sommige plekken het toch niet onaardige Duitse landschap geweldig ontsieren. Hoe kan het dat die Duitsers dat pikken? Goed, er zijn natuurlijk altijd nog een heleboel uiterst verstandige en zelfstandig denkende Duitsers, maar zoals plotseling zoveel Duitsers tot op het hoogste niveau in de greep van een slecht gefundeerde opinie kunnen raken, met drastische maatregelen zoals snelle sluiting van alle kerncentrales als gevolg, is toch opmerkelijk. (En dat terwijl met name kernenegie erg zou kunnen helpen bij de reductie van CO2 uitstoot, en dus bij het voorkómen van het 'waldsterben', gesteld dat dat  zou worden veroorzaakt door excessieve CO2-uitstoot -wat niet het geval is.)

Herman01 op 30 mei, 2011 - 23:32

CO2.

Planten groeien goed door CO2 toediening, samen met het chlorofiel in het blad (naalden zijn ook blad) worden suikers gevormd en zuurstof afgegeven, we zitten dus goed met onze sterk verminderde uitstoot, de bossen zien er weer goed uit. De hype is over.

Herman01 op 30 mei, 2011 - 23:58

Bosbeheer.

@Caroline, het spijt me maar ik ben het niet eens met je mening over bosbeheer in com. staten. Rusland bv. had een uitstekend bosbeheer overgenomen uit de tsarentijd, de Bosbouwuniversiteit (vroeger Kirov Hogeschool) van St.Petersburg is zeer bekend en heeft zelfs een afgestudeerde Surinamer. Er wordt daar onderwijs gegeven in bosbouw, natuurbeheer, jacht, wildbeheer, economie, waterbeheer, vroeger natuurlijk ook Marxcisme en Leninisme. De universiteit heeft een eigen museum met allerhande dieren en insecten, het 'schoolbos' is 45.000ha. groot (=10% van alle NL. bos!) en het originele aanlegpatroon uit de tsarentijd is nog duidelijk zichtbaar. Ten tijde van het communisme gingen studenten met hun profs naar Siberie op studiereis, ja daarvoor zijn de roebels nu op. In alle Oost-Europesche landen, je hebt de bossen zelf gezien, is bosbouw prima geregeld, dat is niet van de laatste 20 jaar bomen groeien nu eenmaal niet zo snel. Voor bosbouw mag je wat mij betreft ook natuurbeheer lezen is hetzelfde als het goed gebeurt.

Herman01 op 31 mei, 2011 - 00:04

Hysterie.

Dit doet mij er aan denken dat in WW2 een bordje op de deur "Besmettelijk Roodvonk" alle moffen buiten de deur hield.

Verwilderd op 31 mei, 2011 - 00:29

Zure regen

Herman01 op 31 mei, 2011 - 00:04   Yep !  Bordje Zure Regen  houdt alle linksen buiten de deur.  Ben dat ook van tig jaar reli-links  Balkeendegemier nog niet vergeten : na zuur komt het zoet ..  Verdomd als 't niet waar is ..He he he