عباس مصباح‌زاده

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

شیخ عبّاس مصباح زاده، روحانی، مترجم قرآن، منجم و خوشنویس ایرانی است.

زندگی نامه[ویرایش]

متولد (۱۳۱۱ ه. ش - ۱۳۵۱ ق) در یکی از محلاّت قدیمی تهران می‌باشد. پدرش شیخ اسماعیل مصباح و پدر بزرگش میرزا جهانبخش منجّم باشی از منجّمین بزرگ عصر قاجار و از مدرّسین معروف دارالفنون و مدرسه خان مروی بوده است.

تحصیلات[ویرایش]

مصباح زاده پس از تحصیلات جدید وارد حوزه علمیه قم شد و از مرتضی حائری، محقق داماد و آیت‌الله بروجردی بهره‌ها برد. وی همچنین در درس اخلاق امام خمینی و جلسات درس علامه طباطبائی و علامه ابوالحسن شعرانی و مهدی الهی قمشه‌ای بهره برد.

فعالیتهای فرهنگی مذهبی[ویرایش]

او به فعالیتهای فرهنگی و مذهبی و ساختن مراکز علمی مذهبی در ایران و خارج همت داشت؛ و با باهنر بهشتی، مفتح و مکارم شیرازی در زمینه‌های علمی و تعلیم و تربیت همکاری داشت.

فعّالیّت‌های نجومی[ویرایش]

علم نجوم، هیئت، ریاضیات و علوم غریبه میراث خانوادگی مصباح زاده است. در طول قرون گذشته هشت نسل از پدران او منجّم، ستاره‌شناس و ریاضیدان بوده‌اند. وی در کنار پدر به تحصیل مقدّمات علم هیئت ونجوم و استخراج تقویم پرداخت. مصباح زاده که او نیز این علم را به فرزندان خود آموخته است، از سال ۱۳۲۸شمسی بصورت مستقل نسبت به استخراج تقویم اقدام نمود که تا کنون این میراث علمی را پایدار داشته است.

در سال ۱۳۵۰شمسی وی به انگلستان عزیمت نمود، پس از دیدار از مراکز علمی و دانشگاهی آن کشور به رصد خانه گرینویچ لندن رفته و با دانشمندان نجوم به بحث و مشاوره پرداخت و از کتابخانه خطّی موزه بریتانیا که از زیجات قدیمه و کتب نجوم غنی می‌باشد استفاده نمود.

نظریّات علمی و نجومی استاد همواره مورد توجّه محافل دانشگاهی و حوزه‌های علمیّه بوده است. برای نمونه می‌توان به مسئله طلوع فجر و محاسبه زاویه قبله در کشورهای اروپائی و امریکایی و اوقات شرعیّه استخراج ایشان در مراکز اسلامی اروپا و امریکا اشاره کرد.

مصباح زاده در اوان جوانی چندین سال در مدرسه حجّتیّه قم به تدریس هیئت و نجوم برای طلاّب حوزه علمیّه قم اشتغال، و با استاد جامع علاّمه ابوالحسن شعرانی مفاوضات و مناظرات داشته است.

آثار[ویرایش]

  • تقویم سالانه وی علاوه بر ایران سالانه در کشورهای هند، پاکستان، افعانستان، عراق، لبنان، کویت چاپ و منتشر می‌گردد. تقویم‌های استخراجی وی اوقات شرعی به افق اکثر کشورها، خسوف و کسوف، محاسبه وضعیّت هلال، مواضع سیّارات و پیشگوئیهای نجومی را داراست.
  • ترجمه قرآن کریم، صحیفه سجّادیه و ادعیّه مفاتیح الجنان به فارسی که همه آنها با خط خود وی بارها بچاپ رسیده است. (ترجمه وی از مفاتیح الجنان در کنار ترجمه الهی قمشه‌ای از این کتاب از مشهورترین ترجمه‌ها می‌باشد.[۱])
  • دو جلد کتاب در علم نجوم و ستاره‌شناسی از دیدگاه علمی و تجربی از وی در دست است و بعضی از آثار ایشان در موزه‌های کشور نگهداری می‌شود.

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]