جهان‌بین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط هفشجانی (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۳ فوریهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۰۷:۱۰ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

جهان بین
نمایی از کوه جهان بین در غرب شهرهفشجان
گردشگاه چشمه زنه در ارتفاعات جهان بین
پرونده:لاله واژگون در کوه جهان بین هفشجان.png
لاله واژگون جهان بین
Map
مرتفع‌ترین نقطه
ارتفاع۳۳۴۲ متر
جغرافیا
موقعیتشهر هفشجان در استان چهار محال و بختیاری
رشته‌کوه مادرزاگرس
این الگو در جای مناسبش قرار نگرفته. الگو متعلق به صفحهٔ بحث است: بحث:جهان‌بین.

کوه جهان‌بین درغرب شهر هفشجان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این کوه یکی از کوه‌های رشته کوه زاگرس است.کوه جهان بین به طول ۳۰کیلومتر ازجنوب روستای شمس‌آباد شروع و تا غرب روستای مصطفی آباد در حومه شهر هفشجان امتداد دارد. بلندترین قلل آن به نام‌های دالانک با ۳۳۴۲ متر، هفشجان با ۳۳۱۵ متر و شمس‌آباد با ۳۱۳۸ متر ارتفاع می‌باشد.

وجه تسمیه

رشته کوه جهان بین در حومه شهرکرد قرار دارد. چون از فراز قله دالانک، مرتفع‌ترین قله رشته جهان بین، منطقه عظیمی شامل شهرکرد و شهرهای نجف‌آباد و اصفهان کاملا دیده می‌شود به همین مناسبت به آن نام جهان بین داده‌اند.[۱]

ویژگی ها

کثرت چشمه ساران،دامنه‌های سرسبز شمال‌شرقی،صخره‌های مرتفع و غارهای ژرف و نیز زیبایی بی نظیر قله‌ی مرکزی یعنی نای هفشجان که در عین حال یکی از بی نظیر و منظم ترین قلل کشور است،از ویژگی های منحصر به فرد این رشته کوه می باشد.در دامنه این رشته کوه آثار تاریخی از شکل گیری تمدن‌هایی کهن در هزاره‌های پیش از تاریخ حکایت دارد.چشمه های بسیار زیاد آن سبب گردید تا این منطقه را با عنوان مَرغ هزار خانی یا منطقه ی هزار و یک چشمه بشناسند حال آنکه امروزه گردشگاه چشمه زنه در دامنه قله ی زیبای مرکزی جهان بین هفشجان از جمله ی جاذبه های گردشگری نزدیک به مرکز استان می باشد.[۲] در دامنه این رشته کوه آثار تاریخی از شکل گیری تمدن‌هایی کهن در هزاره‌های پیش از تاریخ حکایت دارد.بقایای راه های سنگ چین شاهراهی سوزیانا یا خوزستان به اصفهان یا گبیانه،کتیبه نیمه تصویر نگاری گرنوشته،تپه تاریخی شهر کهنه و از همه مهم تر تپه تاریخی اسکندری که در ایجاد تمدنی به صورت یک دولت شهر تاریخی است از ویژگی های ممتاز دامنه ی این رشته کوه می باشد.[۳]

نمای سرتاسری از کوه جهان بین
قله مرکزی جهان بین ملقب به نای هفشجان


منابع

  1. وجه تسمیه کوههای ایران
  2. سیمای فرهنگ و طبیعت استان چهارمحال و بختیاری، تهران: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ۱۳۹۲ خورشیدی، ص. ص ۶۶ و ۶۷، شابک ۹۷۸-۶۰۰-۹۱۶۸۷-۸-۱ کاراکتر line feed character در |نویسندگان= در موقعیت 35 (کمک); پارامتر |چاپ= اضافه است (کمک); تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  3. آلن زاگارل آلمانی (1386 خورشیدیشیوه ظهور زندگی در ارتفاعات استان چهارمحال و بختیاری، تهران: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، ص. ص ۲۰۲ از پارامتر ناشناخته |شناسه افزوده= صرف‌نظر شد (کمک); پارامتر |چاپ= اضافه است (کمک); تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)