ویکی‌پدیا:سیاست استفاده از تصاویر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

این صفحه مرور مختصری بر سیاست‌های تصاویر -شامل موضوعات فرمت، درون‌مایه و حق تکثیر- در ویرایش فارسی ویکی‌پدیا است. اگر شما پرسش‌های ویژه‌ای دارید، برای پاسخ آماده و صحیح، باید به ویژه‌ترین سیاست مربوط به پرسشتان بروید.

به طور کلی برای اطلاعات در پیرامون چندرسانه‌ای‌ها (تصاویر، پرونده‌های صوتی، و غیره)، ویکی‌پدیا:ایجاد و استفاده از پرونده‌های چندرسانه‌ای را ببینید. برای اطلاعات دربارهٔ بالاگذاری، ویکی‌پدیا:بارگذاری تصاویر را ببینید و یا مستقیما به ویکی‌پدیا:بارگذاری بروید. برای دیگر سیاست‌های حقوقی و حق تکثیر، ویکی‌پدیا:حق تکثیر#رهنمودهای تصویر و ویکی‌پدیا:راهنمای حق تکثیر را ببینید.

نیازمندی‌ها[ویرایش]

هنگام بارگذاری نگاره باید دست‌کم نیازهای زیر را برآورید:

  1. همیشه نگاره خود را با یکی از برچسب‌های حق‌تکثیر تصاویر برچسب‌دار کنید. اگر شک دارید، تصاویر دارای حق تکثیر را بارگذاری مکنید.
  2. همواره در صفحهٔ شرح، مشخص کنید که نگاره از کجا آمده‌است (منبع) و اینکه چگونه می‌توان آن را وارسی کرد. نمونه‌هایش شامل پویش (اسکن) کردن یک نسخهٔ کاغذی، یا یک نشانی اینترنتی، و یا نام/نام مستعار و روش تماس با عکاس هستند. در مورد نماگرفت این شرط بدان معناست که بگویید نگاره از چه برنامه‌ای‌است و هر چه توضیح بیشتر باشد بهتر است. یادکرد انتسابی نگاره را در خود نگاره قرار مدهید.

قانون کلی[ویرایش]

در پایین این فهرست مختصر از قوانین استفاده از تصاویر، استدلال‌های مفصلی در شرح و توجیه آن‌ها آمده‌است.

۱. از صفحهٔ شرح نگاره برای شرح یک نگاره و شرایط حق تکثیر آن استفاده کنید.

۲. از یک عنوان واضح و مشروح استفاده کنید. توجه داشته باشید که اگر نگاره‌ی با عنوانی یکسان پیش‌تر بارگذاری شده‌بود، با نگاره جدید شما جایگزین خواهد شد.

۳. در هر زمان که ممکن بود نسخه‌ای از نگاره خود را بارگذاری کنید که دارای تفکیک‌پذیری بالا باشد (البته اگر نگاره تحت استفادهٔ منصفانه به کار نرفته باشد؛ برای تفصیل، ملاحظات استفادهٔ منصفانه را ببینید.)، و از گزینهٔ خودکار بندانگشت‌ساز علامت‌گذار تصاویر ویکی‌پدیا برای کاهش مقیاس نگاره استفاده کنید. مدیاویکی تصاویر را تا حجم ۲۰ مگابایت می‌پذیرد. خودتان نگاره را کاهش مقیاس ندهید، چراکه نگاره مقیاس‌کم‌شده ممکن است در آینده استفادهٔ محدودی داشته باشد.

۴. نگاره را ببُرید تا موضوع مربوطه را مشخص کنید.

۵. اگر شما نگاره دارای متنی را می‌سازید، لطفاً نسخه‌ای بدون نوشته از آن را نیز بالاگذاری کنید. این به کاربران برای ترجمهٔ نگاره شما به دیگر زبان‌ها کمک می‌کند.

۶. بکوشید تا از رنگ خالی برای انتقال اطلاعات بهره نجویید، چرا که این در شرایط بسیاری دسترسی‌ناپذیر است.

۷. از فرمت JPEG برای تصاویر عکاسی‌شده استفاده کنید؛ فرمت SVG برای آیکون‌ها، لوگوها، ترسیم‌ها، نقشه‌ها، پرچم‌ها و این‌چنینی‌هاست؛ فرمت PNG برای نماگرفت نرم‌افزارها و هنگامی که نگاره‌ی با گرافیک شطرنجی موجود است؛ فرمت GIF برای پویانمایی‌های درون‌برنامه‌ای؛ و OGG/Theora برای ویدئوها.

۸. یک متن جایگزین خوب برای تصاویر بیفزایید.

۹. به طور کلی، نیازی به مشخص‌کردن اندازهٔ بندانگشتی نیست. کاربران می‌توانند اندازهٔ دلخواهشان را در ترجیحات برگزینند.

۱۰. تصاویر تکان‌دهنده یا صریح نباید با سادگی برای جلب توجه به مقاله به کار روند.

هنگام بار کردن نگارهٔ جدید[ویرایش]

  • جزئیات کافی در مورد منبع نگاره ارائه کنید.

دسترسی کاربری که به دفعات اطلاعات نادرست یا ناقص اضافه کند محدود می‌شود.

یا

نگاره‌هایی که در فهرست پرونده‌هایی قرار دارند که تنها می‌توان با داشتن اجازه‌نامه از آن‌ها استفادهٔ غیر تجاری کرد، یا آن‌هایی که پخش آن‌ها در جاهای دیگر انحصاری است، برای ویکی‌پدیا مناسب نیست و در صورت دیده شدن پاک خواهند شد، مگر اینکه با یک دلیل منطقی از آن استفاده شده باشد.
همیشه وضعیت مالکیت نگاره را در توضیحات مربوط به آن نگاره بیان کنید[۱] از یکی از شناسه‌های حق مالکیت نگاره (تصاویر) استفاده کنید و جزئیات کافی در مورد نسخهٔ اصلی نگاره فراهم کنید. دو مورد: خلاصهٔ نگاره‌ و برچسب حق مالکیت نگاره برای تمامی نگاره‌ها لازم است. برچسب حق مالکیت نگاره، یک الگوی استاندارد (یکتا) برای حق مالکیت نگاره درست می‌کند. خلاصهٔ نگاره، جزئیات لازم برای کاربرد برچسب حق مالکیت نگاره را پشتیبانی می‌کند. خلاصهٔ نگاره موارد زیر را در بر می‌گیرد: توضیح: عنوان نگاره‌
منبع: دارندهٔ حق مالکیت نگاره یا نشانی صفحه‌ای که نگاره از آن گرفته شده‌است (URL)
تاریخ: روزی که نگاره ایجاد شده‌است، اگر اطلاعات دقیق تر داده شود، بهتر است.
محل: نگاره در کجا ایجاد شده‌است، اگر اطلاعات دقیق تر داده شود، بهتر است.
مولف: سازندهٔ نگاره، بخصوص اگر سازندهٔ نگاره با دارندهٔ حق مالکیت آن متفاوت باشد.
اجازه‌نامه: چه کسی یا کدام قانون یا سیاستی این اجازه را داده‌است که از نگاره با این برچسب حق مالکیت در ویکی‌پدیا استفاده شود.
نسخه‌های دیگر پرونده: کاربرها را به نگاره‌های مشابه که در ویکی‌پدیا وجود دارد راهنمایی می‌کند.

نمونه‌ها:

اطلاعات بیشتر دربارهٔ اینکه چگونه یک منبع خوب تهیه کنیم[ویرایش]

  • یک منبع خوب برای نگاره‌ی که از شبکهٔ مجازی (اینترنت) گرفته شده‌است، دادن پیوند به صفحهٔ دارندهٔ آن نگاره روی شبکهٔ مجازی است. (http://www.navy.mil/view_single.asp?id=3097) و نه پیوند مستقیم به خود نگاره (http://www.navy.mil/management/photodb/webphoto/web_021028-N-3228G-006.jpg).
  • یک منبع خوب برای نگاره‌ی که از یک کتاب گرفته شده‌است، دادن تمامی اطلاعات آن کتاب (مولف، عنوان، شمارهٔ ISBN، شمارهٔ صفحه(ها)، تاریخ حق مالکیت و اطلاعات مربوط به ناشر) است و نه اینکه تنها عنوان و مولف کتاب را به عنوان منبع ارائه کنیم
  • یک منبع خوب برای نگاره‌ی که خود کاربر آن را ایجاد کرده‌است نوشتن عبارت «کار خودم است» می‌باشد و نه اینکه فقط یک برچسب روی نگاره بزنید که نشان دهد کار خودتان است. مانند برچسب‌های {{مالکیت عمومی-خود}} و {{مالکیت خود}}[۲]

تصاویر ایجاد شده توسط کاربر[ویرایش]

ویکی‌پدیا کاربران را تشویق می‌کند تا نگاره‌های بوجود آمده توسط خودشان را بارگذاری کنند. تمام کاربرانی که نگاره‌ی را ایجاد کرده‌اند باید تصاویر خود را در اختیار مالکیت عمومی قرار دهند و از مجوز مستندات آزاد گنو یا مجوز افراد عادی خلاق[۳] استفاده کنند و یا حتی به صورت آزاد برای عموم[۴] منتشر کنند و بدین وسیله تمام حقوق مالکیت و محدودیت‌ها را از روی نگارهٔ خود بردارند، وقتی که داریم بر نگاره‌ای مجوز می‌نهیم بهتر است که از هر دو مجوز گنو و افراد عادی خلاق هم‌زمان استفاده کنیم.

چنین نگاره‌هایی می‌توانند، آن نگاره‌هایی باشند که خود شما با دوربین گرفته‌اید. حقوق قانونی برای نگاره‌ها معمولا در اختیار عکاس قرار می‌گیرد و نه موضوع عکاسی.

Simply re-tracing a copyrighted image or diagram does not necessarily create a new copyright—copyright is generated only by instances of "creativity", and not by the amount of labor which went into the creation of the work. Photographs of three-dimensional objects almost always generate a new copyright, though others may continue to hold copyright in items depicted in such photographs. Photographs of two-dimensional objects such as paintings in a museum often do not (see the section on the "public domain" below). If you have questions in respect to this, please ask the regulars at Wikipedia talk:Copyrights.

Images with you, friends or family prominently featured in a way that distracts from the image topic are not recommended for the main namespace; User pages are OK. These images are considered self-promotion and the Wikipedia community has repeatedly reached consensus to delete such images.

Some images may contain نشانه تجاریed logos incidentally (or purposely if the image is either freely licensed, covered under آزادی پانوراما, or being too simple to be copyrightable). If this is the case, please tag it with {{trademark}}.

Free licenses[ویرایش]

For a list of possible licenses which are considered "free enough" for Wikipedia, see ویکی‌پدیا:برچسب‌های حق تکثیر. Licenses which restrict the use of the media to non-profit or educational purposes only (i.e. non-commercial use only), or are given permission to only appear on Wikipedia, are not free enough for Wikipedia's usages or goals and will be deleted.[۱]. Sources of free images can be found at Wikipedia:Free image resources. In short, Wikipedia media (with the exception of "fair use" media—see below) should be as "free" as Wikipedia's content—both to keep Wikipedia's own legal status secure as well as to allow for as much re-use of Wikipedia content as possible.

If a source does not declare a pre-existing free license, yet allows use of its content under terms commonly instituted by them, the source must explicitly declare that commercial use and modification is permitted. If it is not the case, it is to be assumed that it is not unless WP:COPYREQ is obtained.

مالکیت عمومی[ویرایش]

اطلاعات بیشتر در ویکی‌پدیا:مالکیت عمومی[۵] و ویکی‌پدیا:منابع عکس‌های در مالکیت عمومی[۶]

نگاره‌های مالکیت عمومی دارای حق مالکیت نیستند و قوانین حق مالکیت شامل حال آن‌ها نمی‌شود و نمی‌تواند در هیچ زمینه‌ای قید و بندی برایشان ایجاد کند، صفحه‌های ویکی‌پدیا، ازجمله صفحه‌های سایر زبان‌ها بر روی سرورهای موجود در آمریکا قرار دارند، بنابراین قوانین ایالات متحده تشخیص می‌دهد که آیا نگاره‌ها در مالکیت عمومی قرار دارند یا خیر.

یک نگاره به شرطی در مالکیت عمومی قرار می‌گیرد که: خالق آن خود آن را در اختیار عموم و آزاد گذاشته باشد، یا آن نگاره شرایط داشتن حق مالکیت خصوصی را ندارد و یا اینکه حق مالکیت آن باطل شده است؛ در ایالات متحده امریکا، حق مالکیت تمام کارهایی که قبل از ۱ ژانویه سال ۱۹۲۳ در هر جایی که ایجاد شده باشند، اکنون باطل شده‌است. البته وجود دارند آثاری که بعد از ۱ ژانویه سال ۱۹۲۳ تولید شده‌اند اما طبق قوانین آمریکا، حق مالکیتشان باطل شده‌است. برای اینکه بدانید چه موقع مالکیت یک اثر باطل می‌شود به صفحه مالکیت عمومی نگاه کنید.

در ایالات متحده امریکا، تولید مجدد یک اثر هنری دو بعدی که در مالکیت آزاد بوده‌است برای آن ایجاد حق مالکیت خصوصی نمی‌کند. Bridgeman v. Corel را نگاه کنید. اسکن تنهای نگاره‌های عمومی به ندرت حق مالکیت ایجاد می‌کند. برای نمونه اسکن عکس گرفته شده از مونالیزا، دارای شرایط گرفتن حق مالکیت نیست.

اگر شما بی تردید معتقدید که یک پرونده ناقض قوانین مالکیت است می‌توانید آن را در فهرست انتظار برای حذف قرار دهید. قسمت حذف نگاره‌ها که در پایین تر نوشته شده‌است بخوانید. برای نمونه نگاره‌ای که در یک جا با حق مالکیت و در جای دیگر بدون آن منتشر شده‌است باید حذف گردد.

کاربرد منصفانهٔ نگاره‌ها[ویرایش]

گاهی استفادهٔ بی اجازه از پرونده‌هایی که دارای حق مالکیت خصوصی اند به عنوان استفادهٔ منصفانه در نظر گرفته می‌شود (در ایالات متحده آمریکا، اما جاهایی وجود دارند که این استفاده در آن‌ها قانونی نیست). با این حال چون ویکی‌پدیا تصمیم دارد که یک دانش نامهٔ با محتوی آزاد باشد، درنتیجه هر نگاره‌ای که به عنوان استفادهٔ منصفانه در آن قرار گیرد، برای ویکی‌پدیا پذیرفته نیست.

استفادهٔ غیرمجاز از موادی که بر آن‌ها حق مالکیت خصوصی (حق حقوقی) گذاشته شده‌است که با ادعای استفادهٔ منصفانهٔ بی اعتبار صورت می‌گیرد، غیرقانونی است. پرونده‌های رسانه‌ای (نگاره، موسیقی و ...) که دارای حق مالکیت اند اما بر آن‌ها شناسهٔ (برچسب) استفادهٔ منصفانه زده نشده‌است یا آن‌هایی که حق مالکیت پرونده‌ای را به خطر انداخته‌اند بلافاصله پاک می‌شوند. ویراستارهایی که موارد قابل اصلاح از عدم داشتن برچسب استفادهٔ منصفانه یا دلایل کافی برای استفادهٔ منصفانه را مشاهده می‌کنند اگر می‌توانند باید بلافاصله آن‌ها را اصلاح کنند. برطرف کردن داوطلبانهٔ این مشکلات برای ویکی‌پدیا مفید است، هرچند که بسیاری از اشتباه‌ها غیرقابل جبران اند. تکرار استفادهٔی غیرمجاز از پرونده‌های دارای حق مالکیت، به بسته شدن حساب کاربری فرد بارگذار منجر شود.

برای جزئیات بیشتر و یا پرسیدن هر مطلب خاصی صفحهٔ ویکی‌پدیا:استفاده منصفانه را نگاه کنید.

همچنین ببینید:

ویرایش نگاره‌ها[ویرایش]

از صفحهٔ بارگذاری پرونده[۸] برای جایگزینی نگاره ویرایش شده بجای نگاره قبلی استفاده کنید و مطمئن شوید که پرونده‌ای که بارگذاری می‌کنید دقیقا هم نام پرونده‌ای است که می‌خواستید نگاره خود را جایگزین آن کنید. تغییر قالب یک نگاره (format) معمولا باعث می‌شود تا نام پروندهٔ نگاره تغییر کند زیرا قالب نگاره هم در نام آن استفاده می‌شود. بنابراین نگاره جدید یک پروندهٔ جدا است و صفحهٔ توضیح جداگانه‌ای را نیز به خود اختصاص می‌دهد. توجه داشته باشید که نگارهٔ قبلی که می‌خواستید قالبش را عوض کنید همچنان در ویکی‌پدیا وجود دارد و بارگذاری نگاره با قالب جدید به معنی حذف خودکار نگاره قبلی نیست در صورتی که می‌خواهید نگاره قبلی را حذف کنید باید این کار را به صورت دستی انجام دهید.

حذف نگاره‌ها[ویرایش]

همچنین نگاه کنید به: ویکی‌پدیا:راهنمایی برای حذف یک نگاره[۹]
  1. از طریق صفحهٔ بحث با کاربری که آن نگاره را بارگذاری کرده تماس بگیرید و او را آگاه کنید که برای اینکه مشکل نگاره اش حل شود باید چه کاری را انجام دهد.
  2. تمام کاربردهایی که از آن نگاره در مقاله‌ها صورت گرفته‌است را حذف کنید و آن را به یک یتیم[۱۰] تبدیل کنید.
  3. یکی از توضیح‌های زیر را به صفحهٔ توضیح نگاره اضافه کنید.
    • نقض حق مالکیت: برچسب احتمالا نگارهٔ غیر آزاد را از صفحهٔ پرونده‌های احتمالا غیر آزاد[۱۱] به صفحهٔ توضیح‌های نگاره و یا اگر ادعا شده که از نگاره استفادهٔ منصفانه صورت گرفته‌است، به الگوی استفاده از محتوی غیر آزاد از ویکی‌پدیا:بررسی محتوای غیر آزاد اضافه کنید.
    • اگر هیچ یک از موارد بالا نیست، تذکر {{ffd}} را به صفحهٔ توضیح نگاره اضافه کنید.
  4. نگاره را در فهرست یکی از پیوندهای زیر قرار دهید:
    • نقض حق مالکیت: نگاره را در فهرست پرونده‌های احتمالا غیر آزاد و یا صفحهٔ با محتوی غیر آزاد قرار دهید.
    • در غیر از موارد بالا، نگاره را در فهرست پرونده‌هایی که باید حذف شوند[۱۲] قرار دهید.
  5. پس از یک هفته در شرایط معمولی می‌توان نگاره را حذف کرد. صفحهٔ ویکی‌پدیا:سیاست حذف را نگاه کنید.

پس از گذر از روند بالا برای اینکه بتوانید یک نگاره را حذف کنید باید از مدیران ویکی‌پدیا باشید. . To do so, go to the image description page and click the (del) or Delete this page links. Deleted images can be undeleted.

عنوان نگاره و نام پرونده‌ها[ویرایش]

میانبر:

نام پرونده‌ها اگر روشنگر مطلبی باشند می‌توانند مفید باشند. برای نمونه: یک نگاره از نقشهٔ آفریقا را می‌توان "Africa.png" ولی قطعا تعداد بیشتری از نقشه‌های آفریقا می‌توانند در ویکی‌پدیا مورد استفاده قرار گیرند بنابراین بهتر است در مورد خود نقشه توضیح‌هایی در عنوان پرونده داده شود مثلا «نقشهٔ مرزهای سیاسی آفریقا» یا «نقشهٔ سیاسی آفریقا با مرزهای قرمز»، بررسی کنید ببینید چه نقشه‌هایی از آفریقا در ویکی‌پدیا پیدا می‌کنید و بعد تصمیم بگیرید که آیا نقشه‌ای که شما قرار است به ویکی‌پدیا اضافه کنید باید جایگزین نقشهٔ دیگری شود یا تنها به انبار ویکی‌پدیا اضافه گردد. اگر می‌خواهید جایگزین شود، باید دقیقا نام نقشهٔ قبلی را انتخاب کنید و اگر می‌خواهید به ویکی‌پدیا اضافه شود، باید یک نام مناسب و به اندازهٔ کافی روشن انتخاب کنید. از انتخاب نام‌های زیادی طولانی و یا استفاده از نشانگرهای خاص در عنوان پرونده پرهیز کنید. زیرا این کار ممکن است برای برخی کاربرها بارگذاری آن پرونده در رایانه‌شان را مشکل کند. فراموش نکنید عنوان پرونده‌ها بسیار حساس اند برای مثال پرونده‌ای با عنوان "Africa.PNG" برای سامانهٔ ویکی‌پدیا از پرونده‌ای با عنوان "Africa.png" متفاوت است. برای یکنواخت کردن بارگذاری پرونده‌ها.... For uniformity, lower case file name extensions are recommended.

You may use the same name in the case of a different image that replaces the old one, and also if you make an improved version of the same image – perhaps a scanned image that you scanned again with a better quality scanner, or you used a better way of reducing the original in scale – then upload it with the same title as the old one. This allows people to easily compare the two images, and avoids the need to delete images or change articles. However, this is not possible if the format is changed, since then at least the extension part of the name has to be changed.

Placement[ویرایش]

See Wikipedia:Image markup for recommendations on the best markup to use. For ideas and examples of how to place images, see ویکی‌پدیا:خودآموز (تصاویر).

نگارخانه[ویرایش]

میانبرها:

Images are typically interspersed individually throughout an article near the relevant text (see ویکی‌پدیا:شیوه‌نامه). However, the use of a gallery section may be appropriate in some Wikipedia articles if a collection of images can illustrate aspects of a subject that cannot be easily or adequately described by text or individual images. The images in the gallery collectively must have encyclopedic value and add to the reader's understanding of the subject. Images in a gallery should be suitably captioned to explain their relevance both to the article subject and to the theme of the gallery, and the gallery should be appropriately titled (unless the theme of the gallery is clear from the context of the article). Images in a gallery should be carefully selected, avoiding similar or repetitive images, unless a point of contrast or comparison is being made. Just as we seek to ensure that the prose of an article is Wikipedia:The perfect article, galleries should be similarly well-crafted. See 1750–1795 in fashion for an example of a good use of galleries.

However, Wikipedia WP:NOTREPOSITORY. A gallery is not a tool to shoehorn images into an article, and a gallery consisting of an indiscriminate collection of images of the article subject should generally either be improved in accordance with the above paragraph or Wikipedia:Moving images to the Commons to Wikipedia:Wikimedia Commons. Links to the Commons categories can be added to the Wikipedia article using the {{Commons}}, {{Commons-inline}}, or {{Commons category}} templates. One قاعده سرانگشتی to consider: if, due to its content, such an article would only lend itself to a title along the lines of "Gallery" or "Images of [insert article title]", as opposed to a more descriptive title, the gallery should either be revamped or moved to the Commons.

Articles consisting entirely or primarily of galleries are discouraged, as the Commons is intended for such collections of images. Note that it is not recommended to use animated جیفs to display multiple photos. The method is not suitable for printing and also is not user friendly (users cannot save individual images and have to wait before being able to view images while other images cycle round).

Fair use images may almost never be included as part of a image gallery, as their status as being "fair use" depends on their proper use in the context of an article (as part of criticism or analysis). See ویکی‌پدیا:استفاده منصفانه for more details.

Collages and montages[ویرایش]

میانبر:

کلاژs and فتوکلاژ are single images that illustrate multiple closely related concepts, where overlapping or similar careful placement of component images is necessary to illustrate a point in an encyclopedic way. (See File:Phoebian Explorers 2 PIA06118.jpg for an example montage.) The components of a collages or montage, as well as the collage or montage itself, must be properly licensed; and (as with galleries) fair-use components are rarely appropriate, as each non-free image used in the creation of the montage contributes towards consideration of minimal use of non-free images. If a gallery would serve as well as a collage or montage, the gallery should be preferred, as galleries are easier to maintain and adjust better to user preferences.

قالب[ویرایش]

میانبر:
همچنین نگاه کنید به: ویکی‌پدیا:آماده کردن نگاره‌ها برای بارگذاری
  • طراحی‌ها، نمادها، نقشه‌های سیاسی، پرچم‌ها و نگاره‌هایی شبیه این، ترجیح داریم که در قالب گرافیک برداری مقیاس‌پذیر یا SVG به عنوان یک نگاره بُرداری، بارگذاری شوند. برای نگاره‌هایی که در آن‌ها توده‌های رنگی ساده، بزرگ و پیوسته وجود دارد و در قالب گرافیک بُرداری یافت نمی‌شوند، بهتر است از قالب گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها یا PNG استفاده کنیم.
  • نماگرفت‌های از یک نرم‌افزار باید در قالب گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها باشند.
  • عکس‌های گرفته شده با دوربین و آن‌هایی که اسکن شده‌اند را باید در قالب جی‌پی‌ئی‌جی JPEG بارگذاری کرد.
  • نماگرفت‌های از یک برنامهٔ رسانه‌ای یا یک فیلم را باید در قالب جی‌پی‌ئی‌جی JPEG بارگذاری کرد.
  • تصاویر متحرک را باید در قالب مربوط به آن‌ها یعنی گیف GIF بارگذاری کرد.
  • فیلم‌ها باید در قالب Ogg یا Theora قرار داده شوند.

در حالت کلی اگر نگاره‌ای دارید که خودش خوب است اما در قالب نادرست قرار دارد، آن را قبل ار بارگذاری در ویکی‌پدیا به قالب درست انتقال دهید. اگر نقشه یا پرچمی یا ... دارید که در قالب جی‌پی‌ئی‌جی JPEG هستند و تنها اگر می‌توانید با تغییر قالب آن‌ها به قالب گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها یا PNG حجم آن‌ها را کم کنید، این کار را انجام دهید. برای توصیه‌های بیشتر در مورد انتقال قالب از جی‌پی‌ئی‌جی به گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها، به صفحهٔ ویکی‌پدیا:چگونه برای ذخیرهٔ یک جی‌پی‌ئی‌جی به صورت گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها رنگ‌ها را کاهش دهیم[۱۳] نگاه کنید. بیشتر نقشه‌های موجود در صفحه کتاب حقایق جهان قرار داشت در قالب JPEG بود ولی اکنون آن‌ها را در قالب GIF گذاشته‌اند برای به روز کردن این عکس‌ها، عکس‌های با قالب GIF را بارگذاری کنید، بعد آن‌ها را در قالب JPEG ذخیره کنید و بعد روی صفحهٔ ویکی‌پدیا بارگذاری کنید.

سعی کنید نگاره‌های در قالب JPEG را ویرایش نکنید زیرا معمولا هر بار ویرایش باعث از دست رفتن بیشتر کیفیت می‌شود. اگر می‌توانید نسخه اصلی یک نگاره را در قالب PNG یا TIFF پیدا کنید، آن را به قالب JPEG ویرایش کنید و پس از آن در ویکی‌پدیا بارگذاری کنید. تعداد کمی از روش‌های فشرده‌سازی وجود دارد که باعث از دست رفتن داده‌ها نمی‌شود مانند (crops ،rotation ،flips) استفاده از jpegcrop برای سیستم عامل ویندوز و jpegtran برای دیگر سیستم عامل‌ها، توصیه می‌شود،

از نگاره‌هایی که مخلوطی از عکس و محتوی نمادی اند، پرهیز کنید. زیرا مثلا برگه‌های سبک آبشاری یا CSS، به راحتی اجازهٔ قرار دادن نگاره با قالب PNG بر روی JPEG را می‌دهد اما چنین ترفندی را سامانهٔ ویکی‌پدیا نمی‌تواند پشتیبانی کند. بنابراین هردو بخش باید در یک پرونده قرار داشته باشد، که البته ممکن است باعث شود که کیفیت یکی از عکس‌ها آسیب ببیند و دیگری بی دلیل حجمش بزرگ شود.

Direct SVG support is implemented as of September 2005 (see meta:SVG image support). The SVG is dynamically rendered as a PNG at a given size when inserted into an article. If you find that a SVG image is being cropped too closely by Wikimedia's rendering software, one way around this is to draw a box around the image at the distance it should be cropped, and set the box to have no fill and no stroke color.

اندازه[ویرایش]

اندازهٔ نگاره‌های بارگذاری‌شده[ویرایش]

پرونده‌های بارگذاری‌شده باید کوچک‌تر از ۱۰۰ مگابایت باشند. (برای نمونه این نگاره را نگاه کنید: File:St Peter Salzburg panoramic view of interior fullsize.jpg) کمتر پیش می‌آید که خودتان لازم باشد تا اندازهٔ نگاره را تغییر دهید زیرا نرم‌افزار ویکی‌انبار (ویکی‌مدیا) نسخهٔ ۱٫۳ این توانایی را دارد که به صورت خودکار اندازهٔ نگاره را تغییر دهد. خواهش می‌کنیم که کمک کنید تا بوسیلهٔ عکس‌های اسکن‌شده با کیفیت بالا، محتوی ویکی‌انبار (ویکی‌مدیا) به طور وسیع قابل استفاده باشد، از نشانه‌گذاری ویکی‌پدیا برای تغییر اندازهٔ نگاره‌ها استفاده کنید. اما اگر نگاره‌ای دارای حق مالکیت آزاد نبود و دارید از آن استفادهٔ منصفانه می‌کنید باید نگارهٔ گذاشته‌شده در ویکی‌پدیا دارای کمترین میزان ممکن کیفیت باشد تا نگارهٔ بارگذاری‌شده جایگزین نسخهٔ اصلی نشود.

اندازهٔ تصویر نمایش داده‌شده[ویرایش]

میانبرها:
برای راهنمایی بیشتر دسترسی‌پذیری و Wikipedia:Manual of Style#Images را نگاه کنید.

نگاره‌هایی که در میان نوشته‌ها قرار می‌گیرند باید بندانگشتی مناسب و برچسب[۱۴] مناسب داشته باشند، پیش فرض برای نمایش پهنای ۲۲۰ پیکسل (۱۷۰ پیکسل اگر کد upright نوشته شود) است مگر اینکه خود کاربر در پیش فرض حساب کاربری خود در بخش ترجیحات من این اندازهٔ پهنا را تغییر داده باشد.

در حالت کلی اندازهٔ یک نگاره را تغییر ندهید مگر اینکه دلیل خوبی برای این کار داشته باشید. برخی کاربران صفحه نمایش گوچکی دارند یا نیازدارند که رایانه شان متن ها را بزرگ نشان دهد، حال اگر تصویر بزرگ باشد، فضای کمی (پهنای کمتری) برای نوشته های مقاله باقی می ماند و خواندن متن مقاله دشوار می شود

In addition, forcing a "larger" image size at say 260px will actually make it smaller for those with a larger size set as preference.

Sometimes a picture may benefit from a size other than the default; see the Manual of Style for guidance. Where size forcing is appropriate, larger images should generally be a maximum of 500 pixels tall and 400 pixels wide, so that they can comfortably be displayed on the smallest displays in common use. Since مدیاویکی dynamically scales inline images there is no need to reduce file size via scaling or quality reduction when uploading images, although compressing گرافیک قابل حمل در شبکه‌ها may be useful.

نگاره متحرک[ویرایش]

Animated GIF files sometimes have problems when thumbnailed. If you find your animation corrupted or distorted when scaled down, try re-saving it with every frame the same size: A common optimization method in animated gif crunchers is to write variable-sized frames, sometimes labeled as: "Save only the portions of frames that have changed". Wikipedia's current version of ایمج‌مجیک does not seem to support this.

Inline animations should be used sparingly; a static image with a link to the animation is preferred unless the animation has a very small file size. Keep in mind the problems with print compatibility mentioned above.

محتوی[ویرایش]

لطفا دربارهٔ محتوی عکس در صفحه بحث، با یکدیگر گفتگو کنید.

یک نگاره باید محتوایی که قرار است نشان دهد به روشنی بیان دارد (هدف عکس باید روشن باشد و در مرکز آن). برای اطلاعات بیشتر در مورد نگاره، صفحهٔ ویکی‌پدیا: نگاره‌ها[۱۵] را نگاه کنید. که در آن دربارهٔ بارگذاری، کاربرد، انتخاب و جایگیری نگاره‌ها صحبت شده‌است.

نهان‌نگاری (واترمارک)، اعتبار و اعوجاج[ویرایش]

میانبرها:

نگارهٔ آزاد نباید نهان‌نگاری (واترمارک) داشته باشد؛ یا تحریف شده باشد یا هر چیزی دیگری که مانع از استفادهٔ آزاد از آن شود مگر اینکه آن نگاره گذاشته شده باشد تا نهان‌نگاری یا تحریف را توضیح دهد و در مقالات مرتبط با آن استفاده شود.

برای نگاره‌های تاریخی ممکن است استثنا قائل شد در زمانی که واترمارک بخش اصلی‌ای از ترکیب تصویر را تشکیل می دهد همه متن اعتبار تصویر یا واترمارک باید در توضیحات تصویر نوشته شود و ممکن است به این تصاویر برچسب {{Watermark}} زده‌شود.

حقوق شخصی[ویرایش]

When taking pictures of identifiable people, the subject's consent is not usually needed for straightforward photographs taken in a public place, but is often needed for photographs taken in a private place. This type of consent is sometimes called a model release, and it is unrelated to the photographer's copyright.

Because of the expectation of privacy, the consent of the subject should normally be sought before uploading any photograph featuring an identifiable individual that has been taken in a private place, whether or not the subject is named. Even in countries that have no law of privacy, there is a moral obligation on us not to upload photographs which infringe the subject's reasonable expectation of privacy. If you upload a self-portrait, your consent is presumed.

What are public and private places?[ویرایش]

For the purposes of this policy, a private place can be considered a place where the subject has a reasonable expectation of privacy; and a public place is a place where the subject has no such expectation.

Examples of private places
  • Inside any private residence (including hotel rooms, tents, etc.)
  • Inside any restroom or dressing room
  • At any medical facility
  • Inside a private room in an otherwise public establishment such as a restaurant or hotel room
  • In the parts of a building where the general public is not allowed (for example, a private office)
Examples of public places
  • On the street or a sidewalk
  • Outdoors in an easily visible part of private property
  • In parks and recreation areas that are open to the public
  • At a large event where many people are openly taking pictures
  • In the parts of a building that are freely accessible to the general public (for example, a foyer or lobby)

Legal issues[ویرایش]

There are a variety of non-copyright laws which may affect the photographer, the uploader and/or the Wikimedia Foundation, including defamation, personality rights and privacy rights. In consequence, the commercial use of these pictures may still be unacceptable unless the depicted person agrees.

Defamation may arise not only from the content of the image itself but also from its description and title when uploaded. An image of an identified unknown individual may be unexceptional on its own, but with the title "A drug-dealer" there may be potential defamation issues in at least some countries.

Moral issues[ویرایش]

Not all legally obtained photographs of individuals are acceptable. The following types of image are normally considered unacceptable:

  • Those that unfairly demean or ridicule the subject
  • Those that are unfairly obtained
  • Those that unreasonably intrude into the subject's private or family life

These are categories which are matters of common decency rather than law. They find a reflection in the wording of the Universal Declaration of Human Rights, Article 12: No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honour and reputation.

The extent to which a particular photograph is "unfair" or "intrusive" will depend on the nature of the shot, whether it was taken in a public or private place, the title/description, and on the type of subject (e.g., a celebrity, a non-famous person, etc). This is all a matter of degree. A snatched shot of a celebrity caught in an embarrassing position in a public place may well be acceptable to the community; a similar shot of an anonymous member of the public may or may not be acceptable, depending on what is shown and how it is presented.

نمونه‌ها[ویرایش]

معمولا نیاز به گرفتن رضایت از کسی ندارند
  • کارکنان روی یک خیابان در حال ساخت
  • یک فرد ناشناس در یک مکان عمومی، بویژه وقتی که بخشی از یک جمعیت بزرگتر باشد.
  • افراد حاضر در یک مهمانی خصوصی بزرگ که در آن، مهمان‌ها می‌دانند که در این مهمانی قرار است عکس گرفته شود.
  • یک بازیکن بسکتبال در حا بازی در مسابقه‌ای که همه می‌توانند آن را تماشا کنند.
معمولا نیاز به گرفتن رضایت دارد
  • عکسی از یک بچه (که قابل شناسایی است) بگیریم و روی آن عنوان «یک دختر چاق» را بزنیم. (عکس‌های موهن و کوچک کنندهٔ افراد)
  • عکس از مهمان‌ها در یک مهمانی خصوصی که در آن عکاسی مجاز نیست یا افراد حاضر انتظار گرفتن عکس در آن مهمانی را ندارند. (ورود به قصد فضولی و بی‌اجازه)
  • عکس گرفتن از افراد در حالی که برهنه‌اند یا تنها لباس زیر به تن دارند یا با لباس شنا هستند، مگر اینکه آشکارا و در یک مکان عمومی این عکس گرفتن شود (به قصد فضولی و بی‌اجازه نباشد)
  • عکس‌هایی که از فاصله‌های بسیار دور از یک فرد خاص در یک مکان خصوصی گرفته می‌شود (به قصد فضولی)

گزینه‌ها[ویرایش]

اگر برای انتشار یک نگاره نیاز به گرفتن رضایت از فردی است و پیدا کردن آن فرد و گرفتن رضایت غیرممکن است، چندین راه برای حل این مشکل وجود دارد: برای نمونه می‌توان آن بخشی که در نگاره ممکن است شناسایی شود را تار کرد یا آن را دون‌دون کنیم یا به تمامی آن را پنهان کنیم و راه حل آخر این است که یک بار دیگر عکس بگیریم ولی این بار در زاویه‌ای متفاوت، تا آن قسمت‌هایی که نباید شناسایی شود (مانند صورت فرد) در نگارهٔ ما قابل تشخیص نباشد.

شیوهٔ جای‌دادن نگاره‌ها در یک مقاله[ویرایش]

اگر در مقاله‌ای، تعداد زیادی عکس و مقدار کمی نوشته وجود داشته باشد، آن مقاله زشت می‌شود و مطالعهٔ آن دشوار.

به همین دلیل، معمولا راه‌کار مناسب این است که موقتا تعدادی از نگاره‌هایی که کمترین اهمیت را دارند، از متن مقاله حذف کنیم و به صفحه بحث مقاله منتقل کنیم تا زمانی که متن کافی به مقاله اضافه شده‌باشد تا آن نگاره‌ها به سر جایشان بازگردانیده شوند.

اگر یکی از مشارکت کنندگان ویکی‌پدیا معتقد باشد این نوع صف‌بندی نگاره‌ها در آن مقاله ضروری است، برخلاف آنکه متن نسبت به تعداد نگاره‌ها کم است، و تصمیم گرفت که نگاره‌ها را به مقاله برگرداند، نباید فقط مقاله را به حالت قبلی بازگرداند بلکه باید سعی کند تا اندازهٔ نگاره‌ها را کوچکتر کند یا یک نوع نگارخانه برای آن ایجاد کند تا مشکل برطرف شود.

فکر ایجاد شناسهٔ نگارخانه[۱۶] برای نگاره‌های صف‌شده در بخش بحث مقاله، فکر خوبی است.

باید مراقب بود تا نگاره‌های صف‌بندی‌شده در بحث مقاله، پس از فهرست‌شدن ازدست نروند.

هشدار:نگاره‌هایی که آزاد نیستند و از آن‌ها استفاده منصفانه می‌شود نباید به این صورت به صفحهٔ بحث منتقل شوند؛ نگاره‌های غیر آزاد تنها زمانی که واقعا برای اهداف دانش‌نامه‌ای قرار است در یک مقاله مورد استفاده قرار گیرند، می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. ویکی‌پدیا:معیارهای حذف سریع#تصاویر و ویکی‌پدیا:استفاده منصفانه را ببینید.

بازنگری تاریخچه مقاله‌های دارای عکس[ویرایش]

در تاریخچه مقالات، ویرایش‌های قدیمی، که دارای عکس‌هایی با ویرایش قدیمی بودند را نمایش نمی دهند ولی در ویرایش‌های جدید عکس‌هایی که تازه بارگذاری شده‌اند را نشان میدهند.

نرم‌افزارهای رایگان و با متن باز[ویرایش]

بسته‌های نرم‌افزاری آزاد و با متن باز برای دستکاری در نگاره‌ها و یا پرونده‌های رسانه‌ای که از سوی ویکی‌پدیا توصیه می‌شوند عبارتند از:

در میان عکس‌های موجود در ویکی‌پدیا بگردید[ویرایش]

(هشدار: بسیاری از این عکس‌ها دارای حق مالکیت اند. حق مالکیت آن‌ها را بررسی کنید و اگر لازم است قبل از انتشار به دنبال اجازه‌نامهٔ مناسب آن بگردید)

فهرست عکس‌های ویژه، این عکس‌ها بر اساس تاریخ بارگذاری، نام پرونده، اندازه و کاربری که آن را بارگذاری کرده (بارگذار) مرتب شده‌است.

اضافه کردن موقعیت نگاره‌[ویرایش]

ویکی انبار برای لارگذاری نگاره یا فیلم یا صدا از مختصات و موقعیت محصول پشتیبانی می‌کند و شما در هنگام بارگذاری می‌توانید با استفاده از الگوی location که شبیه coord است و از طرف گوگل معرفی شده‌است فایل‌های خود را موقعیت‌دار کنید همچنین این مورد در پیکاسا و فلیکر پشتیبانی می‌شود و نگاره‌های شما در نقشه گوگل قرار می‌گیرد و همچنین مقالاتی که از نگارهٔ شما استفاده کرده‌اند را نیز موقعیت‌دار می‌کند

اضافه کردن دسته‌بندی[ویرایش]

لطفا با اضافه کردن رده به نگاره‌ها و محصولات خود در دسته‌بندی آن‌ها به ما کمک کنید.

جستارهای وابسته[ویرایش]

یادداشت[ویرایش]