ویکی‌پدیا:شیوه‌نامه/زندگی‌نامه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

در بند آغازین باید اطلاعات زیر داده شود:

  1. نام(ها) و در صورت وجود، لقب(ها)
  2. تاریخ تولد و مرگ. (اگر دانسته‌ است)
  3. ملیت (در حالت عادی یعنی کشوری که شخص شهروند آن است یا هنگامی که به شهرت رسیده‌است شهروند آن بوده‌ است).
  4. کاری که انجام داده‌ است.
  5. دلیل اهمیت.

برای نمونه:

صادق هدایت (زاده ۲۸ بهمن ۱۲۸۱ برابر با ۱۷ فوریه ۱۹۰۳ در تهران - درگذشته ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ برابر با ۹ آوریل ۱۹۵۱ در آپارتمان اجاره‌ای مکرر، خیابان شامپیونه، پاریس) نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی است.

نمونۀ دوم:

برتولد کنراد هرمان آلبرت اشپر (به آلمانی: Berthold Konrad Hermann Albert Speer) تلفظ [ˈʃpe:ɐ̯] ( ) مشهور به آلبرت اشپِر (زاده ۱۹ مارس ۱۹۰۵، مانهایم - درگذشته ۱ سپتامبر ۱۹۸۱، لندن) معمار آلمانی و وزیر تسلیحات و تولید نظامی رایش سوم در بخشی از جنگ جهانی دوم بود. او پیش از تصدی وزارت، معمار ارشد آدولف هیتلر بود.

نمونۀ سوم:

حسن بن زید بن محمد بن اسماعیل بن زید بن حسن ملقب به داعی کبیر و داعی اول (زادهٔ نیمهٔ نخست قرن سوم هجری قمری، مدینه – درگذشتهٔ ۳ رجب ۲۷۰ قمری، آمل) از سادات حسنی اهل مدینه بود که از حجاز به ری کوچید. وی پس از درخواست اهالی طبرستان در سال ۲۵۰ هجری قمری قیامی را در این منطقه رهبری نمود که موجب بنیان نهادن حکومت علویان طبرستان گشت.

نمونۀ چهارم:

محمدرضا پهلوی (۴ آبان ۱۲۹۸ در تهران – ۵ مرداد ۱۳۵۹ در قاهره) دومین شاه سلسلهٔ پهلوی و آخرین پادشاه ایران بود که از ۲۵ شهریور ۱۳۲۰ تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ بر ایران حکومت کرد. محمدرضاشاه اولین بار در پی اشغال ایران در جنگ جهانی دوم و دومین بار با کودتای ۲۸ مرداد به قدرت رسید و با انقلاب ۱۳۵۷ از حکومت برکنار شد.

نمونه پنجم:

ریچارد پوکاک (به انگلیسی: Richard Pococke) اسقف اعظم و انسان‌شناس انگلیسی (۱۹ نوامبر ۱۷۰۴ - ۲۵ سپتامبر ۱۷۶۵) بود. او اسقف پروتستان اوسوری (۱۷۵۶–۱۷۶۵) و میث (۱۷۶۵) بود که هر دو جزئی از قلمرو اسقف نشین ایرلند محسوب می‌شدند. با این وجود بیشتر معروفیت او به خاطر سفرنامه‌ها و یادداشت‌هایی است که از گردش خود به نقاط مختلف دنیا به نگارش درآورده است.