سالوک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

منطقه حفاظت شده سالوک که دارای تنوع مطلوبی در گونه های گیاهی و جانوری میباشد، پس از شناسایی و معرفی به استناد مصوبه شماره ۴۸ در تاریخ ۱۳۵۲/۹/۲۰ شورای عالی حفاظت محیط زیست بعنوان منطقه حفاظت شده سالوک معرفی می گردد و در سال ۱۳۵۷ منطقه امن سالوک انتخاب گردید و پس از 13 سال قرق و حفاظت کامل از منطقه که سبب رشد و غنای طبيعي آن گشت، در سال 1381 به خاطر ويژگي‌هاي با ارزش اکولوژيكي آن به سطح پارك ملي ارتقاء يافت و در حال حاضر نيز با همين نام تحت كنترل و مديريت مي‌باشد که وسعت پارک ملی سالوک ۸۲۳۱ هکتار و وسعت منطقه حفاظت شده سالوک ۱۱۶۷۷ هکتار می باشد.[۱] منطقه حفاظت شده سالوک در استان خراسان شمالی بین ۱۵/۳۷ تا ۰۷/۳۷ عرض شمالی و ۱۷/۵۷ تا ۰۳/۵۷ طول شرقی واقع شده‌است.

سالوک در شمال غربی اسفراین قرار دارد و در این منطقه دره‌های زاری، جوزی و چهار برج جنگل‌های پراکنده مشهود است. این منطقه زیستگاه پرندگان و حیوانات بسیاری همچون آهو، قوچ، میش است و جاذبه‌های گیاهی مانند گلابی و آلوچه وحشی، زرشک، قره‌میغ، ریخوک، زالزالک، نسترن وحشی، افرا کرکو، گز انجیر و گردو است. دره توی سالوک با طول حدود ۱۵ کیلومتر دارای ۱۵ چشمه دایمی به صورت نهر است.

دژ قدیمی معروف به قلعه سالوک یا صعلوک از بناهای است. این قلعه تاریخی در شمال منطقه حفاظت شده سالوک واقع شده و در انتهای دره زاری و بر فراز صخره‌های سخت‌گذر سالوک بنا شده‌است. وجود غارهای مهم از جمله غار پلنگ تخته نی در سالوک و غار پیش قلعه در پارک ملی و حفاظت شده سالوک از مناطقی هستند که برای گردشگری سودمندند.[۲]

غار پیش قلعه در منطقه سالوک واقع بوده و بخاطر اینکه در دیواره صخره قرار دارد ورود به این مکان مستلزم وسایل و تجهیزات است و بر اساس شنیده‌ها این غار از عمق بسیار زیادی برخوردار بوده و در گذشته مردم برای پیدا کردن آثار باستانی به داخل آن می‌رفته‌اند و اعتقاد دارند که در این غار آثار باستانی فراوانی وجود دارد.

وجود چشمه‌های فراوان مانند چشمه سیاه خانه، چشمه دره جوز، چشمه اردغان، چشمه سفیدارلی، چشمه بازی گربه، چشمه عرب و چشمه ترنو در اسفراین از جاذبه‌های آنست.

گیا و زیا[ویرایش]

تیپ غالب گیاهی در این منطقه شامل درمنه ، گون و انواع گرامینه ها میباشد.[۱]

گیاهان صنعتی و داروئی : باریجه، زیره سیاه، آویشن، علف چای، کاکوتی.[۳]

پوشش گیاهی: ارس، زرشک، افدرا، گوجه وحشی، درمنه، گون، زالزالک، زرشک، نسترن وحشی و کلاه میرحسن.[۳]

پستانداران: آهو، گرگ، قوچ و میش اوریال، کل وبز، پلنگ، کفتار، روباه، گراز، گرگ، خوک وحشی، شغال، تشی، خرگوش، سمور، سنجاب زمینی وگورکن.[۳]

پرندگان: کوکر، چکاوک، کبک، تیهو، باقرقره، سسک و جغد.

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]