بحث الگو:شاهنشاهان ساسانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

این یک صفحهٔ بحث دربارهٔ صفحهٔ الگو شاهنشاهان ساسانی است.

 
این الگو عضو ویکی‌پروژه‌های زیر است

دلائل حذف[ویرایش]

سه شاه بعد از شیرویه، یعنی خسرو سوم، هرمز پنجم، خسرو چهارم، تنها توسط بخش از ایران به شاهی پذیرفته شدند و به عنوان شاه تمامی ایران در زمان ساسانی بشمار نمی رفتند. رزیتا ‏۱۲ مارس ۲۰۱۰، ساعت ۰۳:۱۱ (UTC)

تغییرات جدید با منابع منطبق نیست[ویرایش]

در الگوی قبلی ترتیب و نام شاهان بر اساس منابع تنظیم شده بود. و ۳۴ شاه داشت. الگوی جدید با فهرست شاهان ساسانی منطبق نیست و برای اثبات تفاوت با این فهرست نیاز به ذکر منابع هست.Roozitaa (بحث) ‏۳ ژانویهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۵۲ (UTC)

این الگو فراداده (متادیتا) است. الگوهای ناوباکس، جعبه اطلاعات، رده‌ها، صفحه‌های ابهام‌زدایی و غیره فراداده‌اند و نیازی به منبع ندارند. همین که مقاله‌هایشان وجود است و در آن‌ها با منبع ذکر شده که این شاه ایران است کافی‌است. در هر حال. واگرداندم. --Z ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۳:۰۳ (UTC)

ترتیب[ویرایش]

شاهنشاهی ساسانی ۳۷شاه داشت که به این ترتیب بود:

  • اردشیر بابکان- شاپور یکم- هرمز یکم- بهرام یکم- بهرام دوم- بهرام سوم- نرسی- هرمز دوم- آذر نرسی- شاپور دوم- اردشیر دوم- شاپور سوم- بهرام چهارم- یزگرد اول- بهرام گور- یزدگرد دوم- هرمز سوم- پیروز یکم- بلاش- قباد یکم- جاماسب- قباد یکم- خسرو انوشیروان- هرمز چهارم- خسروپرویز- بهرام چوبین- خسرو پرویز- قباد دوم (شیرویه)- اردشیر سوم- شهربراز- خسرو سوم- جوانشیر- پوراندخت- پیروز دوم- آذرمی‌دخت- هرمز پنجم- خسرو چهارم- پیروز دوم- خسرو پنجم- یزدگرد سوم

فقط مشکل در قسمت پیروز دوم است که معلوم نیست نوه خسرو انوشیروان است یا برادرزاده خسرو پرویز. اگر نوه خسرو انوشیروان باشد، شاهی او بعد خسرو چهارم بوده و اگه برادرزاده خسروپرویز باشد شاهی او بعد پوراندخت بوده. حالا مشکل فقط تشخیص همینه.♠ ahand§ ♠ ‏۸ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۳:۰۵ (UTC)

الگوی فعلی درست بر اساس کتاب تاریخ ساسانیان کریستن سن تنظیم شده است. و 34 پادشاه دارد. اگر شما منبع برای 36 پادشاه در اختیار دارید در همین صفحه بحث نام پادشاهان و ارجاع دقیق را از روی کتاب مطرح بفرمائید.Roozitaa (بحث) ‏۸ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۲۱:۳۲ (UTC)
من از این منابع از طریق فهرست مطالبشون بدست آوردم
  1. نژاد اکبری مهربان، مریم. شاهنشاهی ساسانیان. تهران: انتشارات کتاب پارسه، ۱۳۸۶. شابک ‎۹۷۸-۶۰۰-۵۰۲۶-۳۰-۶.  (در این کتاب راجع به پیروز نوه انوشیروان بود و پیروز برادرزاده خسروپرویز)
  2. علی بابایی، غلامرضا. تاریخ ارتش ایران (از ۵۵۸ پیش از میلاد تا ۱۳۵۷ شمسی). تهران: انتشارات محقق، ۱۳۸۹. شابک ‎۹۶۴-۷۵۱۸-۱۴-۵.  (در این کتاب فقط راجع به پیروز نوه انوشیروان بود)
  3. محمودآبادی، اصغر. شاهنشاهی ساسانیان در گزارشه‍ای تاریخی اسلامی و غربی. انتشارات افسر، ۱۳۸۶. شابک ‎۹۶۴-۶۲۰۵-۱۸-۳.  (در این کتاب فقط راجع به پیروز برادرزاده خسروپرویز بود)
  4. پیرنیا، حسن. تاریخ ایران (از مادها تا انقراض ساسانیان). تهران: انتشارات دبیر، ۱۳۸۸. شابک ‎۹۷۸-۹۶۴-۲۶۲۱-۳۲-۳. (در این کتاب هم فقط راجع به پیروز نوه انوشیروان بود)
حالا می‌مونه که تشخیص بدیم کدوم پیروز ، پیروز اصلی و حقیقیه که شاه بوده؟؟؟؟♠ ahand§ ♠ ‏۹ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۱:۴۱ (UTC)
به نظر نمی‌رسد که در تمامی این منابع نام تمامی شاهان بطور یکدست و بدون اختلاف، پشت سرهم آمده باشد. بهتر صبر کنید تا در این مورد مشورت شود.Roozitaa (بحث) ‏۹ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۲:۰۹ (UTC)
نه اینجوری هم که فکر می‌کنید نیست، فرق بین این چهار کتاب فقط تو قسمت پیروز دوم هستش که زمان شاهی بودنش معلوم نیست، فقط همین. ولی بقیه شاههارو هر چهار کتاب یکی نوشتن. ♠ ahand§ ♠ ‏۹ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۳:۲۴ (UTC)
در الگویی که شما پیشنهاد کردید نام اردشیر بابکان از قلم افتاده است. در حال حاضر الگو ۳۷ شاه دارد. الگو را تغییر دادم در حال حاضر بین الگو:شاهنشاهان ساسانی و الگوی انگلیسی دو تا اختلاف هست. مورد اول: در ویکی انگلیسی فرخزاد خسرو نوشته نشده‌است و بعد از خسرو چهارم باید اضافه شود. مورد دوم: پیروز دوم در الگوی شاهنشاهان انگلیسی بین بوراندخت و آذرمیدخت نیست و باید اضافه بشود چون در چند منبع این مطلب تأیید شده‌است.

در مقاله دیگری به نام فهرست شاهنشاهان ساسانی انگلیسی هم چند اختلاف وجود دارد که از همه مهمتر این است که گستهم (دائی خسرو پرویز) را جزو شاهان قرار داده. گستهم همزمان با خسرو پرویز به مدت ۶ سال پادشاهی کرده است. «بر پشت سکه‌های موجود از ویستهم به ترتیب سال های دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم حکومت او نقش گردیده‌است. سکه‌ها اغلب ضرب ری بوده و تعدادی نیز در نیشابور ضرب شده‌اند. این سند بیانگر تسلط ویستهم بر قسمت وسیعی از جاده ابریشم یعنی ری، کومش و خراسان در آن زمان می‌باشد.» ولی از خاندان ساسانی نیست نیز باید یکی از شاهان دوران ساسانی به شمار بیاید و در فهرست شاهنشاهان ساسانی نامش آورده شود یا خیر؟Roozitaa (بحث) ‏۱۰ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۳:۰۴ (UTC)

رزیتای عزیز قضیه هرمز ششم (هرمز پنجم) چیه ;) ؟ آخه بعد هرمز چهارم کسه دیگه‌ای شاه نشده پس این هرمز می‌شود هرمز پنجم دیگه. راست میگیا اردشیر بابکانو یادم رفته بود :دی ♠ ahand§ ♠ ‏۱۰ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۰۰ (UTC)
داستان هرمز پنجم اینست که احتمالاً این هرمزد همان خواستگار آزرمیدخت، بنام سپاهبد فرخ هرمزد (پدر رستم فرخزاد) بوده و ابتدا به عنوان هرمز پنجم شناخته می‌شده‌است تا زمانی که سکه‌های شخص دیگری به نام هرمز پیدا می‌شود که زمان انتشار آن در اوایل سال‌های حکومت خسرو پرویز یعنی زمانی زودتر از این سکه بوده‌است. بنابر این برای جا باز کردن برای این شاه تازه کشف شده، نامگذاری عوض شده و به سکه‌های هرمز پنجم، سکه‌های هرمز پنجم سابق و یا هرمز ششم گفته می‌شود. صاحب این سکه‌های هرمز پنجم جدید بخوبی شناخته شده نیست اما احتمال می‌رود متعلق به مهرهرمزد پسر مردانشاه (پاذوسپان نیمروز) باشد.Roozitaa (بحث) ‏۱۰ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۵۴ (UTC)
درست است، ویستهم در این نواحی شاهنشاه بوده، من الان از دو کتاب مطالعه کردم، ولی اینکه از خاندان ساسانی نیست بگم که شهربراز و بهرام چوبین هم از خاندان ساسانی نبودند ولی اسمشان در لیست شاهان ساسانی است، پس این ویستهم هم در این لیست جا بدیم که اون دنیا خِرِمونو نگیره که چرا اسمشو تو لیست نیاوردیم :) از شوخی که بگذریم، ولی اسمش بیاید بهتر است. ♠ ahand§ ♠ ‏۱۱ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۰۴ (UTC)
اگه فرخزاد خسرو، خسرو چهارم هستش، پس تو الگو چرا بعد خسرو چهارم آمده؟ ♠ ahand§ ♠ ‏۱۳ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۶:۳۳ (UTC)

پیروز سوم و پسرش[ویرایش]

پیروز سوم جانشین یزدگرد سوم بوده که ابتدا به تخارستان (افغانستان) فرار کرد و بعدش هم به چین رفت، بیست سال هم در نزدیکی‌های مرز با اعراب برای بازگشت به شاهنشاهی تلاش کرد ولی به سرانجام نرسید. پیروز سوم هم باید جزو شاهان بیاید چون برای بازگشت شاهنشاهی تلاش میکرده و از چین هم کمک می‌گرفته، و حتی امپراتوری چین اون رو به عنوان امپراتور ایران قبول داشته. ♠ ahand§ ♠ ‏۱۵ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۷:۴۳ (UTC) پسر پیروز سوم یعنی نرسی هم باید جز شاهان بیاید چون هم در بعضی از منابع فارسی خوانده‌ام و هم در لیست شاهان ساسانی در نسخه انگلیسی آمده. من هردو را در لیست آوردم. ♠ ahand§ ♠ ‏۱۶ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۸:۰۲ (UTC)

مشکلات پیوند[ویرایش]

من درحال درست کردن فهرست شاهنشاهان ساسانی بودم که متوجه شدم پیوند به زبانهای دیگر سه شاه یعنی هرمز ششم و خسرو چهارم مشکل دارد و در الگو انگلیسی که دقت کردم، در آنجا جدا جدا هرمز پنجم و هرمز ششم را به عنوان شاه در الگو آورده‌اند ولی در الگو فارسی هرمز پنجم را همان هرمز ششم می‌دانیم، من کمی مطالعه کردم و متوجه شدم که هرمز ششم همان هرمز پنجم نیست. حالا با این قضیه چکار باید کرد؟ ناشناس شدیم رفتیه چیزی بگو ‏۳۰ آوریل ۲۰۱۳، ساعت ۱۸:۰۴ (UTC)

هرمز ششم درست است در پیوند هم آمده که هرمز پنجم یا هرمز ششم Hormizd VI or V ، پیوند میان ویکی خسرو چهارم به مقاله‌های به نام هرمز پنجم است که بنا بر اطلاعات خودر ویکی انگلیسی همان هرمز ششم است و مقالهٔ جداگانه لازم ندارد. باید هرمز پنجم انگلیسی حذف شود و بجای آن خسرو چهارم در ویکی انگلیسی ساخته شود.Roozitaa (بحث) ‏۳۰ آوریل ۲۰۱۳، ساعت ۲۳:۱۴ (UTC)
من زبان انگلیسیم ضعیفه، حالا شما زحمت صحبت با اجنبی‌هارو می‌کشین؟ یا نه میشه یه جوری حذفش کرد؟ ناشناس شدیم رفتیه چیزی بگو ‏۱ مهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۲:۲۷ (UTC)
از نظر ضعیف بودن زبان انگلیسی با شما همدردم. بجای ایجاد و نوشتن مقاله خسرو چهارم به انگلیسی می‌توان نام مقاله و همچنین محتویات هرمز پنجم انگلیسی en:Hormizd V را با خسرو چهارم عوض کرد. هر چند که منبع مقاله انگلیسی بریتانیکا است. باید اول دید که چرا اشتباه شده‌است. بهتر است در قهوه خانه مطرح کنید شاید یک داوطلب برای حل موضوع در ویکی انگلیسی پیدا شود.Roozitaa (بحث) ‏۲ مهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۰۱:۲۶ (UTC)