انار (شهر)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
انار
شهر انار.jpg
کشور  ایران
استان کرمان
شهرستان انار
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی ابان(Aban)،اناس
مردم
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۱۵۲متر از سطح دریا
آب‌وهوا
میانگین بارش سالانه ۱۲۰ میلیمتر
اطلاعات شهری
شهردار حسین جلالیان
تابلوی خوش‌آمد به شهر

شهر انار در شهرستان انار استان کرمان قرار دارد که در ۳۰ درجه و ۵۳ دقیقه عرض شمالی و ۵۵ و ۱۸ دقیقه طول شرقی واقع شده‌است. این شهر در بین جاده یزد - رفسنجان و بر سر دوراه تهران - بندرعباس و تهران - کرمان قرار گرفته و به علت همین وضعیت از موقع نسبی ویژه‌ای برخوردار است. فاصله این شهر تا مرکز استان(شهر کرمان) ۲۱۰ کیلومتر می‌باشد.یک چهارم پسته ایران از این شهر صادر می شود.[۱]

پیشینه تاریخی[ویرایش]

قدمت انار بر اساس آثار باستانی موجود به قبل از دوره اسلام می‌رسد. نام اول این شهر ابان (aban) بوده که اکثر جغرافیدانان قرون سوم و چهارم هجری، این شهر را با همین نام در کتب خود ذکر کرده‌اند که در این زمینه در کتاب سرزمینهای خلافت شرقی تالیف لستریج صفحه ۳۰۷ (ترجمه محمود عرفان) چنین ذکر شده‌است:

در ۷۵ مایلی شهرستان یزد نیمه راه یزد شهربابک، شهر انار قرار گرفته‌است که در جهت خاوری ۶۰ مایل تا بهرام آباد (رفسنجان امروزی) فاصله دارد. اکنون انار و بهرام آباد از توابع ایالت کرمان هستند ولی این ولایت در قرون وسطی از توابع فارس بوده‌است و آن را ولایت روذان (rozan) می‌نامیدند.

سه شهر مهم ولایت عبارت بودند از:

  • اَبان
  • اَذَکان محل آن نامشخص است
  • اناس (ONAS) که حوالی بهرام آباد (رفسنجان فعلی) می‌باشد.

وجه تسمیه[ویرایش]

نام انار بیشتر از عهد صفویه رایج شد در اکثر کتب تاریخی مثل المسالک و الممالک، احسن النفاسیم فی معرفت اقالیم ذکر شده و در مورد چگونگی تبدیل ابان به انار در کتب تاریخی مطالبی وجود ندارد. مردم انار خود را از چند طایفه می‌دانند.

  • بومی یا فارسی
  • طایفه عرب
  • طایفه جدیدی
  • طایفه سادات

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

شهر اناردر ۳۰ درجه و ۵۳ دقیقه عرض شمالی و ۵۵ و ۱۸ دقیقه طول شرقی واقع شده‌است. این شهر در بین جاده یزد - رفسنجان و بر سر دوراه تهران - بندرعباس و تهران - کرمان قرار گرفته و به علت همین وضعیت از موقعیت نسبی ویژه‌ای برخوردار است. فاصله این شهر تا مرکز استان(شهر کرمان) ۲۱۰ کیلومتر می‌باشد.

اماکن تاریخی[ویرایش]

از اماکن تاریخی شهر می‌توان به ارگ انار، ، یخدان، بقعه امامزاده محمد صالح، خانه ابوالحسن‌خانی، کاروانسرای شاه عباسی اشاره کرد.

قلعه انار
غروب در انار
نمای شهر انار از داخل قلعه
امامزاده محمد صالح

منابع[ویرایش]

  1. «بیشتر پسته ایران از این شهر صادر می‌شود». تابناک، ۳۰ مهر ۱۳۹۲. بازبینی‌شده در ۳۰ مهر ۱۳۹۲.