جلال‌الدین طاهری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از جلال حسین‌آبادی)
پرش به: ناوبری، جستجو
جلال‌الدین طاهری
جلال‌الدین طاهری در میدان نقش‌جهان اصفهان
زادروز ۱۳۰۵
اصفهان
درگذشت ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ (سن ۸۷ سال)
اصفهان
آرامگاه گلستان شهدا-اصفهان٬ایران
محل زندگی اصفهان ٬ ایران
ملیت پرچم ایرانایرانی
نام‌های دیگر جلال طاهری حسین‌آبادی
نقش‌های برجسته امام جمعه شهر اصفهان
نماینده مردم استان اصفهان در مجلس خبرگان قانون اساسی و مجلس خبرگان رهبری
مذهب شیعه
فرزندان عبدالحسین، ملک، اعظم، محمدحسن، مهدی، احمد، علی
والدین عبدالخالق طاهری مشهور به میرزا آقا (پدر)
وبگاه
پایگاه اطلاع رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری

جلال طاهری حسین‌آبادی (۱۳۰۵ در اصفهان - ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ در اصفهان) معروف به جلال‌الدین طاهری اصفهانی امام جمعه شهر اصفهان (از سال ۱۳۵۱[۱] تا سال ۱۳۸۱ که استعفا داد)، نماینده منتخب مردم استان اصفهان در مجلس خبرگان قانون اساسی و همچنین مجلس خبرگان رهبری بود. او از جمله روحانیان بلند پایه منتقد و هوادار اصلاح‌طلبان ایران شناخته می‌شد. انتشار نامه سرگشاده استعفای او خطاب به رهبر ایران در اعتراض به رفتار حاکمیت بویژه در ارتباط با حصر آیت الله حسینعلی منتظری جنجال زیادی به پا کرد.

زندگی نامه[ویرایش]

سید جلال الدین طاهری متولد سال ۱۳۰۵ در یکی از محله‌های قدیمی شهر اصفهان به نام حسین آباد در قسمت جنوبی اصفهان در مجاورت محله سیچان و پاچنار متولد گردید. وی دانش آموخته دیپلمه رشته علوم انسانی به سال ۱۳۲۳ می‌باشد. وی همچنین دانش آموخته انجمن ایران و فرانسه است و به زبانهای عربی و فرانسه تسلط کامل دارد. طاهری از مبارزین سرسخت دوران محمدرضا پهلوی در دوران قبل از انقلاب بود. او اولین امام جمعه شهر اصفهان بود به طوریکه قبل ازانقلاب نیز به اصرار روح‌الله خمینی اقدام به برگزاری نماز جمعه در مسجد اعظم حسین آباد نمود. سید جلال‌الدین طاهری امام جمعه و نماینده ولی فقیه در اصفهان و نماینده استان اصفهان در مجلس خبرگان قانون اساسی و همچنین مجلس خبرگان رهبری بود. او تا پایان عمر از روحانیون هوادار اصلاحات به شمار می‌رفت.

سیدمحمدحسن طاهری فرزند جلال‌الدین طاهری، همسر نعیمه اشراقی نوهٔ دختری روح‌الله خمینی است.[نیازمند منبع]

از طاهری تاکنون چندین جلد کتاب به زبان عربی منتشر شده‌است. کتاب دو جلدی «الطهارة»[۲] و کتاب چهار جلدی «المحاضرات : تقریر مباحث اصول الفقه قدوه الفقهاء والمجتهدین آیه محمد المحقق الداماد» (تقریر دروس آیت‌الله محقق داماد)[۳] به قلم او منتشر شده‌اند. او در سال ۱۳۷۸ ضمن شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری، که تنها روحانیون مجاز به حضور در آن هستند، با بیش از یک میلیون رای به عنوان منتخب مردم اصفهان در این نهاد حکومتی برگزیده شد.

وی که از ائمه جمعه منصوب توسط خمینی بود در سال ۱۳۸۱ با انتشار نامه‌ای سرگشاده، در اعتراض به رفتار نظام حاکم با آیت الله حسینعلی منتظری ، از امامت جمعه اصفهان استعفا داد.

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با انتشار دستوری مطبوعات را از چاپ استعفا نامه وی منع کرد و روزنامه آزاد به اتهام چاپ این نامه توقیف گردید. چندی بعد سید علی خامنه‌ای پاسخی به نامه وی نوشت.

طی سفر تبلیغاتی میر حسین موسوی به اصفهان موسوی با طاهری دیدار کرد و طاهری در جمعی گفت: «ای مردم به خاطر خون شهدا رای دهید من نمیگوئیم به چه کسی رای دهید فقط به پای صندوق‌ها بروید و رای دهید». در روز ۱۸ خرداد ۱۳۸۸ محمد خاتمی رییس جمهوری پیشین که به منظور تبلیغات ریاست جمهوری برای میر حسین موسوی به اصفهان آمده بود پس از حضور در منزل طاهری با او به میدان نقش جهان رفت و در آنجا گفت : «من و آقای طاهری هر دو به میرحسین موسوی رای می‌دهیم».

وی همچنین در ارتباط با انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران تصدی مجدد احمدی نژاد بر این پست را غیر قانونی دانست و در بیانیه‌ای گفت[۴][۵][۶]:

آیا امام اجازه میداد کسانی که باید در انتخابات بی طرف باشند، رسماً وارد حمایت علنی از کاندیدای خاصی بشوند؟ آیا امام اجازه می‌داد امکانات عمومی و بیت المال مسلمین برای یک کاندیدا بدون هیچ محدودیتی استفاده شود؟ آیا امام اجازه می‌داد حیثیت و آبروی افراد این گونه در معرض و منظر مردم ملعبه بازیگران قدرت قرار گیرد؟ و آیا دین چنین اجازه‌ای به شما داده است؟ چرا چتر حمایت قانون فقط برای شما و دوستان شما است؟

آیت الله منتظری و آیت‌الله طاهری

طاهری به نتیجه انتخابات انتقاد کرد و گفت «همصدا با اکثریت مردمِ رای باخته، این انتخابات را مخدوش و آن را باطل و تصدی مجدد رئیس دولت را برای دور بعد نامشروع و غاصبانه» می‌داند. او گفت «من با دیده گریان و قلبی اندوه بار به عینه می‌بینم که کهنه دشمنان و مخالفان امام راحل که او را برای مبارزه و تاسیس جمهوری اسلامی تخطئه می‌کردند، امروز با تمام قوت و با همان دشمنی، تئوری پردازان قدرتمندان شده و از درون به هدم و نابودی عقاید حکومتی مرحوم امام و به موزه فرستادن عملی آن، فعالانه مشغول هستند.» همچنین او گفت: «آیا این از مصادیق عدالت است که سیّد شریف و مظلومی چون میرحسین موسوی که در سخت‌ترین دوران‌های این کشور مسئولیّت اداره دولت را با وجود جنگ هشت ساله و محاصره اقتصادی و گروه‌های محارب و تثبیت انقلاب با موفقیت تمام طی نمود و تا آخرین لحظات عمر امام، عزیز و محبوب این رادمرد بزرگ بود، اکنون عامل استکبار، اغتشاشگر و مستوجب کیفر باشد و باید حقوقش پایمال گردد؟ حد و حدود تمامیّت خواهی شما کجا پایان می‌گیرد؟ بدرستی که دشمن شماره یک انسان نفس اوست.

به گفته همسایگان در روز ۲۵ خرداد مامورین نیروی انتظامی قصد بازداشت طاهری را داشتند ولی با مخالفت مردم روبرو شدند و از این کار منصرف شدند.

مرگ[ویرایش]

آیت الله طاهری و آیت‌الله خمینی

او از تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ به علت عارضه شدید انسداد تنفسی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان الزهرا اصفهان بستری شد.[۷][۸] روز ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ پس از ۳۵ روز بستری بودن در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان به علت ایست تنفسی درگذشت.[۹]

واکنش‌ها[ویرایش]

در روز درگذشت او سیدمحمد خاتمی[۱۰]، اکبر هاشمی، سید حسن خمینی،احمد منتظری، محمدرضا عارف و حسن روحانی[۱۱][۱۲] از اولین افرادی بودند که درگذشت وی را به بازماندگان تسلیت گفتند. همچنین در روز پس از درگذشت وی، سید علی خامنه‌ای رهبر ایران، پیام تسلیتی به این مضمون نوشت:

«در گذشت عالم مجاهد مرحوم مغفور آیت‌الله آقای حاج سیدجلال‌الدین طاهری اصفهانی را به همهٔ علاقه‌مندان بویژه خاندان محترم ایشان تسلیت می‌گویم. ایشان پس از انقلاب نخستین امام جمعهٔ اصفهان بودند که سالها در این مسند ادای وظیفه نمودند و یکی از فرزندان ایشان به شرف شهادت نائل آمدند. از خداوند متعال مغفرت و رحمت واسعه و علو مقام برای آن مرحوم و فرزند شهیدش مسألت می‌نمایم.»[۱۳]

در این روز محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهور وقت ایران نیز با صدور پیامی درگذشت وی را تسلیت گفت.[۱۴]

خاکسپاری[ویرایش]

مراسم درگذشت آیت‌الله طاهری در اصفهان

مراسم خاکسپاری او در تاریخ ۱۴ خرداد ۱۳۹۲ در اصفهان با حضور تعدادی از شخصیت‌های اصلاح‌طلب از جمله محمدرضا خاتمی، عبدالله نوری، احمد خرم، محمود حجتی، غلامحسین کرباسچی، احمد منتظری، همچنین حسن روحانی (نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲)حضور داشتند.به گفته یکی از مقامات وقت استانداری اصفهان تعداد تشییع کننده گان پیکر او حدود پانصد هزار نفر تخمین زده شد، که این بزرگترین اجتماع مردم اصفهان در تاریخ این شهر تا کنون بوده است. [۱۵] آیت الله شبیری زنجانی در مسجد اعظم حسین آباد اصفهان بر پیکر او نماز خواند.[۱۶] هر چند به گفته محمد حسن طاهری، جلال‌الدین طاهری وصیت کرده‌بود که جسدش در حرم حضرت معصومه در قم و کنار حسینعلی منتظری دفن شود اما پیکر او در کنار نشان یادبود پسر مفقودالاثرش در تخت فولاد (گلستان شهدا اصفهان) دفن شد.[۱۷]

تعدادی از شهروندان اصفهانی حاضر در مراسم تدفین او شعاری‌های سیاسی در حمایت از سید محمد خاتمی و اصلاح‌طلبان ایران سر دادند. از جمله این شعارها «سلام بر سه سید فاطمی، خمینی و خاتمی و طاهری»، «طاهری آزادیت مبارک»، «خاتمی خاتمی تسلیت تسلیت»، «کروبی، موسوی تسلیت تسلیت»، «کروبی، موسوی آزاد باید گردند» بود.[۱۸][۱۹]

فرزندان[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. http://www.rahesabz.net/story/70822/
  2. http:// ketabeqom.com/index.php/page,Site.FullBookInfo/bookId,18650?PHPSESSID=aa5e0bfc189b9f3b957e55704690b9da
  3. http://www.lib.ir/LibView/DocView.aspx?did=KNnKBANnWwPZABWwPZABWwHPZH
  4. «روزنامه آزاد توقیف شد». بی بی سی فارسی. 
  5. «روزنامه آزاد توقیف شد». روزنامه ایران، ۲۱ تیر ۱۳۸۱. 
  6. بی بی سی
  7. جلال‌الدین طاهری، امام جمعه پیشین اصفهان در گذشت
  8. «اطلاعیه دفتر آیت‌الله طاهری در مورد آخرین وضعیت پزشکی ایشان». پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری، ۸ اردیبهشت ۱۳۹۲. 
  9. «حضرت آیت‌الله طاهری به ملکوت اعلی پیوست». پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری، ۱۲ خرداد ۱۳۹۲. 
  10. خاتمی درگذشت آیت‌الله طاهری را تسلیت گفتافکارنیوز
  11. http://www.rouhani.ir/rooznevesht.php?rooznevesht_id=16
  12. تسلیت هاشمی، خمینی و عارف درپی درگذشت آیت‌الله طاهریمشرق نیوز
  13. پیام رهبر انقلاب درپی درگذشت آیت‌الله طاهری تابناک
  14. http://www.president.ir/fa/49076
  15. «شخصیت هایی که به مراسم تشییع پیکر آیت‌الله طاهری آمدند». پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری، ۱۴ خرداد ۱۳۹۲. 
  16. «آیت‌الله العظمی شبیری زنجانی برپیکر آیت‌الله طاهری نماز خواند». پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری، ۱۴ خرداد ۱۳۹۲. 
  17. «وصیت آیت‌الله طاهری اصفهانی چه بود؟». سایت خبری روز نو، ۱۳ خرداد ۱۳۹۲. 
  18. «حضور پرشور مردم قهرمان اصفهان برای وداع با امام جمعه شهر شهیدان / خیابان های مسیر مملو از جمعیت است». پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله سید جلال‌الدین طاهری، ۱۴ خرداد ۱۳۹۲. 
  19. «تشییع پیکر آیت‌الله طاهری». YoutTube، ۱۴ خرداد ۱۳۹۲. 
  20. «زندگینامه امام جمعه سابق اصفهان به روایت فضل‌الله صلواتی». تاریخ ایرانی. 

پیوند به بیرون[ویرایش]