نشتیفان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۴°۲۵′۵۱″ شمالی ۶۰°۱۰′۱۱″ شرقی / ۳۴.۴۳۰۸۶۱° شمالی ۶۰.۱۶۹۷۸۹° شرقی / 34.430861; 60.169789

نَشتیفان
نشتیفان بر ایران واقع شده‌است
نشتیفان
اطلاعات
کشور: ایران Flag of Iran.svg
استان : خراسان رضوی
شهرستان : خواف
بخش : بخش مرکزی
جمعیت : (۱۳۸۵) ۱۰۸۱۰
ارتفاع از سطح دریا : ۸۳۹ متر[۱]
پیش‌شماره تلفنی : ۰۵۳۲۵۲۶ [۲]
وب‌گاه :

نَشتیفان یکی از شهرهای استان خراسان رضوی در شرق ایران است. شهر نشتیفان درحاشیه جاده قاین در ۳ کیلومتری جاده تایباد تربت حیدریه ۸ کیلومتری جنوب غربی سنگان واقع شده‌است.[نیازمند منبع]

نشتیفان در استان خراسان رضوی و در جنوب شرقی شهرستان خواف وجود داردو بالغ بر ده هزار نفر جمعیت دارد. این شهر یکی از مراکز تولید عمده نهال در منطقه و حتی در سطح کشور می‌باشد.[نیازمند منبع]

پیشینه تاریخی[ویرایش]

قصه عامیانه در مورد ریشه نام این شهر این است که عبارت نشتیفان ترکیبی است از دو کلمه «نش» که محلی شده «نیش» کنایه از نیش کژدم (محلی شده عقرب)که به وفور در نواحی گرم و خشک به خصوص نشتیفان یافت می‌شود و «تیفان» که محلی شده «توفان» یا همان وزش بادهای موسمی است که در تمام ایام سال این منطقه را به لحاظ موقعیت جغرافیایی ممتاز گردانده و ساکنین آن را چندین هزار سالیست به فکر تاسیس آسیاب بادی های معروفش در جهت بهره برداری از این جریانات هوایی نموده.

نشتیفان شهری است قدیمی که دست‌کم در شش سده گذشته با همین نام خوانده می‌شده‌است. جد اعلای سلاطین آل مظفر در ابتدای هجوم مغولان از این ناحیه به یزد و میبد مهاجرت کرد. شهر نشتیفان در اوایل قرن نهم هجری شناخته شده و معمور بوده‌است.

همچنین قبرستان‌هایی به شیوه مقبره‌های زرتشتیان باستان اطراف شهر را فرا گرفته که بعضی از ساکنین معتغدند عده‌ای از فرزندان و نوادگان پادشاهان سلسله اشکانیان (که اتفاقاً در خراسان بر ایران حکمرانی می‌کردند) در آنها نهفته‌اند (که البته در خواف نیز این گورستانها بسیار است و به همین دلیل در بعضی کتب تاریخی نام اصلی آن «خواب» نیز آمده‌است)و دسته‌ای دیگر معتقدند در گذشته برای ایمن نگه داشتن شهر از حملات و تجاوزات احتمالی در اطراف شهر بزرگان آن را تدفین می‌نموده‌اند تا به اسالت و درستی مردمان آن اشاره کنند. مسجد جامع شهر نیز که به سبب عنایت شیخ زین الدین تایبادی و به دستور پیر احمد خوافی به غیر از هرات و بغداد در نشتیفان نیز تاسیس و به رغم استفاده اهالی آن به یکی از آثار گرانبهای باستانی مبدل گردیده نشان از اهمیت فرهنگی این شهر در گذشته‌های نه چندان دور می‌دهد. پیش از استقلال افغانستان و سپس استقلال هرات در سال ۱۲۴۹ ه.ق از ایران نشتیفان به همراه سایر توابع خواف از بلوک هرات بشمار می‌آمده و پس از آن به تابعیت مشهد یعنی خراسان کنونی درآمد.

پیوند به بیرون[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  • مجمع التواریخ، تالیف حافظ ابرو خوافی
  • تاریخ و رجال شرق خراسان، جلد اول، ولایت خواف، تالیف ابراهیم زنگنه، مشهد:1370
  • اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳خ.
  • وب‌گاه آفتاب