سه (برخوار و میمه)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

روستای سُه از توابع شهرستان شاهین شهر و میمه در استان اصفهان و در طول و عرض جغرافیایی ۳۳ درجه و ۱ دقیقه شمالی و ۵۱ درجه و ۲۱ دقیقه شرقی واقع می‌باشد.

این روستا در ۹۴ کیلومتری شمال شهر اصفهان و جنوب شهر کاشان قرار دارد. در غرب و شرقش نیز شهرهای میمه و نطنز هستند.

به علت قرار گرفتن روستا در دامنه رشته کوههای کرکس، راههای دستیابی به روستا محدود می‌باشند. راه اصلی ورود به روستا از جاده تهران به اصفهان (۶۵N) است. در فاصله ۶۰ کیلومتری از شهر اصفهان، مابین شهر میمه و روستای مورچه خورت، مسیری ۳۰ کیلومتری وجود دارد که به سُه می‌رسد. در این مسیر رباط شاه عباسی و روستاهای دهلر و بیدشک نیز هستند. از راههای فرعی نیز می‌توان به شهر نطنز و میمه و روستای ابیانه رسید.

جمعیت[ویرایش]

جمعیت ثابت روستا طبق آخرین سرشماری ۱۳۹ خانوار و ۴۰۸ نفر می‌باشد و جمعیت متغیر آن که در ایام نوروز، محرم و تابستان افزایش می‌یابد بالغ بر پنج هزار نفر می‌شود. بزرگ‌ترین قوم در این روستا مربوط به صفوی سهی هست.

اقتصاد[ویرایش]

حدود ۸۶٪ مردم روستا در بخش کشاورزی فعالیت می‌کنند. در آماری که در اواخرسال ۸۶ گرفته شده است، بخشهایی چون دامداری، مرغداری، زنبورداری وپرورش ماهی و آبزیان نیز در نظر گرفته شده است. اگر بخواهیم جداگانه آنها را مورد بررسی قرار دهیم؛ سهم بخش کشاورزی ۵۶٪، دامداری۲۷٪، مرغداری۰٫۸٪است و اما زنبورداری که بصورت فصلی انجام می‌گیرد ۲٫۴٪را به خود اختصاص می‌دهد.

آب لازم جهت کشاورزی عمدتاً از طریق آبهای جاری در سطح روستا صورت می‌گیرد؛ و تنها در دو یا سه مزرعه در محلی به نام بند آبها را برای سهولت در آبیاری جمع‌آوری می‌کنند. باید به این نکته نیز اشاره کرد که به دلیل شرایط جغرافیایی روستا خانه‌های اهالی با زمین‌های کشاورزی و باغات آنها فاصله دارد که در اصطلاح به این روستاها، روستاهای پراکنده می‌گویند.

تولید اصلی روستا در بخش کشاورزی را گندم و جو و در بخش باغداری را تولید سیب تشکیل می‌دهد. در سالهایی که آب کافی برای کشاورزی وجود داشته باشد علاوه بر گندم و جو که تولید عمده کشاورزان را تشکیل می‌دهد، می‌توان به تولید عدس، نخود، لوبیا، زعفران و ... اشاره کرد. البته تولید این محصولات بیشتر جنبه استفاده خانوار تولید کننده ان را دارد.

در زمینه باغداری نیز می‌توان به میوه‌هایی چون گلابی، زردآلو، آلبالو، گیلاس، انگور، هلوو... اشاره کرد و باید دانست که میزان آن در هر سال بستگی به وجود و میزان آب برای کاشت دارد.

حدود ۳۰٪توانمندی اقتصادی روستا در زمینه باغداری یعنی در تولید سیب است.

جاذبه‌ها[ویرایش]

جاذبه‌های این روستا به سه دسته ی: ۱. اماکن مقدس، ۲. اماکن تاریخی، ۳. اماکن تفریحی.

۱. اماکن مقدس:

که عبارتند از: امامزاده یوسف، امامزاده گلیله، امامزاده مروی، مساجد تاریخی، کوفنده، پاچنار، درخت انجیر.

۲. اماکن تاریخی:

که عبارتند از: کاروانسرای قاجاری، کاروانسرای شاه عباسی، قلعه‌ها، حمام، کبوترخانه، آسیاب‌ها، پل‌ها.

۳. اماکن تفریحی:

که عبارتند از: سرکریز، آبشار، بند بیدشک، گل پرده هاز، مرغزار گزی، مارگله، هل حرامزاده، نچفت، زیرپل.

پیشینهٔ تاریخی[ویرایش]

برای تخمین قدمت و سابقه روستا، اسناد و مدارکی در دست نیست اما آنچه که از شواهد و قراین موجود بر می‌آید؛ قدمت آن را بیش از ۲۰۰۰ سال نشان می‌دهد.

از جمله این شواهد می‌توان به قلعه گبریها، قلعه نچفت و قلعه‌های موجود در روستا، آتشکده، سنگ آسیاب و... که اکنون تنها خرابه‌ای از آنها باقی است، اشاره کرد. از گفته‌های اهالی و معماری خاص آن اینگونه برداشت می‌شود که سابقه قلعه میان (یا به لهجه سهی‌ها قلعه میون) بیش از ۲۰۰۰ سال باشد.

به نظر می‌آید قلعه‌های گبری در اطراف روستا زیاد بوده و تلفظ و لهجه آنها از زبان زردتشتی است. هم اکنون نیز لهجه اهالی روستا اینگونه می‌باشد.

این روستا به همراه روستای کلهرود جزئی از شهرستان نطنز بوده که در سالیان اخیر و در زمان نماینده وقت نطنز (مسعود کریمپور) از شهرستان نطنز جدا گردیده است!

مشاهیر[ویرایش]

فهرستی از مشاهیر

سید فرهاد سُهی
از افراد مشهور این روستامی توان به سید فرهاد سهی اشاره کرد که از مبارزان بزرگ در دوره پهلوی[۱] بوده است.
سید علی صفوی سُهی

سید علی صفوی سُهی متولد۱۳۱۹در آغاز جنگ تحمیلی، فرمانده گردان ۲۹۳ تانک بوده و در عملیات‌های ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، فتح‌المبین، بیت‌المقدس، رمضان و آزادسازی ارتفاعات الله‌اکبر، حضور داشته است. دارای مدرک لیسانس علوم نظامی از دانشکده افسری در سال ۱۳۴۵ است ودر تاریخ ۱۳۶۲/۵/۱۱ کشته شده است. ودر تاریخ ۱۳۹۱/۱۱/۱۱ طبق مصوبه شوارای اسلامی شهر تهران - نامگذاری پل فاقد نام واقع در محدوده منطقه ۲۲ شهرداری تهران حد فاصل تقاطع آزادراه تهران ـ کرج و بزرگراه آزادگان به نام سرلشکر شهید سید علی صفوی سهی انجام شد.[۲]

پانویس[ویرایش]

  1. حکومت پهلوی ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۸، رضا خان
  2. دفتر اول، چهره‌های ماندگار، زندگی‌نامه شهید سید علی صفوی سُهی

منابع[ویرایش]

  • حکومت پهلوی ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۸، رضا خان
  • دفتر اول، چهره‌های ماندگار، زندگی‌نامه شهید سید علی صفوی سُهی