خزل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

خزل[ویرایش]

در استان ایلام طایفه ای به نام خزل وجود دارد. این ایل در حال حاضر جمعیت زیادی را در بر می‌گیرد که در نقاط مختلفی از کشور ایران و به طور عمده در استان ایلام سکنا دارند.

مردم این طایفه به دو گویش اندکی متفاوت (که از لهجه‌های گویش فیلی زبان کردی می‌باشد) تکلم می‌کنند.

همچنین در استان همدان هم بخشی به نام خزل وجود دارد که در قسمت غربی نهاوند واقع شده است. این بخش به دو دهستان اصلی تقسیم می‌شود. خزل سلگی در قسمت شرقی و خزل خزایی در قسمت غربی. تقریباً همه مردم این بخش با گویش لکی تکلم می‌کنند.همچنین روستای بوجان از توابع شهرستان تویسرکان نیز سکونتگاه خزل ها میباشد.

خزلهای ساکن استان ایلام اعتقاد دارند که خزلهای استان همدان در واقع بازماندگان خزلهای مهاجری هستند که از استان ایلام مهاجرت کرده اند. این مهاجران در زمان رضاخان به منظور بر هم زدن تمرکز جمعیتی و مهار تهدیدات آتی از این استان کوچانده شده اند. البته در زمانهای ماقبل آن و مثلآ در زمان نادر شاه افشار به منظور حفاظت از مرزهای شرقی نیز قبایل مختلفی از نواحی غربی به شرق ایران کوچانده شده اند که از طایفه خزل نیز تعداد زیادی کوچانیده شده اند. اعتقاد دیگری اشاره می کند که ایل خزل احتمالآ در عصر نادرشاه و یا پیش از آن از نقطه ای دیگر (شاید همدان) به استان ایلام آمده است.

منابع[ویرایش]

  • مراد مرادی مقدم.. «[تاریخ سیاسی اجتماعی کردهای فیلی در عصر والیان پشتکوه (ایلام)]». Nature، ۱۹/۱/۱۳۸۶.