عملیات اراده جدی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
عملیات اراده جدی
بخشی از جنگ ایران و عراق
Earnest Will Gas King.jpg
زمان (۲۴ ژوئیه ۱۹۸۷ - ۲۶ سپتامبر ۱۹۸۸ )
مکان خلیج فارس
نتیجه عملیات کمانگیر چابک و عملیات آخوندک
علت جنگ درخواست دولت کویت برای اسکورت نفتکش‌های
این کشور از حمله ایران و عراق
جنگندگان
US flag 48 stars.svg نیروی دریایی آمریکا ایران نیروی دریایی ایران
نیروها
یک ناو هواپیمابر
یک واحد آبی خاکی
چهار ناوشکن
یک ناو موشک انداز
سه ناوچه
چهار ناوچه
چهار ناوچه سبک
چندین کشتی مین‌گذار
چندین قایق تندرو و موشک‌انداز

عملیات ارادهٔ جدی (به انگلیسی: Operation Earnest Will) عملیات ارتش آمریکا برای حفاظت از نفتکش‌های کویتی از حمله ایران و عراق در ۱۹۸۷ و ۱۹۸۸ در زمان جنگ نفت‌کش‌ها در اواخر جنگ ایران و عراق بود.

این عملیات بزرگ‌ترین عملیات حفاظتی بعد از جنگ جهانی دوم بود.

پیشینه[ویرایش]

کشتی‌های جنگی آمریکایی در خلیج فارس یکی از قسمت‌های مشخص این عملیات بود. ولی هواپیماهای آواکس نیروی هوایی اطلاعات اصلی از حمله کننده‌های احتمالی را در اختیار کشتیهای تجاری و بالگردهای عملیات ویژه ارتش قرار می‌دادند.

در دسامبر ۱۹۸۶، دولت کویت از کابینه رونالد ریگان ریس جمهور وقت ایالات متحده تقاضا کرد تا نیروی دریای آمریکا را برای حفاظت از نفتکش‌های کویتی به خلیج فارس اعزام کند.

به این دلیل که قوانین آمریکا استفاده از کشتیهای نیروی دریایی برای اسکورت دیگر کشورها با پرچم خارجی را ممنوع کرده است، ارتش این کشور این درخواست کویت را رد کرد. به نظر میرسد امکان حضور ناوگان اتحاد جماهیر شوروی و موافقت قیلی روس‌ها با اجاره دادن سه نفت کش به کویت[۱]، سبب گردید تا آمریکا سرانجام با اعزام ناوگان خود برای حمایت از نفتکش‌های کویتی که اینک دوباره با نام آمریکایی ثبت شده بودند و پرچم آمریکا داشتند موافقت کند.

حتی قبل از عملیات اراده جدی مشخص شد که خلیج فارس چقدر می‌تواند ناامن باشد، در ۱۷ مه، هواپیمای جنگی عراقی دو موشک اگزوست (به انگلیسی: Exocet) به سمت ناوچه موشک‌انداز استارک (به انگلیسی: USS Stark) شلیک کرد که باعث کشته شدن ۳۷ و زخمی شدن ۲۱ نفر شد، منابع رسمی عراقی البته اذعان داشتند که حمله اشتباهی صورت گرفته است.

اجرای عملیات[ویرایش]

در اولین روز آغاز عملیات اراده جدی در ۲۴ ژولای ۱۹۸۷، نفتکش الرکاره (به انگلیسی: Al-Rekkare)، دوباره ثبت شده تحت اسم بریجتون (به انگلیسی: Bridgeton)، با یک مین ایرانی برخورد کرد، که باعث آسیب دیدن این کشتی شد.

در ۱۵ اوت تانکر آمریکایی شهر سی آیل (به انگلیسی: Sea Isle City) مورد اصابت یک فروند موشک کرم ابریشم در حالی که در کویت لنگر انداخته بود شد که باعث زخمی شدن ۱۸ نفر شد.

نیروی دریایی آمریکا در عملیات کمانگیر چابک با حمله و از بین بردن دو سکوی نفتی ایرانی به این حمله پاسخ داد.

اراده جدی در این جا با عملیات فرصت برجسته در هم آمیختند، عملیات عظیم مخفیانه در جهت توقف حمله ایرانیها به کشتی‌ها در خلیج فارس، نکته اوج عملیات در ۲۱ سپتامبر در حمله به کشتی ایرانی ایران ارج بود، کشتی ایرانی که برای مصارف مین گذاری تغییر داده شده بود، با استفاده از وسایل دید در شب، خدمه هلیکوپتر توپدار ارتش متوجه شدند که کشتی ایرانی چندین مین را در دریا رها کرد، بلافاصله با پرتاب چند راکت و استفاده از آتشبار به سمت آن حمله کردند، نیروهای ویژه بسرعت بر عرشه فرود آمدند و کشتی را مصادره کردند، تعدادی از ملوانان و خدمه که بعد از حمله به دریا پریده بودند نیز نجات داده شدند، روز بعد نیز کشتی در آبهای آزاد غرق شد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. محمد درودیان. شلمچه تا حلبچه. چاپ دوم. تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ۱۳۷۹. 

منابع[ویرایش]

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Operation Earnest Will»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۳ ژانویه ۲۰۰۸).