بانک مسکن

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
بانک مسکن
نوع بانک دولتی
صنعت خدمات مالی
بنا نهاده ۱۹۳۸
دفتر مرکزی تهران، ایران
افراد کلیدی محمدهاشم بت‌شکن
(مدیر عامل اجرایی)
و

(رئیس هیئت مدیره)
محصولات بانکداری خرد
بانکداری سرمایه‌گذاری
وام‌های مسکن
درآمد افزایش ۱۰۲٫۹۹۶ میلیارد ریال (۱۳۹۲)[۱]
کارکنان ۷٫۹۰۰ نفر (۱۳۹۲)[۲]
وب‌گاه bank-maskan.ir
شعبه مرکزی بانک مسکن در تهران

بانک مسکن، بانک دولتی ایرانی است، که در سال ۱۳۱۷ تاسیس شد و هم‌اکنون تمرکز اصلی آن بر ارائه خدمات بانکداری خرد، بانکداری سرمایه‌گذاری و ارائه وام‌های مسکن معطوف می‌باشد.

بانک مسکن، در حال حاضر مالک شبکه‌ای از ۱٬۲۳۲ شعبه بانک در سراسر ایران است. شعبه مرکزی این بانک در تهران قرار دارد. بانک مسکن در سال ۱۳۹۲ در فهرست ۱۰۰ شرکت برتر ایران، در رتبه هفتم قرار داشت. این بانک در سال مالی ۱۳۹۱ با درآمدی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان، پس از بانک ملی ایران و بانک ملت، به‌عنوان سومین بانک بزرگ ایران، شناخته شد.[۱]

تاریخچه[ویرایش]

بانک مسکن، در ۲۵ دی‌ماه سال ۱۳۱۷ با تاسیس "بانک رهنی ایران" به‌عنوان بانکی تخصصی در امر مسکن و ساختمان، با سرمایه اولیه دویست میلیون ریال به مشارکت وزارت دارایی و بانک ملی ایران فعالیت خود را آغاز کرد. موضوع فعالیت بانک مسکن، موضوعات بانکی مرتبط با وام‌های مسکن را تشکیل می‌داد. پرداخت تسهیلات در برابر رهن اموال غیرمنقول با هدف خرید، احداث و تکمیل، تعمیر و اعطای اعتبار به شرکت‌های ساختمانی بخش عمده فعالیت‌ها را در بر می‌گرفت.

پس از انقلاب ۱۳۵۷، بانک مسکن در سال ۱۳۵۸ براساس لایحه قانونی اداره امور بانک‌ها مصوب ۱۷/۳/۱۳۵۸ شورای انقلاب اسلامی، از ادغام بانک‌های رهنی ایران، ساختمان، شرکت سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی بانک‌های ایران و سایر شرکت‌های پس‌انداز و وام مسکن کوروش، اکباتان، پاسارگاد، در تهران و در شهرستان‌ها شرکت‌های پس‌انداز و وام مسکن مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، اهواز، گیلان، همدان، کرمانشاه، مازندران، گرگان، سمنان و آبادان تشکیل گردید.

ترکیب جدید که تحت عنوان بانک مسکن فعالیت‌های بانکی خود را در بخش ساختمان شروع نمود، طیف غالب آن را از هر حیث بانک رهنی ایران تشکیل می‌داد، و در واقع بانک مسکن تداوم فعالیت بانک رهنی ایران در قالب جدید است و از سال ۱۳۲۳ به خانه‌سازی مبادرت ورزیده است.

سرمایه[ویرایش]

یکی از شعبه‌های بانک مسکن در نیشابور

طبق اساسنامه بانک، سرمایه بانک مسکن ۵٬۸۴۸٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال است که از مجموع سرمایه بانک‌های رهنی ایران، بانک ساختمان، شرکت سرمایه‌گذاری ساختمانی بانک‌های ایران و شرکت‌های پس انداز و وام مسکن کورش بزرگ، اکباتان، پاسارگاد و در شهرستان‌ها، شرکت‌های پس انداز مسکن و وام مسکن مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، اهواز، گیلان، کرمانشاه، همدان، مازندران، گرگان، ارومیه، سمنان، آبادان تشکیل و به ۵٬۸۴۸٬۰۰۰٬۰۰۰ سهم ده هزار ریالی تقسیم شده است.

فعالیت‌ها[ویرایش]

علاوه بر کلیه خدمات بانکی نوین، پرداخت انواع تسهیلات خرید، ساخت و تعمیر مسکن، امتیاز صندوق پس انداز خاص بانک مسکن (با سپرده گذاری) می‌باشد و مهمترین فعالیت این بانک در بخش مسکن است. سایر فعالیت‌های این بانک در راستای اهداف بانک مرکزی ایران همانند سایر بانک‌ها تعریف شده است. بانکداری توسعه ای بعنوان بانکی تخصصی در حوزه مسکن و ساخت و ساز و باهدف افزایش خدمات رسانی عمومی و افزایش رضایتمندی هموطنان عزیز و توسعه و رونق اقتصاد کشور، از سیاستها و اهداف کلان بانک مسکن در سالهای آتی بشمار خواهد رفت.

مدیریت ارشد[ویرایش]

مدیرعامل کنونی این بانک محمدهاشم بت‌شکن است، که در ۹ مهر ۱۳۹۲، از سوی وزیر اقتصاد و دارایی ایران، به این سمت منصوب شد و جایگزین قدرت الله شریفی گردید.[۳] بت‌شکن هم‌اکنون بعنوان رئیس هیئت مدیره بانک مسکن نیز فعالیت می‌کند. رحیمی انارکی،آقاملایی،بلگوری و عزیزی از دیگر اعضای هیئت مدیره بانک مسکن بشمار می روند.

وضعیت کنونی[ویرایش]

بانک مسکن با شبکه گسترده خود در سطح کشور به عنوان بنگاه اقتصادی معتبر علاوه بر تولید مسکن و پرداخت تسهیلات در بخش مسکن (خرید مسکن، ساخت و تعمیر واحدهای مسکونی) در سایر بخش‌ها نیز خدمات تسهیلات مضاربه در بخش خدمات و بازرگانی، اجاره به شرط تملیک جهت خرید و تهیه مطب پزشکان، دفتر کار وکلا، دفاتر خدمات مهندسی و خرید تجهیزات پزشکی، همچنین با انواع خدمات بانکی نظیر افتتاح حساب جاری، صدور انواع ضمانت نامه‌ها، حوالجات، امور ارزی، اعتبار اسنادی و خدمات الکترونیکی فعالیت می‌نماید. پرداخت تسهیلات خرید یاساخت مسکن تا سقف ۱۶۰ میلیون تومان درقالب سپرده صندوق مسکن *یکم* با نرخ ۹/۵ درصد برای زوجین در شهر تهران و 8 درصد در بافت فرسوده ، مزیت رقابتی مطلوبی را نسبت به سایر بانکها برای بانک مسکن ایجاد نموده است.همچنین پرداخت تسهیلات تا سقف ۵۰ میلیون تومان بانرخ هفده و نیم درصد درسال 95 و بدون نیاز به سپرده درشهرهای بالای 200هزار نفر و مراکز استان ها مزیتی ایده ال برای تمامی هم میهنانی که آرزوی داشتن سرپناهی مستقل را دارند، بشمار میرود. بطور کامل تر تسهیلات خرید مسکن بانک‌مسکن را میتوان بدین شرح عنوان نمود:( ارقام به تومان)

        • تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن با نرخ ۱۷.۵ درصد:

انفرادی---- تهران ۶۰ میلیون، مراکز استان ها و شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت ۵۰ میلیون و سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان. زوجین---- تهران ۱۰۰ میلیون، مراکز استان ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۸۰ میلیون‌و سایر شهرها ۶۰ میلیون تومان.

        • تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق مسکن یکم با نرخ ۹.۵ درصد:

انفرادی---- تهران ۸۰ میلیون، مراکز استان ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزارنفر ۶۰میلیون و سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان توضیح: استفاده از مبالغ تسهیلاتی فوق مستلزم طی حداقل یک دوره یکساله و سپرده گذاری به میزان ۵۰ درصد تسهیلات می باشد. بدیهی است درصورت سپرده‌گذاری با مبالغ کمتر طول دوره انتظار طولانی می گردد یا اینکه مبلغ تسهیلات کمتری به مشتری پرداخت می گردد. زوجین---- تهران ۱۶۰ میلیون، مراکز استان ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۱۲۰ میلیون و سایر شهرها ۸۰ میلیون تومان.

همچنین متقاضیان (انفرادی و زوجین) به صورت تلفیقی نیز می توانند از این ۲ نوع تسهیلات (اوراق یا صندوق یکم) تا سقف مقرر استفاده کنند.

بانکداری الکترونیکی[ویرایش]

بانک مسکن انواع خدمات الکترونیکی شامل موارد زیر را ارایه می‌کند:

  • موبایل بانک
  • تلفن بانک
  • کارت اعتباری
  • دستگاه دریافت اقساط
  • خودپرداز
  • دستگاه وب کیوسک
  • دستگاه pos فروشگاهی
  • سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا)
  • همبانک بانک مسکن نیز با شماره گیری #714* نیز خدمتی دیگر ازبانک مسکن بشمار می رود که تمامی عملیات موبایل بانک را انجام میدهد.

وضعیت شعب[ویرایش]

بانک مسکن در حال حاضر دارای بیش از ۱۲۴۰ شعبه در سراسر کشور می‌باشد. جهت پشتیبانی از فعالیتهای داخل شعب مجموعه‌هایی به نام مدیریت و حوزه تعبیه گردیده است. مدیریت‌ها و حوزه‌های تحت نظارت مدیریت‌ها با تحت پوشش قرار دادن کلیه شعب (بجز شعبه مستقل مرکزی تهران) در انجام امور به شعب یاری می‌رسانند. برخی از وظایف مدیریت‌ها پشتیبانی تدارکاتی، سیستمی، مالی و اداری از شعب می‌باشد. در حال حاضر تقسیم بندی شعب در مدیریت‌ها با الگوی نواحی جغرافیایی صورت گرفته است.

منابع[ویرایش]