شهرستان میناب

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۲۷°۱۱′۵۳″ شمالی ۵۴°۲۲′۷″ شرقی / ۲۷.۱۹۸۰۶° شمالی ۵۴.۳۶۸۶۱° شرقی / 27.19806; 54.36861

شهرستان میناب
تصویری از شهرستان میناب
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان هرمزگان
نام‌های پیشین میناب (میناو)، آنامیس
سال شهرستان شدن ۱۳۳۹[۱]
مردم
جمعیت ۲۵۴٬۳۰۴ نفر[۲]
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۶ متر
داده‌های دیگر
پیش‌شماره تلفنی ۰۷۶
تعداد بخش‌ها
مرکزی - توکهور - بندزرک - سندرک

میناب یکی از شهرستان‌های شرقی استان هرمزگان واقع در جنوب ایران است. شهرستان میناب در سال ۱۳۳۹ تأسیس شده و کد تقسیماتی شهرستان ۱۳۴ می‌باشد. مرکز این شهرستان، شهر میناب است.

جمعیت[ویرایش]

جمعیت شهرستان میناب طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، برابر با ۲۵۷۸۳۱ نفر بوده‌است.[۲] که با عباس نیکو زاده به 257832 نفر میرسد.

تاریخچه[ویرایش]

از دشت میناب با نام پیشین هرمز کهنه، یاد شده و از دیر باز تا کنون به نام‌های منا، مناب، مناو، مینا، میناو، مینو، هرمز، هارموز، آرموز … نیز خوانده شده است. قدیمی‌ترین نامی که در کتب تاریخی و در زمان هخامنشی از میناب برده شده شهر اورگانا ORGANA بوده است. میناب را به دلیل نزدیکی با دریا و وجود رودهایی در پیرامون آن، «میان آب» نیز گفته‌اند، که اندک اندک به میناب تغییر یافته است. واژه میناب، در گذشته به جهت شفافیت آب رود میناب، مینا آب بوده، که به مرور زمان و به دلیل دگرگونی، حرف «آ» از بین رفته و به گونه میناب درآمده است. مردم محل بر این باورند که در روزگاران کهن، دو خواهر به نام‌های «بی‌بی مینو» و «بی‌بی نازنین» این شهر را پایه‌گذاری کرده‌اند. ناحیه میناب از دیرباز نه تنها به نام‌های گوناگون، نظر جهانگردان را به خود جلب کرده، بلکه دست‌خوش یورش‌های ویران‌گر نیز بوده است. در محل امروزی میناب، شهری آباد، که مرکز ایالت هرمز کهنه بوده، قرار داشته که تیمورلنگ با یورش وحشیانه خود، آن را خراب کرده و هفت دژ استوار آن را نیز ویران ساخته است. یکی از دژهای ویران شده شهر به نام دژ «بی بی می نو»، که همان «بی بی مینو» باشد، در گوشه خاوری شهر باز مانده است و به این دژ «هزاره» هم می‌گویند. از بازمانده‌های تاریخی این شهر، دژ میناب است، که شهر میناب بر دامنه آن بنا شده است. این دژ تا اواخر دوران قاجاریه، مرکز حکومت بوده و اکنون خرابه‌ای بیش نیست.

بخش‌ها[ویرایش]

شهر: میناب

شهر: تیرور

شهر: هشت بندی

شهر: سندرک

نگارخانه[ویرایش]

دریاچه سد میناب
جنگل‌های حرا خور تیاب
سد میناب
قلعه هزاره
میناب قدیم
پل میناب

منابع و پیوند به بیرون[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. «بانک اطلاعات تقسیمات کشوری». وب‌گاه رسمی وزارت کشور ایران. بازبینی‌شده در آبان ۱۳۸۹. 
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی بر حسب سواد»(فارسی)‎. وب‌گاه رسمی مرکز آمار ایران. بازبینی‌شده در آبان ۱۳۸۹.  خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «.D8.A2.D9.85.D8.A7.D8.B1» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده‌است

جستارهای وابسته[ویرایش]