شورای اسلامی شهر تهران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از شورای شهر تهران)
پرش به: ناوبری، جستجو
یکی از جلسات شورای اسلامی شهر تهران (سومین دوره)
جستار وابسته: شوراهای اسلامی شهر و روستا

شورای اسلامی شهر تهران، شورایی مرکب از ۳۱ نفر است که توسط مردم شهرهای تهران، شمیرانات و ری، برای تصمیم‌گیری در خصوص امور مربوط به شهرداری تهران انتخاب می‌شوند.[۱]

در حال حاضر ساختمان شورای شهر تهران در خیابان بهشت ضلع جنوب پارک شهر تهران واقع شده است. در مقابل همین ساختمان بود که سعید حجاریان از اعضای اسبق شورای شهر تهران در حال خروج به ضرب گلوله سعید عسگر به شدت مجروح شد.

اعضا[ویرایش]

در سه دوره اول این شورا ۱۵ عضو اصلی و ۶ نفر عضو علی‌البدل داشت اما در دور چهارم تعداد اعضا به ۳۱ نفر عضو اصلی و ۱۲ نفر عضو علی‌البدل افزایش یافت.[۲] هیئت رئیسه شورا شامل رئیس، نایب رئیس، دو نفر منشی و سخنگو می‌باشد. عبدالله نوری در اولین دوره، مهدی چمران در دوره‌های بعد تا کنون رئیس شورا هستند به استثنای سال نخست دوره کنونی (دوره چهارم) که احمد مسجدجامعی ریاست آنرا بر عهده داشتند.

اکنون سال دوم در دوره چهارم مهدی چمران رئیس،[۳] مرتضی طلایی نایب رئیس، ابوالفضل قناعتی و الهه راستگو منشی‌ها و رضا تقی‌پور بعنوان سخنگو، ترکیب هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران را تشکیل می‌دهند.

انتخاب دو منشی و عضو هیات رییسه شورا در سال سوم با نامزدی ابوالفضل قناعتی ، محسن پیرهادی ، محمد مهدی تندگویان و ولی الله شجاع پوریان برگزار شد. دراین انتخابات محسن پیرهادی و ابوالفضل قناعتی هرکدام با کسب 17 رای به عنوان دو منشی هیات رییسه انتخاب شدند. [۴]


شورای شهر تهران در یک نگاه:

شورای شهر تهران با داشتن سی و یک عضو ، بیشترین عضو را در مجموعه شوراهای اسلامی شهر و روستا در ایران را در اختیار دارد، این سی و یک عضو که به مدت چهار سال و با رای مستقیم مردم انتخاب شده‌اند، وظیفه تصویب، نظارت، تدوین و تصویب بودجه شهرداری و تصمیم‌گیری در مورد مسائل اساسی کلانشهر تهران را بر عهده دارند . عضویت در شورای شهر تهران برای اعضاء شغل محسوب نمی‌شود و اعضاء بابت آن حقوقی دریافت نمی‌کنند، بلکه حق‌الجلسه مصوب دولت را دریافت می‌دارند. جلسات شورا با حضور دو سوم اعضا رسميت مي‌يابد و كليه تصميمات شورا با اكثريت مطلق حاضرين در جلسه معتبر است مگر در مواردي كه قانون طور ديگري پيش‌بيني كرده باشد، همچنین اعضاي شورا حق تفويض اختيارات خود را به غير اعم از عضو يا غيرعضو شورا ندارند. بر اساس قانون مسن‌ترين فرد از اعضاي حاضر شورا به عنوان رئيس سني و دو نفر از جوانترين اعضاي حاضر به عنوان منشي معين مي‌شوند و در جايگاه هيئت رئيسه قرار مي‌گيرند. وظيفه هيأت رئيسه سني، اداره اولين جلسه رسمي شورا ( جلسه افتتاحيه) و انجام مراسم تحلیف و اجراي انتخاب هيأت رئيسه دائم به مدت یک سال است. نخستين جلسه هر دوره شورا با حضور حداقل دو سوم مجموع اعضا رسميت مي‌يابد و در آغاز جلسه آيات 35 تا 43 سوره شوري تلاوت مي‌شود. سپس طبق برنامه‌ريزي كه توسط مسئولين وزارت كشور طراحي شده مراسم افتتاحيه انجام و پس از مراسم تحليف و انتخابات هيئت رئيسه انجام مي‌گيرد و در پايان جلسه اعضاي شوراي اسلامي شهر تهران به منظور بزرگداشت خون شهيدان و اداي احترام به بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، در مرقد حضرت امام خمینی بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی حضور خواهند يافت. اعضاي شورا در اولين جلسه به هيأت اجتماع در حال قيام سوگند ياد مي‌كنند. متن سوگندنامه توسط رئيس شورا قرائت مي‌شود و اعضاء به حالت اجتماع و در حال قيام آن را تكرار و پس از انجام مراسم، سوگندنامه آن را امضاء مي‌كنند.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]