زبان ترکی خراسانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
زبان ترکی خراسانی
بومی برای ایران
منطقه خراسان شمالی
بومی سخن‌رانان
۴۰۰٬۰۰۰ (تخمین)[۱] تا یک میلیون تن (تخمین دوفرر با احتساب مناطقی در ترکمنستان و فراتر از آمور دریا)[۲]  (بدون تاریخ)
آلتاییک[۳]
کدهای زبان
ایزو ۶۳۹-۲ tut
ایزو ۶۳۹-۳ kmz

زبان ترکی خراسانی نام گونه‌ای از زبان‌های ترکی است که ترکهای خراسان بدان سخن می‌گویند. این زبان بیشتر در استان خراسان شمالی صحبت می‌شود ولی در استانهای خراسان رضوی و گلستان هم گویشور دارد. همه کسانی که به زبان ترکی خراسانی سخن می‌گویند به زبان فارسی نیز مسلط هستند.

محدوده جغرافیایی[ویرایش]

ترکی خراسانی معمولاً در بجنورد و شیروان و بام و صفی آباد از استان خراسان شمالی و برخی نیز در قوچان و درگز و جغتای و جوین از استان خراسان رضوی و همچنین در استان گلستان نیز سخن گفته می‌شود.

لهجه‌ها[ویرایش]

زبان ترکی خراسانی به چندین لهجه گوناگون گویش می‌شود بگونه‌ای که بسیاری از روستاهای ترکنشین خراسان، لهجه و گویش ویژه خود را دارند ولی مهمترین آنها عبارتند از: لهجه بجنوردی، بغایری ، بیات ، جغتایی لهجه قوچانی و لهجه شیروانی. تفاوت برخی لهجه‌ها بقدری است که بسیاری به سختی سخن یکدیگر را می‌فهمند.

رده‌بندی[ویرایش]

ترکی خراسانی به خانواده زبانهای اوغوز تعلق دارد؛ این گروه همچنین زبانهای ترکی آذربایجانی، ترکی استانبولی، زبان گاگاوز، زبان ترکمنی و زبان سالار را دربر می‌گیرد. ترکی آذربایجانی نزدیکترین زبان به ترکی خراسانی است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Boeschoten, H. "The speakers of Turkic languages". In L. Johanson and É. Á. Csató (eds). The Turkic languages. لندن: Routledge. ISBN 978-0-415-41261-2.  Unknown parameter |سال= ignored (help)
  2. TURKIC LANGUAGES OF PERSIA: AN OVERVIEW
  3. The existence of the Altaic family is controversial. See زبان‌های آلتایی.

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Khorasani Turkic language»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۴ مرداد ۱۳۸۹).