آزادراه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از اتوبان)
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۴°۳۸′۴۴″ جنوبی ۱۵۰°۰۷′۰۸″ شرقی / ۳۴.۶۴۵۵۶° جنوبی ۱۵۰.۱۱۸۸۹° شرقی / -34.64556; 150.11889

تقاطع آزادراه‌های I-10 و I-45 در شهر هیوستون آمریکا.

آزادراه یا اتوبان (به آلمانی: Autobahn)، راهی است که خطوط رفت و برگشت آن از یکدیگر جداست، هیچگونه تقاطع همسطح ندارد، ورود و خروج از آن محدود است، غالباً با پرداخت عوارض همراه است و معمولاً در خارج از شهرها احداث می‌گردد.[۱] در واقع آزادراه، گونه‌ای راه بزرگ و با پهنای زیاد است که بین شهرها ساخته می‌شود و در فاصله دو شهر بریدگی برای دور زدن در جدول وسط ندارد.[۲]

آزادراه‌ها عاری از تقاطع‌های هم‌سطح، محل گذر خط آهن و خطوط عابر پیاده به‌طور هم‌سطح هستند. با ایجاد تقاطع‌های غیرهم‌سطح در مسیر آزادراه، حرکت وسایل نقلیه در این مسیر آزادانه و بدون توقف انجام می‌شود.

یک بزرگ‌راه راه پهن و دوطرفه‌ای است که ممکن است در برخی نقاط تقاطع هم‌سطح و دور برگردان داشته باشد و بنابراین آزادراه به‌شمار نمی‌آید. به راه بزرگ اصلی میان دو نقطه که ممکن است از نوع جاده، بزرگ‌راه یا آزادراه باشد، شاهراه گفته می‌شود.

مقررات رانندگی[ویرایش]

در ایران، حداقل سرعت رانندگی در آزادراه‌ها برابر ۷۰ کیلومتر بر ساعت و حداکثر سرعت مجاز برای خودروهای سواری و وانت‌ها ۱۲۰ و برای انواع اتوبوس، مینی‌بوس، تریلر، کامیون و کامیونت برابر ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت است.[۳]
همچنین ورود و عبور عابران پیاده در آزادراه‌ها ممنوع است. در این مورد، قانون ایمنی راه‌ها و راه‌آهن ایران می‌گوید:[۴]

تبصره: پلیس، سرعت مجاز چند آزادراه را به‌طور آزمایشی به ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت رساند.

مادهٔ ۴: ورود و عبور عابرین پیاده و انواع وسایل نقلیه غیرمجاز و عبور دادن دام در آزادراه‌ها و همچنین توقف وسایل نقلیه در خطوط عبور، ممنوع است. هرگاه به جهات مذکور حادثه‌ای واقع شود که منجر به ضرب یا جرح یا قتل یا خسارت مالی شود، درصورتی‌که خودرو عیب فنی نداشته‌باشد و راننده دارای گواهینامهٔ معتبر بوده و در حالت عادی باشد (مصرف نکردن مشروب، قرص‌های روانگردان و...) رانندهٔ مجاز که وسیلهٔ نقلیهٔ او مجاز به حرکت در آزادراه‌ها باشد، نسبت به موارد فوق مسئولیتی نخواهد داشت؛ ولی درهرحال مکلف است درصورت بروز حادثه وسیلهٔ نقلیه را در شانهٔ سمت راست متوقف نموده و مصدوم را با وسیلهٔ نقلیهٔ خود یا وسیله‌ای دیگر بلافاصله به اولین درمانگاه یا بیمارستان برساند و مراتب را به مأموران انتظامی اطلاع دهد.

تفاوت آزادراه و بزرگراه[ویرایش]

۱) آزادراه شانهٔ خطر دارد ولی بزرگراه نه.

۲) تابلوهای نصب‌شده در آزادراه آبی‌رنگ است، ولی در بزرگراه سبزرنگ هستند.

۳) در آزادراه تقاطع همسطح وجود ندارد و کلیهٔ تقاطع‌ها غیرهمسطح هستند ولی در بزرگراه ممکن است تقاطع همسطح وجود داشته باشد.

۴) در آزادراه دور برگردان وجود ندارد ولی در بزرگراه وجود دارد.

۵) تردد در آزادراه با پرداخت عوارض قانونی مجاز است، اما در بزرگراه نیازی به پرداخت عوارض نیست.

۶) در کنار هر آزادراه مسیر جایگزین دیگری برای کسانی که نمی خواهند از آزادراه استفاده کنند وجود دارد، مثلا جاده قدیم تهران-قم، در کنار آزادراه تهران-قم. اما در بزرگراه ها چنین چیزی وجود ندارد، مثلا در کنار بزرگراه بندرعباس-سیرجان، هیچ مسیر جایگزین دیگری وجود ندارد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. «تعریف آزادراه و بزرگراه»(فارسی)‎. پایگاه معرفی پروژه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور. بازبینی‌شده در ۱۹ خرداد ۱۳۸۹. 
  2. فرخیده، رحمت‌الله، بدانیم و برانیم، تهران: مؤلف (آموزشگاه رانندگی عقاب)، چاپ بیست‌وپنجم، ۱۳۸۴. ص۴۲
  3. راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی، ۷۷
  4. راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی، ۷۸

منابع[ویرایش]

  • Wikipedia contributors, «Freeway,» Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Freeway&oldid=206453159
  • «بخش چهارم». در آموزش جامع قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی. مؤلف: راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران. چاپ دوم. معاونت تبلیغات و روابط عمومی ساعس ناجا، ۱۳۸۵. شابک ‎۹۶۴۸۶۴۲۱۳۳.