جوپار

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
جوپار
Joopar.jpg
کشور  ایران
استان کرمان
شهرستان کرمان
بخش ماهان
نام(های) دیگر جوی پارسالی
نام(های) قدیمی جا پار
سال شهرشدن ۱۳۳۶
مردم
جمعیت ۴۵۰۰
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۸۹۳ متراز سطح دریا
اطلاعات شهری
شهردار دارد
ره‌آورد کلمپه، قوتو، میوه جات زیره لبنیات محلی
پیش‌شماره تلفنی ۰۳۴۲
وبگاه شهرداری جوپار
تابلوی خوش‌آمد به شهر

جوپار شهری است در استان کرمان ایران.

این نام از نام جوی پارسالی برگرفته شده است در گذشته به دلیل آب وهوای بسیار خوبی که این منطقه داشت محل مناسبی برای پادشاهان کرمان بوده است و چون سالی یک بار به این محل می‌آمدند به همین دلیل می‌گفتند برویم به محل جوی پارسالی که با گذشت زمان به جوپار شهرت یافت البته در روایتی دیگر اشاره شده است به قنات گوهرریز که چند قسمت شده است (شش مقسم) یعنی جوی آب پاره شده است که کم‌کم تبدیل به جوپار شده است.

جوپار در بخش ماهان شهرستان کرمان قرار دارد. این شهر زیبا و خوش آب وهوا یکی از شهرهای مهم ومذهبی کرمان می‌باشد. کوه جوپار با ارتفاعی بیش از ۴۱۰۰متر در پیرامون این منطقه‌است.

شهر جوپار در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب شهر کرمان قرار دارد که در دامنه رشته‌کوه‌های مرکزی (کوه جوپار) واقع شده‌است. این شهر از سوی شمال به کرمان، از سوی شرق به ماهان، از طرف جنوب به کوه جوپار و از طرف غرب به شهر گلزار و روستای بهرامجرد منتهی می‌شود. آ[۱] جوپارمنطقه‌ای ییلاقی و با آب و هوایی خنک و معتدل در تابستان است.

رشته کوه جوپار با ارتفاع ۴۱۳۵ متر در جنوب شهر واقع شده است که دارای قله‌های متعددی می‌باشد از جمله سه شاخ بزرگ وکوچک-کیل جلال – بلوچی – کش و… قله سه شاخ جوپار یکی از زیباترین قله‌های ایران است و این به دلیل دیواره‌های بلند و دهلیزهای ترسناک است که به خصوص در فصل زمستان کوهنوردی را با وجود داشتن امکانات پیچیده و فنی کوهنوردی میسر می‌کند وجود یخچالهای طبیعی و بیدستانهای سرسبز؛ چشمه‌های پر آب و بعضی چمنزارها زیبایی خاصی را به منطقه سه شاخ جوپار بخشیده است. جانپناه فلزی که در منطقه کاسه سه شاخ توسط کوهنوردان مناطق کرمان ساخته شده؛ در زمستانها پناهگاهی است برای کسانی که می‌خواهند قله را صعود کنند و از زیبایی‌های اطراف بهره ببرند. گیاهان دارویی فراوانی از کوه جوپار به دست می‌آید مانند آلاله؛ آویشن؛ مرزن جوش و از همه مهمتر زیره سیاه. زیره معروف کرمان که شهره آفاق است از کوه جوپار به دست می‌آید.[۲] در منطقه جوپار ۲۲ رشته قنات قدیمی مانند قنات بین‌المللی گوهرریز که یکی از بزرگترین قنات‌های کشور می باشدوجود دارد که آب جوپار و مناطق اطراف را برای آشامیدن و کشاورزی تامین می‌کند. قنات مشهور دیگر جوپار به نام کوثر ریز می‌باشد. معدن سنگی نیز در نزدیکی شهر چوپار فعالیت داشت که به دلیل اسیبی که به محیط زیست جوپار می‌زد تعطیل گردید.[۳] به دلیل علاقه بیش از نود درصد مردم این شهر به تیم استقلال این شهر را شهرآبی کرمان نام نهاده‌اند.[۲]

بهترین زیرهٔ دنیا در کوههای جوپار بعمل می‌آید

منابع[ویرایش]

علی خانی. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران. چاپ یکم. تهران: مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی، ۱۳۸۳ خورشیدی. شابک: ‎ISBN 964-342-165-1‏. 

  1. گواشیر دات کام، بازدید: ژانویه ۲۰۰۹.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ جوپار شهر گوهر ریز، بازدید: ژانویه 2009.
  3. کرمان ما، بازدید: ژانویه ۲۰۰۹.

پیوند به بیرون[ویرایش]