شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از ذوب آهن)
پرش به: ناوبری، جستجو
«ذوب‌آهن» به اینجا تغییرمسیر دارد. برای تیم فوتبال، باشگاه فوتبال ذوب‌آهن اصفهان را ببینید.
شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان
نوع سهامی
بنا نهاده ۲۳ دی ۱۳۴۴ (تصویب توسط مجلس شورای ملی)
دی ۱۳۵۰ (بهره‌برداری از شرکت با تولید چدن)
دفتر مرکزی اصفهان،  ایران
افراد کلیدی احمد صادقی (مدیرعامل)
وب‌گاه esfahansteel.com

ذوب‌آهن اصفهان اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده فولاد ساختمانی و ریل در ایران است که با ظرفیت ۲٫۸ میلیون تن محصول نهایی، انواع مقاطع فولادی ساختمانی و صنعتی را تولید می‌کند. کارخانه ذوب‌آهن اصفهان در سال ۱۳۴۴ توسط محمدرضا شاه پهلوی تأسیس شد. تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، نام کارخانه ذوب‌آهن آریامهر بود.

بر طبق برنامه، با بهره‌بردای از طرح توازن تولیدات این شرکت به ۳٫۶ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت. محصولات کارخانجات این شرکت به بیش از ۲۳ کشور اروپایی، آسیایی و آفریقایی صادر می‌شود و در بازار داخل این محصولات در پروژه‌های بزرگی همچون برج میلاد تهران، نیروگاه هسته‌ای بوشهر، سدهای بزرگ و مترو مورد استفاده قرار گرفته است.

تاریخچه[ویرایش]

ایران در قرون واعصار گذشته از جهت آشنایی با نحوه به دست آوردن آهن و فولاد همسطح و همتراز دیگر جوامع و تمدن‌های بزرگ بود. اما در سه قرن اخیر به لحاظ افزایش سرعت تحولات در زمینه تکنولوژی تولید فولاد در کشورهای صنعتی و نیاز روزافزون به محصولات فولادی، ایران در زمره وارد کنندگان محصولات فلزی قرار گرفت و ایجاد یک کارخانه ذوب آهن که مادر صنایع محسوب می‌شود به عنوان یک آرمان ملی از دوره قاجار مطرح بود که همواره با موانع متعددی روبه رو شد.

تا اینکه در ۲۳ دی ماه سال ۱۳۴۴ در چهارچوب پروتکل همکاری‌های فنی و اقتصادی بین دولت‌های ایران و شوروی سابق، احداث کارخانه ذوب آهن در محل دشت طبس از دشتهای شرقی (ریز، زرین شهر کنونی) از شهرهای استان اصفهان مورد توافق قرار گرفت و عملیات اجرایی آن توسط شرکت «تیاژ پروم اکسپورت» ТЯЖ ПРОМ ЭКСПОРТ آغاز گردید.

کارهای اجرایی احداث ساختمان واحدهای مختلف کارخانه از سال ۱۳۴۶ آغاز و با ایجاد کارگاه‌های کک سازی، اگلومراسیون و کوره بلند شماره ۱ در نیمه اول دی ماه ۱۳۵۰، بهره‌برداری از مجتمع با تولید چدن آغاز شد و تولید محصولات فولادی نیز با راه‌اندازی بخش فولاد سازی و مهندسی نورد در دی ماه ۱۳۵۱ با ظرفیت ۵۵۰ هزار تن در سال شروع شد. متعاقب آن در سال ۱۳۵۱ کارهای ساختمانی و اجرایی طرح توسعه برای رسیدن به ظرفیت ۰۰۰/۹۰۰ /۱ تن فولاد در سال با احداث کوره بلند شماره ۲ و توسعه بخش‌های مختلف آگلومراسیون، کک سازی، فولاد سازی، نورد و ... شروع گردید؛ و عملیات ساختمانی کمپلکس چدن در سال ۱۳۵۷ به اتمام رسید.

مدیران عامل[ویرایش]

مدیران عامل شرکت ذوب آهن اصفهان از بدو تأسیس به ترتیب بدین شرح می‌باشند:

تولیدات[ویرایش]

انواع فولادهای ساختمانی[ویرایش]

انواع تیرآهن بال‌نیم‌پهن موازی (I- BEAM) و بال‌پهن موازی (H- BEAM) که برای اولین بار در کشور در شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان طراحی و تولید گردیده است. در حال حاضر محصول تیرآهن ذوب آهن اصفهان با علامت اختصاری Esco بر روی جان بال بصورت برجسته قابل شناسایی است.

  • تیرآهن بال نیم پهن I در اندازه‌های ۱۲۰ تا ۳۰۰ و تیرآهن بال‌پهن موازی H در سایز ۱۶۰ میلیمتر.
  • انواع نبشی‌های بال مساوی در اندازه‌های ۸۰ و ۹۰ و ۱۰۰ و انواع ناودانی در اندازه‌های ۱۴۰ و ۱۶۰ میلیمتر.
  • انواع میل‌گردهای ساده و آجدار از سایز ۵٫۵ تا ۳۲ میلیمتر، بصورت شاخه‌ای و کلاف.
  • انواع میل‌گرد ساده از اندازه ۳۲ میلیمتر به بالا.
  • انواع چهارگوش ۱۰۰x۱۰۰ تا ۲۵۰x۲۵۰ میلیمتر.
  • ریل U۳۳: تولید این ریل در خاورمیانه برای اولین بار در شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان در سال ۱۳۸۷ صورت پذیرفته است و همچنین تولید ریل UIC۶۰ در دست مطالعه و طراحی است.

بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات ذوب آهن، وسعت ویرانی‌های ناشی از زلزله حتی در میان ساختمان‌های نوساز با اسکلت به ظاهر مستحکم نیز بسیار بالا است که یکی از دلایل این امر استفاده از مصالح غیر استاندارد است. کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس مقررات بسیار سخت‌گیرانه‌ای نسبت به فولاد ساختمانی اعمال می‌نمایند؛ لذا بخشی از محصولاتی که در بازار جنوب خلیج فارس امکان عرضه ندارند به بازار ایران وارد می‌شوند. بر مبنای تحقیقات بعمل آمده توسط دانشگاه امیرکبیر، حدود ۴۰ درصد از استفاده کنندگان میل‌گرد، محصولات دیگری را به اشتباه به جای میل‌گردهای آجدار ذوب آهن مورد استفاده قرار می‌دهند. وجود نشان شرکت سهامی ذوب آهن بر روی تیرآهن‌های تولیدی، معیار شناخت محصول واقعی از تقلبی است.

انواع فولادهای صنعتی[ویرایش]

انواع فولادهای صنعتی با مشخصه‌های B USD۷،RSD۷،RST۳۴–۲،C۶۷٬۷۰CR۲،CK۴۵،CK۳۵،SWRH۲۷- که به منظور تولید محصولات صنعتی از قبیل مفتول الکترود، مفتول فنر، مفتول سیم طوقه و مفتول کششی مورد استفاده قرارمی‌گیرند.

فراورده‌های فرعی[ویرایش]

فراورده‌های جانبی شرکت عبارتند از: چدن جامد، قطران، گسیلن، تولوئن، سولفات‌آمونیوم، زغال کک، سرباره کوره بلند، لجن صنعتی، آهک، اکسیژن و ازت مایع و گوگرد

مکانیزم فروش و قیمت‌گذاری محصولات[ویرایش]

شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان محصولات ساختمانی خود را از طریق بورس کالای ایران به فروش می‌رساند و قیمت محصولات از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا در بورس تعیین می‌گردد. بخشی از محصولات فولادی این شرکت به کشورهای خارجی نیز صادر می‌گردد. به دلیل نوسان در مصرف داخلی فولاد، این شرکت به منظور کنترل قیمت‌ها هنگام افزایش تقاضا در بازار داخلی، صادرات خود را متوقف می‌نماید.

زمان عرضه در بورس کالا یکشنبه و چهارشنبه هر هفته تعیین گردیده است. لیست محصولات ۲۴ ساعت قبل از عرضه در سایت اینترنتی این شرکت از طریق «منوی مدیریت - ارتباط با مشتریان» قابل مشاهده است.

فروش به یکی از این دو طریق قابل انجام است:

  • مشتری با یک کارگزار در بورس مذاکره نموده و درخواست خود را به ایشان می‌دهد. سپس کارگزار با شرکت ذوب آهن اصفهان هماهنگی‌های لازم را انجام می‌دهد.
  • مشتری درخواست خود را مستقیماً برای مدیریت فروش و پشتیبانی شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان ارسال می‌نماید، پاسخ قیمت و تاریخ فروش محصولات به مشتری اعلام می‌گردد، و سپس مشتری با هماهنگی با کارگزار بورس اقدام به خرید می‌نماید.

مجموعه کارگاه‌ها[ویرایش]

شرکت‌های خصوصی[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]

منابع[ویرایش]

شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان