مسعود بارزانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
مسعود بارزانی
مه‌سعوود بارزانی
رئیس‌جمهور کردستان عراق
شروع به کار
۱۴ ژوئن ۲۰۰۵
نخست وزیر نچیروان ادریس بارزانی
فرد پیشین تشکیل پست
رئیس‌جمهور حکومت انتقالی عراق
مشغول به کار
۱ آوریل ۲۰۰۴ – ۳۱ آوریل ۲۰۰۴
فرد پیشین محمد بحرالعلوم
فرد پسین عزالدین سلیم
اطلاعات شخصی
تولد ۱۶ اوت ۱۹۴۶(۱۹۴۶-08-۱۶) ‏(۷۰ سال)

۲۵ مرداد ۱۳۲۵ شمسی
مهاباد، ایران

ملیت  عراق
 کردستان
حزب سیاسی حزب دمکرات کردستان
پیشه سیاستمدار
دین اسلام سنی
کنیه(ها) کاک مه‌سعود

مسعود بارزانی (کردی: مه‌سعود بارزانی، زادهٔ ۱۶ اوت ۱۹۴۶، در مهاباد، ایران) رئیس فعلی اقلیم کردستان عراق و رهبر حزب دموکرات کردستان عراق است. او پسر مصطفی بارزانی است.

خاندان بارزانی اغلب در تبعید به سر می‌بردند. عموی بزرگ مسعود، شیخ عبدالسلام بارزانی در سال ۱۹۱۴، پس از یک سری مبارزات در موصل به دست حکومت عثمانی اعدام شد. پس از او شیخ احمد بارزانی به مبارزه ادامه داد و چندین بار توسط حکومت سلطنتی عراق تبعید شد. سلسله مبارزات در اینجا هم پایان نیافت و ملا مصطفی بارزانی ادامهٔ این مبارزات را به دست گرفت و در سال ۱۹۴۵، پس از یک سری مبارزات و جنگ با دولت عراق، به‌همراه خانواده و خاندان بارزانی وارد ایران شد و در ایران هم با پیشمرگان خود به دفاع از حکومت جمهوری مهاباد پرداخت[نیازمند منبع]. در همین زمان، مسعود بارزانی در شهر مهاباد متولد شد. پس از این‌که حکومت جمهوری مهاباد سرنگون شد، ملا مصطفی در میان سه دولت مخالف ایران و عراق و ترکیه ناچار شد با جنگ و گریز با سه دولت، به شوروی پناهنده شود. مسعود بارزانیِ خردسال با خانوادهٔ خود به عراق رفت و از آنجا به جنوب عراق تبعید شد و عموها و برادرانش زندانی شدند.

در سال ۱۹۵۸، پس از کودتای عبدالکریم قاسم، خانوادهٔ بارزانی بعد از ۱۲ سال، از تبعید و زندان آزاد شدند و ملا مصطفی به کردستان عراق برگشت، ولی پس از دو سال دوباره حکومت عراق به وعده‌های خود برای دادن حقوق کردها عمل نکرد و ملا مصطفی در سال ۱۹۶۱ دوباره برای گرفتن حقوق کردها با حکومت به مبارزه برخاست. در این میان، مسعود بارزانی، که نوجوانی بیش نبود، وارد میدان مبارزه شد و به صف پیشمرگان پیوست. در سال ۱۹۷۹، در وین، سوءقصد ناموفقی به جان مسعود بارزانی صورت گرفت که طی آن یکی از دستیارانش مجروح شد. ادریس بارزانی (برادر بزرگترِ مسعود بارزانی) در سال ۱۹۷۹ پس از مرگ ملا مصطفی، از سوی اعضا و طرفداران حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری حزب برگزیده شد و به مبارزات ادامه داد[نیازمند منبع].

پس از مرگ ادریس بارزانی، مسعود بارزانی به رهبری حزب رسید؛ تا توانست در سال ۱۹۹۱، پس از یک نبرد با دولت مرکزی، کنترل کردستان عراق را به دست بگیرد و به همکاری سازمان ملل پس از تحدیدِ خط پرواز ممنوع و پس از یک انتخابات داخلی که ۵۱٪ آرا را به دست آورد، به‌همراهی اتحادیهٔ میهنی کردستان، حکومت اقلیم کردستان عراق را تشکیل دهد. درحال‌حاضر، مسعود بارزانی رئیس منتخب اقلیم کردستان عراق است.

ابهاماتی درخصوص همکاری مشترک بارزانی و ترکیه در ظهور داعش در عراق[ویرایش]

روزنامهٔ آیدینلیک، چاپ ترکیه، در صفحهٔ نخست خود در زمستان ۲۰۱۴، با تیترِ «نشست محرمانهٔ داعش در استانبول» نوشت: در این نشست، که ۲۸ فوریه تا ۲ مارس سال جاری میلادی (نهم تا سیزدهم اسفند ۱۳۹۲) ادامه داشت، مسعود بارزانی نیز یک نماینده فرستاده بود. به‌دنبال نشست محرمانهٔ استانبول، در نشست دیگری در اردن که در یکم ژوئن (۱۱ خرداد) برگزار شد، تاریخ شروع عملیات داعش در عراق نیز قطعی شد. این روزنامه در ادامه می‌نویسد: طرح عملیات تروریستی داعش در عراق و ایجاد یک سد «سنی» در مقابل «شیعیان»، در نشست محرمانهٔ استانبول بررسی و تصویب شد. در این نشست، نمایندگان گروه‌های حامی داعش تحت حمایت‌های امنیتی سازمان اطلاعات ترکیه (میت) در هتل «گونن» در منطقهٔ «ینی بوسنا»ی استانبول گرد آمده بودند. تحقیقات انجام‌شده نشان می‌دهد این نشست با اطلاع ترکیه، عربستان و اردن و با اقدام حزب حاکم «آک» در استانبول تشکیل شده‌است. بارزانی این اتهامات را رد کرده‌است.[۱]

جدال لفظی حزب دمکرات کردستان عراق با پ ک ک[ویرایش]

تنها پس از چند روز از تسخیر منطقهٔ شنگال و کشتار هزاران کرد ایزدی به دست نیروهای دولت اسلامی، دمهات عگید، سخنگوی بخش روابط خارجی پ ک ک، در گفتگو با خبرگزاری کردپرس، با طرح این مسئله که اگر پ ک ک دخالت نمی‌کرد، اربیل به دست داعش می‌افتاد، آتش اختلافات بین رسانه‌های منطقهٔ خودمختار اقلیم کردستان عراق با مواضع رهبران پ ک ک برافروخت. در ادامهٔ این درگیری‌های لفظی و اتهام مشارکت بارزانی با داعش برای تصرف شهر موصل، دفتر حزب دمکرات کردستان عراق طی صدور بیانیه‌ای شدیداللحن خطاب به سران پ ک ک اعلام می‌دارد: پ‌ک‌ک و جمیل باییک، سرکردهٔ این گروه، برای خوشامد دشمنان کردستان این اتهامات را به اربیل وارد می‌کند؛ شما با حمایت کدام سازمان اطلاعاتی، علیه کردستان و مقامات آن به دشمنی می‌پردازید؟ گفته می‌شود این بیانیه اشارهٔ تلویحی به نقش ایران در موضع‌گیری اخیر پ ک ک داشته‌است.[نیازمند منبع]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]