ایل جمهور

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

ایل جمهور[۱] (ایلات جمور یا ایل جمیر)، از طوایف بزرگ چادرنشین کرد استانهای کرمانشاه - همدان میباشند، ( سرشماری اجتماعی ـ اقتصادی عشایر کوچنده ۱۳۷۷: نتایج تفصیلی کل کشور، تهران ۱۳۷۸ ش، ص ۱۵)، اغلب چادرنشینان ایل جمیر در فصل تابستان به همدان و کرمانشاه و کردستان می‌روند و گذرگاه اصلی آنها استان کرمانشاه میباشد.همچنین بخشی از این ایل در شهر کرمانشاه منطقه لب آب (چیاکو) زندگی میکنن.

برخی جمورها رااز طوایف باجلانی می دانند اما برخی معتقدند آنها ایلی جدا و مستقل می باشند. باجِلان، یک گروه ایلی-عشایری از کردها است که در سرزمین ایران و عراق پراکنده‌اند. (محمد مردوخ، تاریخ مردوخ: تاریخ کرد و کردستان، سنندج ۱۳۵۱ ش، ص ۷۸، ۸۶).

  • طوایف ایل جمور:

۱- طایفه های جمور (جمیر)که از شاخه های اصلی میباشند: جمور، شاه ویسی، براز، گومه، عبدلی ، جعفری، کرمی، چراغی . ۲-طوایف فرعی ایل جمور : ویسی، براری، رضاپور، رضاپورجمور و ...

این ایل در استانداری استان همدان بنام ایل محمدرضا نیز ثبت و در ارتفاعات کوه آلموبلاغ یا آلمابلاغ که از یکسو مشرف به جاده همدان -سنندج و روستای همه کسی و از یکسو مشرف به شهرستان اسدآباد می باشد دارای مرتع ثبت شده بنام ((مراتع جموری ))در ادارات منابع طبیعی و جهادکشاورزی استان همدان می باشد.

  • جنگ ایران و عراق:

این ایل در استان همدان در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق در شهرستان اسدآباد که یکی از مکان های اسکان آنها می باشد به تنهایی 9 شهید و یک جانباز تقدیم کرده است که از بین آنها می توان به سردارانی چون : حاج قربان جمور - بختیار جمور- حجت الله جمهور -عباسعلی جمور و ..... اشاره نمود.

منابع[ویرایش]

  1. ایل جمهور در پایگاه اطلاع رسانی عشایر کرمانشاه
  • تُرکاشْوَند در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
  • سرشماری اجتماعی ـ اقتصادی عشایر کوچنده ۱۳۷۷: نتایج تفصیلی کل کشور، تهران ۱۳۷۸ ش
  • محمد مردوخ، تاریخ مردوخ: تاریخ کرد و کردستان، سنندج ۱۳۵۱ ش، ص ۷۸، ۸۶