دانشگاه دامغان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۶°۱۰′۱۵″ شمالی ۵۴°۱۹′۰۸″ شرقی / ۳۶.۱۷۰۹۲° شمالی ۵۴.۳۱۸۷۵۵° شرقی / 36.17092; 54.318755

دانشگاه دامغان
تأسیس ۱۳۶۸
نوع سراسری (دولتی)
رئیس بصیری
(۱۰ خرداد ۱۳۹۳ تاکنون)[۱]
هیئت علمی ۱۱۷ نفر
دانشجویان ۳۶۰۰ نفر
مکان دامغان
وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وب‌گاه www.du.ac.ir

دانشگاه دامغان در قسمت شمال غرب شهرستان دامغان در حد فاصل شهرک‌های بوستان و گلستان واقع شده است. در سال‌های اخیر این دانشگاه پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. همچنین این دانشگاه از لحاظ رفاهی پنجمین دانشگاه برتر کشور شناخته شده است.[۲]

تاریخچه[ویرایش]

از سال ۱۳۶۴ تا سال ۱۳۶۷، جمعی از نخبگان حوزوی و دانشگاهی دامغان با پشتیبانی دامغانیان دوستدار علم و فرهنگ به منظور ایجاد دانشگاهی جامع به نام دانشگاه رسول اکرم (ص) تلاش و پیگیری مجدانه‌ای کردند تا بالاخره در زمستان ۱۳۶۷ آرزوی دیرینه دامغانیان خیری که هزینه ساخت دانشگاه را خود تقبل کرده بودند، به بار نشست و با تأسیس دانشکده علوم پایه دامغان موافقت و مهندس علی اصغر نادری مأمور راه‌اندازی این دانشکده از محل کمک‌های مردمی شد. فعالیت آموزشی دانشگاه با عنوان دانشکده علوم پایه دامغان در مهرماه ۱۳۷۱، و با ورود ۳۵ دانشجو در رشته زمین‌شناسی آغاز شد. به مرور طی سالهای بعد، رشته‌های دبیری ریاضی، ریاضی کاربردی، ریاضی محض، شیمی، فیزیک، زیست‌شناسی و علوم کامپیوتر در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری راه‌اندازی شد. در تاریخ ۱۳۸۱/۶/۱۹ با تلاش مدیران وقت دانشکده و مسئولان شهرستان و با تصویب شورای گسترش آموزش عالی، دانشکده علوم پایه دامغان به دانشگاه علوم پایه دامغان ارتقاء یافت. در مرداد ماه ۱۳۸۶، از یازده سال تلاش دکتر عبدالرحیم نوه ابراهیم در کسوت ریاست دانشگاه قدردانی و دکتر علی حقیقی اصل به سمت رئیس دانشگاه منصوب شد.

تا اینکه در تاریخ ۱۳۸۹/۲/۵ با موافقت شورای گسترش آموزش عالی، دانشگاه علوم پایه دامغان به دانشگاه دامغان تبدیل و با اعطاء موافقت اصولی تأسیس و راه‌اندازی ۲ دانشکده فنی و مهندسی و هنر در این دانشگاه، و در آینده‌ای نزدیک با اضافه شدن دانشکده‌های پدافند غیر عامل، معماری و شهر سازی، کشاورزی و منابع طبیعی، علوم انسانی و ... موافقت شد. دانشگاه در حال حاضر با ۹ دانشکده، ۱۱۷ عضو هیئت علمی شاغل و بورسیه و ۳۵۱۵ دانشجو در ۴ مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و ۵۸ رشته و گرایش بر آن است تا در آینده‌ای نزدیک با گسترش دوره‌های تحصیلات تکمیلی و همچنین ایجاد رشته‌های بین رشته‌ای به یکی از قطب‌های علمی و منحصربه‌فرد کشور مبدل شود.

دانشکده‌ها[ویرایش]

دانشکده علوم زمین[ویرایش]

دانشکده علوم زمین به عنوان نخستین دانشکده دانشگاه علوم پایه دامغان در مهرماه ۱۳۷۱ فعالیت خود را آغاز نموده و در حال حاضر با داشتن ۲ گرایش محض و کاربردی در مقطع کارشناسی و ۵ گرایش تکتونیک، چینه و فسیل‌شناسی و زمین‌شناسی اقتصادی، پترولوژی و زمین‌شناسی مهندسی در مقطع کارشناسی ارشد امید آن دارد تا در آینده‌ای نزدیک گرایش‌های رسوب شناسی و سنگ‌شناسی در مقطع کارشناسی ارشد و گرایش‌های زمین‌شناسی ساختمانی، تکتونیک و چینه و فسیل‌شناسی را در مقطع دکتری دایر نماید. این دانشکده دارای ۱۰ آزمایشگاه و کارگاه تخصصی به نامهای: آزمایشگاه میکروسکوپی، آزمایشگاه رسوب شناسی، آزمایشگاه زمین‌شناسی فیزیکی، آزمایشگاه فتوژئولوژی و نقشه‌برداری، آزمایشگاه دیرینه شناسی، آزمایشگاه تکتونیک تجربی، آزمایشگاه آنالیز دستگاهی مجهز به دستگاههای XRF و XRD (مشترک با دانشکده فیزیک)، آزمایشگاه آنالیز دستگاهی ICP-OES (مشترک با دانشکده شیمی)، آزمایشگاه سیالات درگیر Fluid Inclusion و کارگاه مقطع‌گیری می‌باشد.

دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر[ویرایش]

دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر در مهرماه سال ۱۳۷۳ فعالیت آموزشی خود را آغاز نموده و در حال حاضر با داشتن یک رشته نرمافزار کامپیوتر در مقطع کاردانی، ۷ رشته گرایش کاربردی، محض، دبیری، امار، علوم کامپیوتر، نرم‌افزار کامپیوتر و ریاضیات و کاربردها در مقطع کارشناسی و ۷ رشته گرایش ریاضی کاربردی گرایش آنالیز عددی، ریاضی کاربردی گرایش تحقیق در عملیات، ریاضی محض گرایش جبر، ریاضی محض گرایش هندسه، ریاضی محض گرایش آنالیز، ریاضی محض گرایش جبر محاسباتی، علوم کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد و ۴ رشته گرایش ریاضی محض گرایش جبر، هندسه و آنالیز و ریاضی کاربردی در مقطع دکتری می‌باشد. این دانشکده دارای ۳ سایت آموزشی به نامهای: سایت DN که خود دارای ۲ آزمایشگاه شبکه و آزمایشگاه پایگاه داده‌ها، سایت G.V که دارای ۳ آزمایشگاه گرافیکف واقعیت مجازی و محاسبات علمی و سایت عمومی دانشکده و ۲ سالن مجهز تحقیق و مطالعه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و مقطع دکتری و آزمایشگاه تخصصی ریاضی کاربردی می‌باشد.

دانشکده شیمی[ویرایش]

دانشکده شیمی در بهمن ماه سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز نموده است و در حال حاضر با داشتن ۵ گرایش شیمی محض، شیمی کاربردی، شیمی محیط زیست، شیمی فناوری اطلاعات و شیمی دارویی در مقطع کارشناسی و ۵ گرایش شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، شیمی آلی و شیمی معدنی و شیمی کاربردی در مقطع کارشناسی ارشد و نیز ۵ گرایش شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، شیمی آلی و شیمی معدنی و شیمی کاربردی در مقطع دکتری می‌باشد.

این دانشکده در نظر دارد تا در آینده‌ای نزدیک رشته‌های شیمی پلیمر، نانو شیمی، شیمی دارویی، شیمی کاتالیست و فیتوشیمی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری راه‌اندازی نماید.

دانشکده شیمی دارای ۸ آزمایشگاه تحقیقاتی، ۴ آزمایشگاه آموزشی و یک کارگاه آموزشی می‌باشد.

هم چنین این دانشکده دارای دستگاههای GC, IMS ،FT-IR ,UV-Vis, ،AAS , CV، HPLC, Magnetic Suseptibility Balance، پلاروگراف CHNS/O، TGA-DSC و ICP (مشترک با دانشکده علوم زمین) می‌باشد و آمادهٔ همکاری و مشاوره در اجرای طرح‌های تحقیقاتی و آنالیز نمونه‌ها می‌باشد.

دانشکده فیزیک[ویرایش]

دانشکده فیزیک در مهرماه سال ۱۳۷۵ فعالیت خود را آغاز نموده و در حال حاضر در ۳ رشته فیزیک در مقطع کارشناسی (فیزیک حالت جامد، فیزیک هسته‌ای و مهندسی فیزیک)، ۴ رشته گرایش حالت جامد، نجوم و اختر فیزیک، گرانش و کیهان‌شناسی و هسته‌ای در مقطع کارشناسی ارشد و ۲ رشته ماده چگال (حالت جامد) و هسته‌ای در دوره دکتری دانشجو می‌پذیرد. این دانشکده در سال ۱۳۹۲ در رشته فیزیک مهندسی نیز در مقطع کارشناسی اقدام به جذب دانشجو کرد. همچنین این دانشکده دارای یک رصد خانه و ۸ آزمایشگاه پایه و تخصصی می‌باشد.

دانشکده زیست‌شناسی[ویرایش]

دانشکده زیست‌شناسی به ریاست آقای دکتر تقی لشکر بلوکی در بهمن ماه سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را آغاز نموده و در حال حاضر با داشتن ۳ گرایش زیست‌شناسی عمومی، زیست‌شناسی سلولی و مولکولی و زیست‌شناسی علوم گیاهی در مقطع کارشناسی و ۴ گرایش زیست‌شناسی سلولی تکوینی، زیست‌شناسی بافت شناسی و جنین شناسی، فیزیولوژی جانوری و فیزیولوژی گیاهی در مقطع کارشناسی ارشد، عزم آن دارد تا در آینده‌ای نزدیک با راه‌اندازی رشته علوم اعصاب در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و نیز رشته‌های سلولی تکوینی و فیزیولوژی در مقطع دکتری به یکی از برترین مراکز علمی کشور در این رشته مبدل شود.

همچنین این دانشکده دارای ۷ آزمایشگاه به نام‌های آزمایشگاه گیاه‌شناسی، آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی، آزمایشگاه سلولی و مولکولی، آزمایشگاه فیزیولوژی جانوری، آزمایشگاه میکروسکوپی، آزمایشگاه کشت سلول و بافت و آزمایشگاه الکتروفیزیولوژی است. این دانشکده با همکاری انجمن علمی زیست‌شناسی و پژوهشکده علوم زیستی با فعالیت‌های چشمگیر خود درعرصه علوم زیستی راه را برای پژوهشگران روشن‌تر می‌نماید.

دانشکده فنی ومهندسی[ویرایش]

دانشکده فنی و مهندسی در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ با پذیرش دانشجو در رشته‌های مهندسی نرم‌افزار و مهندسی صنایع فعالیت خود را آغاز نموده است. هم اکنون این دانشکده دارای بیش از ۸۰۰ دانشجو در مقطع کارشناسی در پنج گروه مهندسی کامپیوتر-نرم‌افزار، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران و مهندسی صنایع می‌باشد. این دانشکده دارای سایت دانشکده با نرم‌افزارهای مورد نیاز رشته‌های موجود و کارگاه مبانی مهندسی برق، کارگاه مدار الکتریکی۱و کارگاه مدار منطقی می‌باشد.

دانشکده هنر[ویرایش]

شورای گسترش آموزش عالی در جلسه مورخ ۱۵/۱۲/۸۸ خود ضمن موافقت قطعی با تغییر نام دانشگاه علوم پایه دامغان به دانشگاه دامغان، با ایجاد دانشکده هنر در این دانشگاه موافقت اصولی نموده است. در مردادماه ۱۳۸۹ کلنگ احداث دانشکده هنر به دست توانای جناب آقای دکتر کامران دانشجو، وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری و با حضور جمعی از مسئولین محترم کشوری، استانی و شهرستان دامغان به زمین زده شد. با تشکیل کارگروه دانشکده هنر به منظور تهیه و تدوین برنامه‌های آموزشی در تاریخ ۲۱/۹/۱۳۸۹ تفاهم‌نامه همکاری‌های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی بین دانشگاه دامغان و معاونت آموزشی و پژوهشی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به امضاء رسید. فعالیت آموزشی این دانشکده در بهمن ماه سال ۱۳۹۰ با پذیرش دانشجو در دو رشته به نام‌های تلویزیون و هنرهای دیجیتال و ادبیات نمایشی آغاز نموده است. این دانشکده دارای ۹ کارگاه به نام‌های کارگاه عکاسی، ۲ کارگاه نمایش، کارگاه گرافیک، کارگاه انیمیشن دو بعدی، سایت کامپیوتر، کارگاه انیمیشن عروسکی، کارگاه طراحی عمومی و کارگاه طراحی انیمیشن می‌باشد.

پژوهشکده علوم زیستی[ویرایش]

شورای گسترش آموزش عالی کشور در جلسه مورخ ۱۱/۴/۱۳۹۰ خود با ایجاد پژوهشکده علوم زیستی در دانشگاه دامغان موافقت کرد. این پژوهشکده شامل: ۴ گروه پژوهشی به نام‌های: گروه پژوهشی زیست‌شناسی سلولی و مولکولی، گروه پژوهشی فیزیولوژی، گروه پژوهشی علوم گیاهی، گروه پژوهشی بیوشیمی است که انجام طرح‌های پژوهش تقاضا محور و کاربردی در زمینه زیست‌شناسی و پزشکی ترمیمی سلولهای بنیادی، زیست‌شناسی اعصاب و داروهای گیاهی در اهداف خود دارد.[۳]

مهمترین دستاوردها[ویرایش]

  • کسب رتبه اول تولیدات علمی در بین دانشگاههای تازه تأسیس و در حال توسعه وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری در سال ۲۰۰۳
  • کسب رتبه سوم تولیدات علمی بین دانشگاههای وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری در سال ۲۰۰۳
  • کسب رتبه سوم در نسبت مقاله‌های ISI به هیئت علمی در سال ۱۳۸۴ (ارزیابی و رتبه بندی عملکرد پژوهشی دانشگاهها در سال ۱۳۸۴)
  • کسب رتبه هشتم در نسبت کتب تألیفی به هیئت علمی در سال ۱۳۸۴ (ارزیابی و رتبه بندی عملکرد پژوهشی دانشگاهها در سال ۱۳۸۴)
  • کسب رتبه سوم در درصد بودجه تخصیصی معاونت پژوهشی از کل بودجه تخصیصی دانشگاه (ارزیابی و رتبه بندی عملکرد پژوهشی دانشگاهها در سال ۱۳۸۵)
  • کسب رتبه پنجم در نسبت مقاله‌های ISI به پژوهشگران در سال ۱۳۸۵ (ارزیابی و رتبه بندی عملکرد پژوهشی دانشگاهها سال ۱۳۸۵)
  • کسب رتبه پنجم در درصد مقاله‌های معتبر علمی از کل مقاله‌ها در سال ۱۳۸۵ (ارزیابی و رتبه بندی عملکرد پژوهشی دانشگاهها سال ۱۳۸۵)
  • کسب رتبه دهم در نسبت چاپ کتاب به پژوهشگران در سال ۱۳۸۶
  • کسب رتبه پنجم بین دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور از حیث قبولی دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی در سال ۱۳۸۶
  • کسب رتبه پنجم دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور از حیث ارائه خدمات رفاهی به دانشجویان
  • کسب رتبه نهم در نسبت مقالات علمی-پژوهشی به پژوهشگران در بین دانشگاههای کشور در سال ۱۳۸۹، با داشتن ۱۳۷ مقاله کنفرانسی و نسبت ۷/۲۳
  • کسب رتبه سیزدهم در نسبت مقالات در کنفرانسهای ملی و بین‌المللی به پژوهشگران در بین دانشگاههای کشور در سال ۱۳۸۹ با داشتن ۱۶۸ مقاله کنفرانسی و نسبت ۸/۸۷
  • کسب رتبه بیست و یکم در نسبت کتب ترجمه‌ای به پژوهشگران در بین دانشگاههای کشور در سال ۱۳۸۹

امکانات پژوهشی، آموزشی و رفاهی دانشگاه[ویرایش]

  • کتابخانه مرکزی دانشگاه
  • کانون‌های دانشجویی
  • آزمایشگاههای تخصصی
  • مرکز مشاوره
  • اداره تربیت بدنی
  • انجمن‌های علمی

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. عمر ریاست بیش از ۴۰ رئیس دانشگاه/ فهرست با سابقه‌ترین روسا خبرگزاری مهر
  2. باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران
  3. وبگاه دانشگاه

پیوند به بیرون[ویرایش]