آفت کشاورزی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از آفات)
پرش به: ناوبری، جستجو
سوسک خرطوم‌دار درخت فندقی آفت گونه‌های مختلف درخت بلوط می‌باشد.

آفت کشاورزی به جانورانی گفته می‌شود که با ازدیاد آنها در مزرعه و استفاده مستقیم یا غیر مستقیم از محصول باعث کاهش کمی یا کیفی محصول می گردند.

نمونه آفت‌ها برخی مهره‌داران مانند گراز و خرگوش، برخی پرندگان مانند سار و گنجشک، برخی نرم‌تنان مانند راب و حلزون و برخی حشرات مانند ملخ و کرم ساقه‌خوار برنج است.

زندگی آفت‌ها[ویرایش]

لیسه سیب یک نسل در سال دارد. قسمت عمده سال از جمله زمستان را به صورت لاروهای سن یک زیر پولک تخم می کذارند. تخم‌ها روی شاخه‌های جوان یک ساله و به ندرت شاخه‌های همان سال و دوساله‌ها گذاشته می شوند خروج لاروها از زیر پولک مصادف با زمانی است که جوانه‌ها باز شده‌اند، برگها ظاهر شده و لی هنوز گلها کامل بسته می باشند. در این مرحله لاروها به داخل پارانشیم برگ نفوذ کرده و به صورت مینوز فعال هستند. پس از آن به طور گروهی دالان‌ها را ترک گفته و در شاخ وبرگ درخت شروع به بافتن لانه اجتماعی می کنند . در این لانه‌ها تغذیه از برگها با شدت ادامه پیدا کرده در این مرحله پارشیم و اپیدرم فوقانی برگ خورده شده و اپیدرم تحتانی باقی می ماند که رنگ قهوه ای روشن دارد. شفیرگی از دهه سوم اردیبهشت تا دهه دوم خرداد با ساختن پیله آغاز می گردد. پس از آن پروانه‌ها خارج شده و پس از مدتی پرواز و جفتگیری به تخم ریزی می‌پردازند. از تخمهایی که زیر پولک قرار دارند لاروهای سن اول خارج شده که به همان شکل در زیر پولک تخم از اوائل تابستان تا بهار سال بعد را می‌گذرانند.

راههای مبارزه با آفت‌ها[ویرایش]

مبارزه شیمیایی که با کرم سیب صورت می گیرد این پروانه را نیز به خوبی کنترل می‌کند بنابراین لیسه سیب در باغاتی طغیانی می‌شود که مبارزه با کرم سیب در آنها صورت نمی گیرد و باید زمانیکه جوانه‌ها تازه شروع به باز شدن کرده‌اند، سمپاشی را شروع کرد . این سمپاشی به دلیل آنکه اولاً علیه لارو سن اول که بسیار سم حساس است انجام می‌شود و ثانیاً به دلیل آنکه این لاروها هنوز لانه‌های توری را نساخته‌اند بسیار کار ساز است . تاکنون سیزده گونه زنبور و دو گونه مگس به عنوان پارازیتوئید لارو و شفیره لیسه سیب در نقاط مختلف کشور جمع اوری شده‌اند که اگر سمپاشی به تاخیر بیفتد، این دشمنان طبیعی به شدت آسیب می بینند.

مقاله‌های مربوط[ویرایش]