مسجد جامع جهرم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
مسجد جامع جهرم
مسجد جامع جهرم فارس.JPG
نمای بیرونی مسجد
نام مسجد جامع جهرم
کشور  ایران
استان استان فارس
شهرستان شهرستان جهرم
اطلاعات اثر
کاربری مذهبی
دیرینگی دوره سلجوقیان
دورهٔ ساخت اثر دوره سلجوقیان
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۹۸۷
تاریخ ثبت ملی ۲ مهر ۱۳۵۳
اطلاعات بازدید
امکان بازدید بله

مسجد جامع جهرم ساخته شده در دوره سلجوقیان از مساجد تاريخي اين شهرستان كه در محله قديمي ‌سنان شهر جهرم واقع شده.اين مسجد داراي دو طبقه و از سنگ طبيعي كوهستان و گچ بنا شده است.

بر سردر شمالي مسجد تعدادي كتيبه نصب شده و در طرفين ورودي پنج كتيبه كه يكي از آنها گوياي تعميرات مسجد در دوره صفويه است. يكي از ويژگي‌هاي بنا‌هاي قديمي ‌در شهرستان جهرم آن است كه سنگ قبر برخي از اشخاص معروف در بناهاي قديمي ‌نصب ‌شده‌ كه برخي از اين نوع كتيبه‌ها در مسجد جامع جهرم نيز مشاهده مي‌شود و كتيبه ديگري تاريخ تعمير اين بنا را در دوره قاجار نشان مي‌دهد.

از ديگر قسمت‌هاي اين اثر تاريخي مي‌توان به سر در ورودي و شبستان ضلع جنوبي اشاره كرد كه نسبت به ساير قسمت‌ها سالم و پا برجا باقي‌مانده و سردر ضلع جنوب غربي نيز كه به همان صورت اوليه باقي‌مانده كه سردر جديدتري نيز در اين محل احداث شده است.

مسجد جامع جهرم از نظر طرح و معماري از نمونه‌هاي بسيار جالب مربوط به پيش از دوران صفويه محسوب مي‌شود.

شبستان جنوبي از مهم‌ترين بخش‌هاي مسجد كه شامل يك تالار وسيع در مركز و دو رشته رواق در شرق و غرب است. ‌اين شبستان دو طبقه و رواق‌هاي آن نيز داراي مرتبه فوقاني است. قسمت فوقاني محراب داراي قوس‌هاي گچي زيبايي است.کلیه طاقهای اطراف ان شبیه میدان امام اصفهان دو طبقه بوده و طبقه فوقانی تشکیل غرفه هائی داده لوحي سنگي در بالاي در غربي مسجد نصب گرديده است که بر اساس آن، اين مسجد در سال 1084 ه-. ق که رو به خرابي مي رفته، توسط شخصي به نام حاجي رضا تعمير شده است.

تعميرات كف‌فرش حياط و احياي كف‌فرش، احياي پوشش بام شبستان، تعميرات نما، تعميرات كاربندي در طاق‌نماهاي حياط و تعميرات استحكام‌بخشي در محل‌هاي مورد نياز مسجد جامع جهرم از جمله اقداماتي است كه جدیدا برای مرمت این اثر ملی صورت گرفته است.

ثبت ملی[ویرایش]

تابلوی ثبت

این اثر در تاریخ ۲ مهر ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۹۸۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینی‌شده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.