مونیخ

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
Munich
München
Munchen collage.jpg
پرچم Munich
پرچم
نشان رسمی Munich
نشان رسمی
Munich در آلمان واقع شده‌است
Munich
Munich
مختصات: ۴۸°۸′ شمالی ۱۱°۳۴′ شرقی / ۴۸.۱۳۳° شمالی ۱۱.۵۶۷° شرقی / 48.133; 11.567مختصات: ۴۸°۸′ شمالی ۱۱°۳۴′ شرقی / ۴۸.۱۳۳° شمالی ۱۱.۵۶۷° شرقی / 48.133; 11.567
کشور آلمان
ایالت بایرن
منطقه اداری Upper Bavaria
منطقه منطقه شهری
نخستین یادشده 1158
تقسیمات 25 boroughs
حکومت
 • شهردار Dieter Reiter (SPD)
 • احزاب حکومتی CSU / SPD
مساحت
 • شهرستان ۳۱۰٫۴۳ کیلومتر مربع (۱۲۰ مایل مربع)
ارتفاع ۵۱۹ متر (۱٬۷۰۳ پا)
جمعیت (۲۰۱۳-۱۲-۳۱)[۱]
 • شهرستان ۱٬۴۰۷٬۸۳۶
 • تراکم ۴٬۵۰۰/کیلومتر مربع (۱۲٬۰۰۰/پا)
 • منطقهٔ شهری ۲٬۶۰۶٬۰۲۱
منطقهٔ زمانی
CET/CEST (UTC+1/+2)
کدهای پستی 80331–81929
کدهای شماره‌گیری 089
پلاک خودرو M
وب‌گاه www.muenchen.de

مونیخ (به آلمانی: München) (دربارهٔ این پرونده آوا ) بر روی رود ایسار و شمال کوه آلپ قرار گرفته‌است. مونیخ سومین شهر بزرگ آلمان پس از برلین و هامبورگ است.۱٬۳۳۰٬۴۴۰ میلیون نفر در این شهر زندگی می‌کنند و مساحت این شهر۳۱۰٫۴۳ کیلومتر مربع است و مرکز ایالت بایرن است. مونیخ میزبان بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۷۲ بود.

مونیخ شهری ثروتمند است که دارای جاذبه‌های بسیاری است. مراکز دیدنی، جشن‌ها (به‌ویژه جشن اکتبر)، امکانات و برنامه‌های فرهنگی باعث شده‌است تا این شهر را در رتبه چهارم بهترین شهرهای جهان برای زندگی قرار دهد.[۲]

تاریخچه[ویرایش]

تاریخ مونیخ طبق مدارک ثبت شده در آوگسبورگ به سال ۱۱۵۸ تخمین زده شده‌است که در زمان گوئلف هنری لیون دوک ایالت زاکسن و بایرن بود که یک پل روی رودایسار که پلی برای گرفتن عوارض نمک بود ساخته شد.بعد از دو دهه در سال ۱۱۷۵ مونیخ اهمیت اجتماعی به دست آورد.و در سال ۱۱۸۰ بعد از محاکمه هنری لیون اوتو ویتلز باخ اول دوک شد که سلسله ویتلز باخ را تاسیس کرد. درسال ۱۲۴۰ مونیخ به دست ویتلز باخ دوم رسید و در سال ۱۲۵۵ وقتی بایرن به دو بخش تقسیم شد مونیخ در بایرن شمالی قرار گرفت.دوک لوئیس چهارم در سال ۱۳۱۴ پادشاه آلمان شد و در سال ۱۳۲۸ او به عنوان امپراتور رومن مقدس تاجگذاری کرد.او با اهدا کردن انحصار فروش نمک موقعیت این شهر را قویتر ساخت.مونیخ در اواخر قرن ۱۵ از تظر هنر توسعه زیادی یافت که تالار و کلیسا جامع مونیخ از آثار این دوره‌است.وقتی بایرن دوباره به هم پیوست مونیخ پایتخت هنری و سیاسی بایرن شد و تحت تاثیر تصمیمات درباریان شد.در طی سده ۱۶ مونیخ مرکز ضداصلاحات و هنرهای دوره رنسانس شد.دوک ویلیام در سال ۱۵۸۹ هوفبرهاوس را ساخت که به منظور تولید آبجو از آن استفاده شود.

در سال ۱۶۰۹ اتحادیه کاتولیک آلمان در مونیخ تاسیس شد.در سال ۱۶۲۳ و در طی جنگ سی ساله امرای انتخاباتی را تشکیل داد. در سال ۱۶۳۲ شهر به وسیلهٔ آدولف گوستاو دوم اشغال شد. و شهر در سال‌های ۱۶۳۴و ۱۶۳۵ بیماری طاعون شایع شد که یک سوم جمعیت مردند. و مونیخ از سال ۱۷۰۴ تا ۱۷۴۲ زیر سلطه دودمان هابسبورگ در آمد.در سال ۱۸۰۶ مونیخ مرکز ایالت پادشاهی مونیخ شد و بناها و دانشگاه‌های زیادی در آنجا ساخته شد.در آغاز جنگ جهانی اول زندگی در مونیخ بسیار مشکل بود چون که محاصره مونیخ شرایط را برای بدست آوردن غذا و سوخت مشکل کرد.در طی حمله نیروی هوایی فرانسه در سال۱۹۱۶ سه بمب در مونیخ منفجر شد و صدماتی بر شهر وارد کرد.بعد از جنگ شهر مرکز آشوب‌های سیاسی بود. در سال ۱۹۲۳ هیتلر و حامیان او در مونیخ جمع شدند و کودتای مونیخ را انجام دادند که تلاشی برای برانداختن حکومت وایمار و مصادره قدرت بود.این کودتا تاثیر چندان زیادی نداشت و در نتیجه باعث دستگیری هیتلر و فلج کردن حزب ملی سوسیالیست کارگران آلمان بود. در سال۱۹۳۳ مونیخ باردیگر مرکز قدرت نازی‌ها شد. مونیخ پایگاه اصلی گروه رز سفید بود. رز سفید گروهی متشکل از گروهی از دانش آموزان بود که هدفشان تشکیل جنبش مقاومت علیه فعالیت های نازی ها بود. شهر مونیخ در پایان جنگ به شدت ویران گشت. بعد از جنگ اوضاع مونیخ که در دست آمریکایی‌ها بود تا حدودی بهبود یافت و در زمره شهرهای مهم آلمان غربی درآمد. امروزه کیفیت زندگی در مونیخ بسیار خوب است و جز شهرهای مدرن دنیاست.

جغرافیا[ویرایش]

مونیخ در دشت‌های بایرن شمالی قرار گرفته‌است و ۵۰ کیلومتر از کوه آلپ فاصله دارد و در فاصلهٔ ۵۲۰ متری از سطح دریا قرار گرفته‌است. مونیخ دارای آب و هوای بسیار دل‌انگیز و طبیعت بسیار زیبایی است.

مترو[ویرایش]

متروی مونیخ در سال ۱۹۷۱ تأسیس شده و هم‌اکنون دارای ۸ خط و ۹۶ ایستگاه می‌باشد.


نگارخانه[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Fortschreibung des Bevölkerungsstandes". Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung (in German). 31 December 2013. 
  2. دویچه‌وله فارسی: جایگاه تهران در میان بهترین و بدترین شهرهای جهان. ۳ ژوئن ۲۰۱۲.

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «München»، ویکی‌پدیای آلمانی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۹ فروردین ۱۳۹۰). مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Munic»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۹ فروردین ۱۳۹۰).

محل شهر مونیخ بر روی نقشه آلمان
مقایسه مونیخ بعد از جنگ و قبل از جنگ
نمایی از مرکز شهر و کلیساهای معروف مونیخ