علی شمخانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
علی شمخانی
دبیر و نماینده رهبری در
شورای عالی امنیت ملی ایران
مشغول به کار
۱۹ شهریور ۱۳۹۲ – تاکنون
رئیس جمهور حسن روحانی
پیش از او: سعید جلیلی
وزیر دفاع ایران
مشغول به کار
۱۳۷۶ – ۱۳۸۴
رئیس جمهور سید محمد خاتمی
پیش از او: محمد فروزنده
بعد از او: مصطفی محمد نجار
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی
مشغول به کار
۸ آبان ۱۳۶۸ – ۵ شهریور ۱۳۷۶
پیش از او: دریادار محمدحسین ملک‌زادگان
بعد از او: دریادار عباس محتاج
اطلاعات شخصی
تولد ۱۳۳۴ خورشیدی
۲۹ سپتامبر ۱۹۵۵(۱۹۵۵-09-۲۹) ‏(۶۱ سال)
اهواز، خوزستان
حزب سیاسی اصلاح طلب
محل تحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز
دین اسلام شیعه
خدمت نظامی
وفاداری IRGC-Seal.svg سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
IRI.Navy Seal.svg نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
سال‌های خدمت ۱۳۶۰–۱۳۷۶
درجه 19- دریابان-a.png دریابان (سرلشکر)
دستورات فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
رزم‌ها/جنگ‌ها جنگ ایران و عراق
جمهوری اسلامی ایران
Emblem of Iran.svg

سیاست و حکومت ایران


امیر دریابان علی شمخانی (زادهٔ ۱۳۳۴ در اهواز)، سیاستمدار اصلاح طلب، فرماندهٔ سابق نظامی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و نماینده رهبر ایران در این شورا است.[۱]دریابان شمخانی همچنین رئیس مرکز مطالعات راهبردی نیروهای مسلح، عضو شورای راهبردی روابط خارجی ایران، رئیس کمیته سیاست‌های دفاعی امنیتی شورای عالی امنیت ملی ایران و در کابینه میرحسین موسوی قائم مقام فرمانده کل و وزیر سپاه و در کابینه اول و دوم خاتمی به مدت هشت سال وزیر دفاع بوده است.

شمخانی از اولین پایه گذاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده سپاه در استان خوزستان بوده است. وی از فرماندهان جنگ ایران و عراق و از نیروهای سپاهی بود که بعدها به ارتش منتقل شد و فرماندهی نیروی دریایی ارتش را بر عهده گرفت.

زندگی[ویرایش]

او متولد ۱۳۳۴ در اهواز می‌باشد،[۲][۳][۴][۵][۶] و از عرب‌های ایرانی است.[۴][۵][۶][۷][۸][۹][۱۰][۱۱][۱۲][۱۳][۱۴] و در بعضی خبرگزاری‌ها این موضوع را بیان کرده است.[۱۵][۱۶][۱۷]

فرماندهی نیروی دریایی ارتش[ویرایش]

علی شمخانی یک سال پس از پایان جنگ ایران و عراق (سال ۱۳۶۸)، با حکم فرماندهی کل قوا؛ آیت الله خامنه‌ای، ضمن انتقال از سپاه پاسداران به ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرماندهی نیروی دریایی ارتش را بر عهده گرفت.

وی چند ماه پس از تصدی فرماندهی نیروی دریایی ارتش، در اجرای راهبرد جدید دریایی جمهوری اسلامی ایران، فرماندهی مشترک نیروی دریایی ارتش و سپاه و قرارگاه دریایی خاتم‌الانبیا را عهده دار شد و در مدت فرماندهی هشت ساله، در قرارگاه دریایی خاتم‌الانبیا، تشکیلات رزمی نیروهای دریایی ارتش و سپاه را با ایجاد تحول اساسی در سلاح‌ها، تاکتیک‌ها و عملیات مشترک دو نیرو، تجدید سازمان نمود. وی این سمت را تا زمان تصدی وزارت دفاع در دولت سید محمد خاتمی عهده دار بود.[۱۸]

شرکت در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری[ویرایش]

علی شمخانی در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شرکت کرد، اما از سید محمد خاتمی شکست خورد و پس از خاتمی و احمد توکلی در رتبه سوم قرار گرفت. با این حال خاتمی مجدداً شمخانی را به عنوان وزیر پیشنهادی دفاع به مجلس معرفی نمود و در کابینه دوم خاتمی نیز دوباره به سمت وزارت دفاع منصوب گردید.

تحصیلات[ویرایش]

علی شمخانی علاوه بر طی دوره دانشکده فرماندهی و ستاد (دافوس) و دانشگاه عالی دفاع ملی (استراتژیک نظامی) دارای دانشنامه مهندسی از دانشگاه چمران اهواز و مدرک کارشناسی ارشد مدیریت می‌باشد. شمخانی مؤلف نخستین دکترین استراتژی دریایی جمهوری اسلامی ایران و همچنین دکترین تطبیق استراتژی آمریکا و شوروی سابق می‌باشد.

وی علاوه بر تألیف مجموعه کتاب‌هایی در مورد مدیریت استراتژیک و چندین مقاله علمی در مورد مباحث راهبردی و بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، در دانشگاه‌های مختلف علوم نظامی و راهبردی به تدریس اشتغال دارد.

دریافت مدال عبدالعزیز از پادشاه عربستان[ویرایش]

علی شمخانی اولین وزیر ایرانی است که به دلیل نقش برجسته‌ای که در طراحی و اجرای سیاست تنش زدائی و توسعه روابط با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به عهده داشت، بالاترین نشان دولتی (مدال عبدالعزیز) را از پادشاه عربستان سعودی دریافت کرد.

گفتگوهای جنجالی دربارهٔ انتخابات ۱۳۸۸[ویرایش]

در برنامه دیروز، امروز، فردا، وحید یامین‌پور، مجری برنامه که سعی داشت شمخانی را وارد مسایل سیاسی روز کند و جریان فتنه را مطرح کند، از شمخانی پرسید که آیا واژه فتنه را قبول دارید؟ شمخانی نیز در پاسخ وی ضمن اجتناب از بکار بردن واژه فتنه دربارهٔ مسائل پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ گفت: «می‌دانم تو به دنبال چه هستی. من وارد این بحث‌ها نمی‌شوم. بسیجی باید حق گو، حق خواه و حق شنو باشد.» یامین پور در جواب پرسید که آیا در سال گذشته حرف حق را زده‌اید که شمخانی در پاسخ گفت: «بله.»[۱۹]

همچنین شمخانی در برنامه تلویزیونی شناسنامه که در ۳ خرداد ۱۳۹۲ پخش شد حضور یافت. او در این مصاحبه بشدت استفاده از الفاظی همچون فتنه گر، ساکت فتنه، انحرافی و ... را محکوم کرد و گفت: «دشمنان ما دشمن ریش ما هستند، چه ریش اصلاح طلب و چه ریش اصولگرا، نباید به بهانه‌های مختلف افراد را از قطار انقلاب پیاده کرد.»[۲۰]

شمخانی در ۹ دی ۱۳۹۲ در مورد رفع حصر موسوی و کروبی، در پاسخ به خبرنگاران گفت:

من آدم اقدام هستم و آدم حرف نیستم.[۲۱]

دبیری شورای عالی امنیت ملی ایران[ویرایش]

در روز ۱۹ شهریور ۱۳۹۲ حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در حکمی علی شمخانی را به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران منصوب کرد تا شمخانی جایگزین سعید جلیلی گردد. شمخانی در شرایطی مسئول دبیرخانه این شورا شد که مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ به وزارت امور خارجه و محمد جواد ظریف سپرده شده بود. البته بنا بر گفته وزیر امور خارجه تعیین سطح و حدود و روش‌های مذاکرات هسته‌ای با وزارت امور خارجه است که بر اساس نیاز مذاکرات تعیین می‌شود، ولی هدایت و سیاست گذاری پرونده هسته‌ای همچنان بر عهده شورای عالی امنیت ملی به ریاست رئیس جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.

از جمله مهمترین وظایف شمخانی در زمان تصدیش در این پست، برقراری پیوند و رابطه دوستانه بین دولت و سایر ارکان حکومتی در ایران بود. در عرصهٔ بین‌المللی، وی مسئول ایفای نقش ایران در جنگ داخلی سوریه و حمله به شمال عراق (۲۰۱۴) در حوزه سیاسی بود و همکاری نزدیکی با قاسم سلیمانی (مسئول حوزه نظامی) داشت.[۲۲]

ارجاع پروند میرحسین موسوی و مهدی کروبی به شمخانی[ویرایش]

پس از انتصاب شمخانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی، محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی در صفحه فیس بوک خود از ارجاع پرونده میرحسین موسوی و مهدی کروبی به شورای عالی امنیت ملی خبر داد. وی در صفحه فیس بوک خود نوشته بود که شنیده شد که رهبرانقلاب موافقت خود را با ارجاع پرونده موسوی وکروبی به شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده‌اند تا این شورا با دبیرجدید به موضوع آنها ورود ماهوی داشته باشد. او همچنین نوشت: «انتخاب آقای شمخانی بعنوان فردی لایق و توانمند که در دوران جنگ سابقه ارزشمندی داشته و همواره در کنار مردم و کشور بوده هم جای تقدیر و تشکر دارد و هم امیدی برای رفع حصر موسوی و کروبی است.»[۲۳]

سوابق و مسئولیت‌ها[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی». بی‌بی‌سی فارسی. بازبینی‌شده در {{جا:تاریخ}}. 
  2. Iran Newspaper
  3. Ali Shamkhani - Los Angeles Times
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ Smadi, Fatima. «Iran: Ahmadinejad between Dismissal and Resignation». الجزیره, ژوئیه 2011. بازبینی‌شده در 2 اکتبر 2011. 
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ «Ali Shamkhani». Los Angeles Times, نوامبر 1998. بازبینی‌شده در 2 اکتبر 2011. 
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ Melman, Yossi. «Iran threatens a 'missile blitz' against Gulf states if attacked». هاآرتص. بازبینی‌شده در 2 اکتبر 2011. 
  7. متن کامل گفتگو با علی شمخانی در مثلث شیشه‌ای
  8. Ali Shamkhani - Los Angeles Times
  9. علی شمخانی
  10. علی شمخانی در لباس عربی - عصر ایران
  11. علی شمخانی - الجزیره
  12. British Arabism and the bombings in Iran-Asia Times
  13. EXPLOSIONS IN AHWAZ, AT LEAST 7 KILLED, 70 WOUNDED, 5 IN TEHRAN -iran-press-service
  14. Ties that continue to bind -weekly.ahram
  15. http://www.akharinnews.com/content/view/28727/ اخبار نیوز
  16. http://www.asriran.com/fa/news/166638 عصر ایران
  17. تاریخ ایرانی - شمخانی: کمک اعراب خرمشهر به صدام دروغ محض است
  18. «رهبر انقلاب فرماندهان نیروی دریایی سپاه و ارتش را منصوب کردند». همشهری آنلاین، ۶ شهریور ۱۳۷۶. 
  19. «اجتناب شمخانی از بکار بردن واژه فتنه». یوتیوب. 
  20. «دفاع علی شمخانی از موسوی و کروبی در صدا و سیما». یوتیوب. 
  21. شمخانی درباره رفع حصر موسوی و کروبی: من آدم اقدام کردن هستم نه حرف زدن
  22. شمخانی چه نقش سیاسی در ایران دارد رادیو فردا
  23. «ارجاع پرونده میرحسین موسوی و کروبی به شمخانی». انتخاب. 

پیوند به بیرون[ویرایش]