حسین بر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

پرونده:شجره طایفه ریگی حسین بر.jpeg|بندانگشتی|شجره طایفه ریگی حسین برحسین]] حسین بر یکی از طوایف ریگی می‌باشد وگویا نیای مشترکی باطایفه سنچولی داشتند. طایفه ریگی از ۳ تیره بزرگ و ۳۲ زیر مجموعه تشکیل گردیده‌است که مهمترین تیره‌های آن عبارتنداز : ۱- نتوزهی ۲- گنگوزهی ۳- حسین بر این سه گروه در اصل سه برادر می‌باشند (نتو، گنگو و میرحسین) که فرزندان میر حسن می‌باشند و به علت این که در منطقه ریگستان ماشکید زندگی می‌کردند به ریگی مشهور هستند.

وجه تسمیه[ویرایش]

حسین+ بر : بر در اینجا به معنی کثرت ؛ لشکر (لشکر حسین )؛ و به علت کثرت بسیار زیاد این نسل در سایر مناطق می باشد متأسفانه با مهاجرت از مناطق اصلی آبا واجدادیشان در هر منطقه ایی که سکنی گزیده اند فامیل همان منطقه را در زمان گرفتن شناسنامه به دلیل ناآگاهی برگذیده اند. این طایفه بزرگترین تیره ی طایفه ی ریگی می باشد .

طایفه حسین بر حاکمییت محلی گشت و ناهوک را در دست داشته و در ردیف طوایف حاکم و اصیل بوده و به دلیل داشتن تحصیل کردگان بیشمار در گذشته و حال در داخل و خارج ،دارای عزت نفس و شآن اجتمایی بالايي می باشند.مردمان این طایفه در مبارزه با انگلیس نقش بسزایی را ایفا نموده اند علاوه بر پشتیبانی و تامین مایحتاج مبارزان ، شرکت در مبارزه وایستادگی در مقابل اجانبی همچون انگلیس را داشته اند که می توان به راد مرد شهید جنجال حسین بر اشاره نمود . فرزندان میرحسین درمناطق جالق، گشت،پشتکوه ،چگرد،ناهوک ، نسکند، آشار وکارچان و مناطق دیگری از سرباز ، زاهدان و زابل، جعفرآباد، جزینک، میانکنگی، میرجاوه، لادیز نازیل و گزو - سرخس ،گیلان ، مازندران ،مرزهای ترکمنستان و در زمان قیام جما بلوچ درکشورهای هند ،پاکستان ،عراق،و در سایر کشورهای عربی حوزه ی خلیج فارس پراکنده شده‌اند.در حال حاضر بسیاری از خانوارهای این طایفه به صورت اقامت (رفت‌وآمد) در کشورهای استرالیا ، آمریکا ،سوئد ،نروژ،انگلیس ، فنلاند،ژاپن ، قطر ،کویت،امارات،عربستان،... سکونت دارند .

تیره‌های طایفه حسین بر[ویرایش]

در گشت به شهرت حسین بر، درزابل به ریگی و ریگی جلایی و عظیمی شهرت دارند، وبا طایفه ی سنچولی در زابل وابسته و قرابت فامیلی دارند . درزاهدان ریگی ،ریگی میرجاوه ،جری زهی در مناطق سرباز به کمال زهی،و میرین زهی ،علم حان زهی، وافضل زهی وملازهی معروف هستند.در ایرانشهر سمبکی ،وعظیم زادگان ، ركني ، در بمپور دلمرادزهی ،در دامن ريگي ، در میرجاوه به ریگی ،حسین بر و در دلگان ؛ بزمان و چاه هاشم جلگه و سوریچ به هوت حسین بر و هوتی حسین بر و بامری ودر گول مورتی دلگان: حیدرزهی درجالق به ریگی و بزرگزاده ،و در ناهوک به حسین بر و نصرتی،نصرت زهی (شاهل زهی ، شهمیرزهی، محتاج زهی)و در گوهر کوه خاش و چانعلی و کم زرد به عیسی زهی معروف هستند. درگشت میرین زهی ، میر حسن زهی، میر هانزهی ، اسماعیل زهی ، محتاج زهی ،شهمرزهی، شهمیرزهی،رئیس محمدزهی، میر حسن زهی از مهمترین تیره‌های حسین بر می‌باشند. در گشت علاوه از نوادگان میر حسین گروهی از تیره‌های گمشادزهی که سالیان دراز در گشت زندگی می‌کنند به شهرت حسین بر معروف هستند از جمله: رئیس محمد زهی ، شهمرزهی و حسن زهی ،که به طور کلی حسین بر شناخته می شوند . در جالق : ریگی ،بزرگ زاده ودر ناهوک نصرت و نصرتی می باشند . حسین بر های گشت و ناهوگ از نسل شیخ یوسف بن میرحسین و حسین بر های جالق ازنسل میردینار بن میرحسین می باشند. بسیاری از افراد کم زاد هم به شهرت حسین بر مشهور می‌باشند . قلیلی از مردم روستا که اول فامیل آنها حسین بر بوده‌است بعد تغییر داده‌اند من‌جمله اعتمادی و مسلم پور ،حسین پور ، پورحسینی ،امامی نژاد ،آذرکمندو... بیشترین تحصیلکردگان قوم بلوچ در داخل و خارج از کشور را این طایفه دارد که شمار افرادیی که دارای مدرک دکترا می باشند به بیش از بیست نفر رسیده است .

منابع[ویرایش]

محمدتقی حسین بر