عصمت دولتشاهی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
عصمت دولتشاهی
Esmat Dowlatshahi.jpg
نام کامل ملکه عصمت‌الملوک دولتشاهی
لقب(ها) ملکه ایران
زادروز ۱۲۸۴ خورشیدی
۱۹۰۴
مرگ ۳۰ تیر ۱۳۷۴ خورشیدی
۲۴ ژوئیه ۱۹۹۵ (۹۰ سالگی)
محل مرگ بیمارستان دی, تهران
آرامگاه قطعه ۳۷ ردیف ۹۱ شماره ۲۵ بهشت زهرا تهران
همسر چهارمین همسر رضا شاه پهلوی
پدر غلامعلی میرزا مجلل‌الدوله دولتشاهی
مادر مُبتهج‌الدوله مُراد
فرزندان عبدالرضا پهلوی
احمدرضا پهلوی
محمودرضا پهلوی
فاطمه پهلوی
حمیدرضا پهلوی

عصمت‌الملوک دولتشاهی (۱۲۸۴ - ۱۳۷۴) آخرین همسر رضا شاه و سوگلی او بود که نَسَبی قاجاری داشت.

رضاشاه از طریق امیرلشکر خدایارخان خدایاری با عصمت‌الملوک دولتشاهی دختر غلامعلی میرزا مجلل‌الدوله دولتشاهی که بعدها از سوی رضا شاه پهلوی به سمت ریاست تشریفات داخلی دربار پهلوی منصوب شد، آشنا گردید و پس‌از چندی وی را به عقد خود درآورد.

عصمت‌الملوک از سال ۱۳۰۲ که وارد دربار شد تا تاج‌گذاری رضاخان در سال ۱۳۰۵، سه فرزند به نام‌های عبدالرضا پهلوی، احمدرضا پهلوی، محمودرضا پهلوی و سال‌های بعد دو فرزند دیگر با نام‌های فاطمه پهلوی و حمیدرضا پهلوی به دنیا آورد.

در سال ۱۳۰۶ وی به همراه شمس و اشرف راهی حرم فاطمه معصومه شدند. وی در غرفه‌های بالای رواق چادرهای سیاه و سفیدشان را تعویض نمود اما چون در این کار اندکی تعلل کرد چند لحظه‌ای بی حجاب ماند. در همین زمان شیخ محمدتقی بافقی که بر منبر بود به شدت به این امر اعتراض کرد و نزدیک بود که در همین مورد بلوایی در قم برپا شود. زمانی که خبر به رضاشاه مخابره شد وی با عده‌ای از قشون فوراً به سمت قم حرکت کرد و شیخ را در حرم شخصاً با عصا تنبیه نمود.[۱]

ملکه عصمت‌الملوک دولتشاهی به هنگام تبعید رضاشاه، همراه وی به جزیره موریس رفت و پس از چند ماه به تهران بازگشت. وی از ابتدا وارد سیاست نشد. اما از نفوذ خود در به کار گماردن اقوام خویش در پست‌های مهم استفاده شایانی کرد. پس از مرگ رضاخان در ویلای شخصی خود در شمیران اقامت کرد.

پس از انقلاب اسلامی در تهران ماند و در سال ۱۳۷۴ شمسی در سن ۹۰ سالگی درگذشت و در قطعه ۳۷ ردیف ۹۱ شماره ۲۵[۲] بهشت زهرا تهران به خاک سپرده شد.

سنگ مزار عصمت‌الملوک دولتشاهی در بهشت زهرا

منابع[ویرایش]

موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران

  1. جام جم
  2. وب گاه بهشت زهرا