متروی شیراز

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
متروی شیراز
Shiraz Metro Logo.png
Shiraz metro 04.jpg
اطلاعات
مکان کلانشهرشیراز-شهر جدید صدرا
نوعی ترابری قطار شهری
تعداد خطوط ۱ خط (فعال)
تعداد ایستگاه‌ها 20{8 ایستگاه فعال}
مسافران روزانه ۵۰۰۰۰ نفر در روز
وبگاه وب سایت متروی شیراز
اداره
آغاز بهره‌برداری آذر ۱۳۹۳
فنی
میانگین سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت
نقشه
Shiraz Metro map-geo.png

متروی شیراز به مجموعهٔ در حال احداث قطارهای شهری در شهر شیراز گفته می‌شود. سازمان قطار شهری شیراز و حومه مسئولیت ساخت و بهره‌برداری متروی کلان شهر شیراز را بر عهده دارد. با روند روبه رشد شهری در شیراز توسعه مترو دراین شهر روبه رشد وتکامل می‌باشد.

شبکه و خطوط مترو شیراز بعد از خطوط مترو تهران دومین خطوط بزرگ مترو در کشور دارا بوده و سالانه ۳.۷ میلیون سفر را پشتیبانی می‌کند.[۱]

خطوط[ویرایش]

قطار شهری شیراز به طور کلی دارای ۶ خط می‌باشد که طول این شش خط جمعاً۹۰ کیلومتر خواهد بود. در حال حاضر تنها خط ۱ قطار شهری شیراز بهره‌برداری شده و خط ۲و۳ در حال ساخت می‌باشد.[۲]

خط ۱[ویرایش]

خط اول این پروژه از جنوب شرق شهر (میدان گلسرخ) و از طریق بلوار مدرس، میدان ولی‌عصر، میدان نمازی، میدان قصردشت، کوچه گلخون، حاشیه بزرگراه چمران تا شمال غرب شیراز (میدان میرزا کوچک‌خان و میدان احسان) امتداد دارد. این خط ۲۴ کیلومتر طول دارد که پتانسیل حمل و نقل ۱۰٬۰۰۰ نفر در ساعت را دارد. همچنین این خط ۱۹ ایستگاه زیر زمینی و یک ایستگاه همسطح دارد.

خط ۲[ویرایش]

طول این خط حدود ۲۰ کیلومتر خواهد بود و از میانرود در جنوب شهر آغاز شده و پس از گذر از تقاطع بزرگراه امام خمینی و بلوار عدالت ومیدان امام حسین. میدان آزادی. ایستگاه حر. میدان قائم. حافظیه. بلوار گلستان. میدان دلگشاو سعدیه منتهی می‌گردد که ایستگاه میدان امام‌حسین، ایستگاه مشترک بین این دو خط ۱ و ۲ خواهد بود. این خط دارای هجده ایستگاه زیر زمینی و دو ایستگاه همسطح زمین می‌باشد. عملیات اجرایی و ساخت این خط نیز از شهرک بهارستان در جنوب غرب شیراز نیز آغاز شده است.

خط ۳[ویرایش]

خط سوم به‌طول حدود ۱۶ کیلومتر پیش‌بینی شده که پل معالی آباد را از طریق بزرگراه دکتر حسابی، شهرک‌های شهید بهشتی، حافظ، بزین، استقلال، پل شهرک گلستان و بلوار تنگ‌جلاب به مرکز شهر جدید صدرا متصل می‌نماید. حدود ۴ کیلومتر از ابتدای این خط بصورت تونل و مابقی مسیر بصورت همسطح اجرا خواهد شد. در این مسیر تا سه راهی شهرک گلستان ۶ ایستگاه زیرزمینی و همسطح وجود خواهد داشت. همچنین در نظر است تا خط سوم مترو شیراز یک ایستگاه ویژه نیز در محدوده «ایستگاه پایانی» راه آهن سراسری بمنظور جابحایی مسافرین خط آهن بین شهری داشته باشد.

خط۴[ویرایش]

خط ۴ مترویی نیز ۱۷ کیلومتر طول دارد و ۱۷ ایستگاه برای آن ساخته خواهد شد. محل شروع این خط از میدان احسان در شمال غرب شیراز خواهد بود و با عبور از بلوارهای فرهنگشهر و پاسداران و استقلال، به چهارراه گمرک و خیابان‌های مشیرکهنه و نو و دروازه کازرون و در نهابت به بلوار مدرس می‌رسد.

خط۵[ویرایش]

خط ۵ مترو شیراز نیز در حال مطالعات است. خط ۵ مترو ۹٫۵ کیلومتر طول دارد که ۹ ایستگاه مختلف دارد. این خط نیز از محل سعدی و باغ دلگشا شروع شده و با گذر از بلوار پیرنیا و بلوارهای زینبیه و دلاوران بسیج به جنوب شهر و شهرک کوشک میدان می‌رسد.

خط۶[ویرایش]

خط ۶ مترو شیراز در حال حاضر در مرحله مطالعات اولیه قرار دارد. این خط ۱۷ کیلومتر طول دارد و ۱۷ ایستگاه مختلف را در خود جا داده است. این خط از پل غدیر در بلوار مدرس شروع می‌شود و با گذر از طول بزرگراه رحمت و بلوارهای شهید مطهری و زرگری، به ابتدای بزرگراه چمران می‌رسد.

روند اجرایی[ویرایش]

ساختمان قطار شهری شیراز

مترو شیراز پس از کش و قوس فراوان، در تاریخ ۲۰ مهر ۹۳ با حضور مسئولین کشوری، افتتاح رسمی شد و عملیات اجرایی خط ۲ مترو شیراز نیز آغاز شده است که جنوب را به شمال شهر متصل می‌کند. هم اکنون ساخت ۱۴ کیلومتر مترو در فاز دوم خط ۱ ادامه دارد و تا سال ۹۵ افتتاح خواهد شد. تاکنون ۲۰ رام واگن مترو به شیراز اختصاص داده شده است.

ورود واگنهای مترو[ویرایش]

در آبان ماه ۱۳۹۲، واگنهای مترو شیراز از سوی شرکت سازنده مستقر در شانگهای چین، به بندرعباس رسید و واگنها پیاده‌سازی شد. همین اتفاق موجب شد افتتاح مترو شیراز احتمال و قوت بیشتری به خود بگیرد. در حال حاضر واگن‌ها در گمرک شهید رجایی بندرعباس است و برای ترخیص آنها شهرداری و سازمان مترو شیراز، نیازمند۲۰ میلیارد تومان پول هستند که استاندار فارس و مجموعه شهرداری شیراز در حال آماده کردن این مبلغ هستند. طبق گفته مسئولین واگنها تا آخر امسال ترخیص می‌شود و به شیراز می‌رسد. مترو شیراز در سه‌ماهه اول سال۹۳ افتتاح خواهد شد.[نیازمند منبع]

ورود و قرار گیری واگنهای مترو بر روی ریل[ویرایش]

در تاریخ ۱۹ اسفند ماه ۹۲، واگنهای مترو شیراز که در گمرک بندرعباس مانده بود، با تخصیص اعتبارات ترخیص، و به شیراز منتقل شد و در مراسمی با حضور مقامات استانی و شهری، از این واگنها رونمایی شد.[نیازمند منبع]

تفاوت نوع واگنهای رام اول ودوم خط یک[ویرایش]

مسؤولین مترو سه کلان‌شهر ایران با عقد قراردادی مشترک با شرکت چینی پوژن، در جهت تأمین واگن‌های موردنیاز اقدام نمودند اما بعد از مدتی شرکت سازنده به مسؤولین سه شهر اعلام کرد که نمی‌تواند در زمان مقرر واگن‌ها را آماده و تحویل دهد به همین جهت مدیران شهری شیراز با شرکت چینی دیگری وارد مذاکره شده و قرارداد جدیدی را منعقد کردندکه همان واگن‌های سری اول می‌باشند

ایستگاه‌ها[ویرایش]

یکی از ایستگاه های قطار شهری شیراز

خط ۱ قطار شهری شیراز جمعاً ۲۰ ایستگاه دارد که به قرار زیر است:

  1. ایستگاه (۱) گل سرخ
  2. ایستگاه (۲) شهید دوران (نام قدیم دوران)
  3. ایستگاه(۳) فرصت شیرازی (نام قدیم سروناز)
  4. ایستگاه (۴)جانبازان پودنک
  5. ایستگاه (۵) غدیر
  6. ایستگاه (۶) رازی (نام قدیم یاس)
  7. ایستگاه (۷) فضیلت
  8. ایستگاه (۸) کاوه
  9. ایستگاه (۹) میدان ولیعصر (نام قدیم ولیعصر)
  10. ایستگاه (۱۰) وکیل
  11. ایستگاه (۱۱) زندیه (نام قدیم رودکی)
  12. ایستگاه (۱۲) امام حسین (ع) (نام قدیم عاشورا)
  13. ایستگاه (۱۳) سعدی (حذف شده است)
  14. ایستگاه (۱۴) نمازی
  15. ایستگاه (۱۵) آوینی (نام قدیم عفیف آباد)
  16. ایستگاه (۱۶) مطهری
  17. ایستگاه (۱۷) قصر دشت (نام قدیم گلخون)
  18. ایستگاه (۱۸) شاهد (نام قدیم چمران)
  19. ایستگاه (۱۹) میرزای شیرازی
  20. ایستگاه (۲۰) شریعتی
  21. ایستگاه (۲۱) احسان.

افتتاح مترو شیراز[ویرایش]

مترو شیراز در تاریخ ۲۰ مهر ۹۳، با حضور معاون اول رئیس جمهور و مسئولین استانی و شهری شیراز، بطور رسمی افتتاح شد. فاز ۱ خط یک مترو از شمال غرب شیراز یعنی از ایستگاه پایانه احسان شروع شده و با طی کردن مسیر بلوار معالی آباد و حاشیه بزرگراه چمران و خیابان قصردشت، به مرکز شهر و میدان نمازی می‌رسد. مترو شیراز سومین مترو افتتاح شده در کشور پس از تهران و مشهد است و مقرر شده که در سال ۹۵ نیز فاز دوم خط ۱ بطول ۱۴ کیلومتر نیز افتتاح خواهد شد.

نگارخانه[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]