کهنوج

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
کهنوج
کهنو
46798389.jpg
کشور  ایران
استان کرمان
شهرستان کهنوج
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی قنات نو/کهن نو
مردم
جمعیت ۴۳٬۹۷۷ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۵۰۵ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه ۲۶ درجه
میانگین بارش سالانه ۱۸۸ میلیمتر
روزهای یخبندان سالانه ۱
اطلاعات شهری
شهردار مهدی منصفی
ره‌آورد خرما، مرکبات
پیش‌شماره تلفنی ۰۳۴
وبگاه فرمانداری کهنوج
تابلوی خوش‌آمد به شهر

کَهنوج (نام در محل: کَهنو) از شهرهای استان کرمان در جنوب شرقی ایران است. شهر کهنوج مرکز شهرستان کهنوج است. جمعیت شهر کهنوج بنابر سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ مرکز آمار ایران ۴۳٬۹۷۷ نفر بوده است.

وجه تسمیه[ویرایش]

نام کهنو (ج) را به معنای کَهن نو (قنات نو) دانسته‌اند. قنات اصلی این آبادی، قنات شیخ‌آباد بوده و قنات نو پرآب در کنار قلعه قدیمی که به کلات مشهور بوده واقع شده و باعث پیشرفت این آبادی شده؛ کهنوج از دو واژه (کهن) و (نو) (قنات نو) تشکیل شده‌است. در مرکز این شهر قلعه ضرغام وجود دارد که هسته اولیه تشکیل این شهرستان بوده‌است. ودر حال حاضر قسمتی از آن هنوز وجود دارد.

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

شهر کهنوج از شمال با عنبرآباد، از جنوب به منوجان، از شرق به قلعه گنج و رودبار جنوب و از غرب به فاریاب و رودان محدود می‌شود.

شهر های جدا شده از کهنوج : چهارشهرستان فاریاب،قلعه گنج،رودبارجنوب ومنوجان از کهنوج جدا شده اندوبه مروراز شهربه شهرستان تبدیل گشته اند. به این ترتیب پتانسیل استان شدن این شهرستان بیشتراز تمام شهرستان های استان کرمان می باشد.رقیب شهرستان کهنوج یعنی جیرفت تنها توانسته یک شهر آن هم عنبرآباد را به عنوان شهرستان مستقل معرفی کند!همچنین موقعیت جغرافیایی کهنوج که تقریبا مرکز شهرستان های دیگر است باعث شده شانس استان شدن این شهرستان بیشتر باشد...

آب وهوا و اقلیم[ویرایش]

آب و هوای کهنوج گرم و خشک است و این شهر تابستان‌هایی گرم و زمستان‌هایی نسبتاً معتدل و تا حدودی سرد دارد.هوای مطبوعی که شب ها می وزد خنک است و به «شوباد»، یعنی بادِ شب معروف است. این واژه، یعنی شوباد نام خود را به اسم بسیاری از مغازه ها و ساختمان ها نیز داده است به طوری که سینمای شهرستان کهنوج به سینما «شوباد» معروف است و در محوطه پارک بزرگ شهر و نزدیک به دریاچه پارک قرار دارد.

نواحی کوهستانی اطراف شهر[ویرایش]

وجود کوه‌های نسبتاً مرتفع در ارتفاع متوسط۲۰۰۰ متر در جنوب غربی، شمال، شمال غربی و شمال شرقی که همانند دیواری اطراف آن را فراگرفته‌ است. ارتفاعات این منطقه دنبالهٔ رشته کوه‌های زاگرس و کوه‌های پراکنده مرکزی است که از شمال به جنوب از ارتفاعات شهرستان می‌توان، کوه‌های جبال بارز در شمال شرقی را نام برد. همچنین می‌توان کوههای کلمرز و گرم و کوه شهری و کوه شاه نیز نام برد؛ که ارتفاع متوسط آن‌ها به ۲۰۰۰متر می‌رسد به دلیل نفوذ توده‌های گرافیتی در بخشی از این ارتفاعات معادن کرومیت ایجاد شده‌است.

منابع تأمین انرژی[ویرایش]

نیروگاه گازی کهنوج و در آینده نیروگاه سیکل ترکیبی کهنوج از منابع تأمین انرژی این منطقه هستند.

دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی[ویرایش]

  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد کهنوج
  • دانشگاه پیام نور واحد کهنوج
  • دانشگاه علمی کاربردی فرمانداری کهنوج
  • پردیس دانشگاه کشاورزی علمی کاربردی جهاد کشاورزی کهنوج
  • حوزه علمیه شهرستان کهنوج

آثار تاریخی[ویرایش]

از آثار تاریخی این شهر قلعه تاریخی می‌باشد که مرکز حکومت ضرغام از طایفه خوانین می‌باشد،قلعه ضرغام

سوغات[ویرایش]

از مهم‌ترین سوغات کهنوج می‌توان به مرکبات ،محصولات جالیزی چون( هندوانه و خیار )، خرما و رطب هم اشاره کرد.

اماکن گردشگری[ویرایش]

باغ شاه نازدشت،مورکردی (چاه زیارت)، پارک و شهربازی کهنوج،زیارت بی بي طیبه روستای ازلی،زیارت دیوان مراد در روستای چاه ریگان

منابع[ویرایش]

  • بختیاری، سعید. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران. چاپ یکم. تهران: مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی، ۱۳۸۳ خورشیدی. شابک: ‎۹۶۴–۳۴۲–۱۶۵–۱‏. 
  • آمار و اطلاعات جهاد کشاورزی شهرستان کهنوج سال ۱۳۸۳
  • آمار و اطلاعات روابط عمومی بخشداری کهنوج سال ۱۳۸۳
  • جامعه‌شناسی روستایی، مؤلف: نعمت الله تقوی چاپ دانشگاه پیام نور.