تیم ملی بسکتبال ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
Iran ایران ایران

IranianSuperLeagueBasketball.png

رده‌بندی فیبا ۱۷ افزایش ۳
تاریخ عضویت در فیبا ۱۹۴۷
منطقه فیبا آسیا
فدراسیون ملی فدراسیون بسکتبال جمهوری اسلامی ایران
سرمربی آلمان دیرک باوئرمن
بازی‌های المپیک تابستانی
حضور ۲
مدال‌ها ۰
جام‌جهانی فیبا
حضور ۲
مدال‌ها ۰
قهرمانی آسیا
حضور ۱۴
مدال‌ها Gold medal asia.svg طلا: ۲۰۰۷, ۲۰۰۹, ۲۰۱۳
بازی‌های آسیایی
حضور ۱۰
مدال‌ها Silver medal asia.svg نقره: ۲۰۱۴
Bronze medal asia.svg برنز: ۱۹۵۱, ۲۰۰۶, ۲۰۱۰
لباس
Kit body bowonwhite.png
روشن jersey
Kit shorts blanksides2.png
Team colours
روشن
Kit body bowonred.png
تیره jersey
Kit shorts whitesides.png
Team colours
تیره

تیم ملی بسکتبال مردان ایران تیم بسکتبال بین‌المللی است که به نمایندگی از ایران در در مسابقات جهانی و بین‌المللی به میدان می‌رود. تیم ملی بسکتبال ایران زیر نظر فدراسیون بسکتبال جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند. ایران در حال حاضر بر اساس آخرین رده‌بندی فیبا در سال ۲۰۱۴ در رده ۱۷ام جهان قرار دارد. تیم ملی بسکتبال ایران در حال حاضر یکی از دو قدرت اول بسکتبال آسیا به شمار می‌رود و تا به حال در سال‌های ۲۰۰۷، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ قهرمان آسیا شد ه است و در سال ۲۰۱۴ نیز مدال نقره بازی آسیایی را به دست آورد. تیم ملی بسکتبال ایران در سال ۲۰۰۸ نیز به المپیک پکن صعود کرد.

تاریخچه[ویرایش]

سال ورود بسکتبال به کشور ما ۱۹۰۱ میلادی برابر با ۱۲۸۰ هجری شمسی نوشته است. اما آنچه مسلم است اینکه اولین نشانه‌های ورود بسکتبال به ایران در سالهای ۱۳۱۰و ۱۳۱۱ دیده شده که آن هم توسط کارکنان سفارتخانه‌های خارجی در ایران بوده است. بسکتبال در ایران در سالهای ۱۳۱۰ به بعد به طور غیررسمی فعالیتش در بعضی از مدارس ایران دنبال شد تا اینکه در سال ۱۳۱۴ این ورزش به طور رسمی توسط فریدون شریف‌زاده به ایرانیان شناسانده شد. در سال ۱۳۲۴ فدراسیون بسکتبال ایران تأسیس شد. تیم ملی بسکتبال ایران برای نخستین بار توانست تا در سال ۱۹۴۸ در مسابقات المپیک لندن شرکت نمایند.[۱] در سال ۱۹۵۰ تیم ملی ایران در جام اروپا که در کشور ترکیه بین تیم‌های فرانسه، یوگسلاوی، ایتالیا، مصر، اتریش و ترکیه بود شرکت داشت که با بازی‌های خوبی که انجام داد پس از پیروزی بر ایتالیا، اتریش و مصر در جای سوم قرار گرفت. در سال ۱۹۵۱ نیز در اولین دوره بازی‌های آسیایی که در دهلی بود شرکت نمود که در این دوره از بازی‌ها تیم ملی ایران در جای سوم آسیا قرار گرفت.

تیم ملی بسکتبال ایران در المپیک ۱۹۴۸ لندن

در سال‌های اخیر بسکتبال در ایران رشد داشته است و توانست به موفقیت‌های زیادی مانند قهرمانی در قهرمانی جام ملت‌های آسیا ۲۰۰۷، ۲۰۰۹، ۲۰۱۳ برسد و در بازی‌های آسیایی ۲۰۰۶ پس از ۵۰ سال به مدال برنز رسید و توانست در بازی‌های آسیایی ۲۰۱۴ نیز مدال خود را ارتقا بخشد و به مدال نقره دست یابد. تیم ملی بسکتبال ایران در قهرمانی جام ملت‌های آسیا ۲۰۰۷ موفق شد با شکست تمام تیم‌های آسیایی به قهرمانی بسکتبال آسیا برسد و برای دومین بار پس از پنجاه سال، به مسابقات المپیک ۲۰۰۸ راه یابد.[۲]

ایران در برابر آمریکا در جام‌جهانی ۲۰۱۰ ترکیه

تورنمنت‌ها[ویرایش]

المپیک[ویرایش]

تیم ملی بسکتبال ایران در المپیک سال ۱۹۴۸ انگلستان، با هدایت کاظم رهبری با قبول پنج شکست و کسب تنها دو پیروزی در جایگاه چهاردهم قرار گرفت. تیم ملی بسکتبال ایران در سال ۲۰۰۷ با هدایت رایکو ترومن با شکست تیم ملی لبنان قهرمانی جام ملت‌های آسیا را از آن خود کرد، ایران کوارترهای اول، دوم و چهارم را با نتایج ۱۹ بر ۲۱، ۱۹ بر ۱۵ و ۱۸ بر ۱۵ به نفع خود پایان دادند و پس از نزدیک به ۵۰ سال انتظار به مسابقات المپیک راه یافت. ایران در المپیک ۲۰۰۸ به عنوان نماینده آسیا حاضر بود و در گروه A با تیم‌های لتونی، آرژانتین، کرواسی، استرالیا و روسیه هم گروه بود و با پنج شکست و بدون پیروزی به کارش پایان داد و در رده یازدهم رده‌بندی قرار گرفت.

جام جهانی[ویرایش]

تیم ملی بسکتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۰ ترکیه در گروه B با تیم‌های آمریکا، اسلوونی، برزیل، کرواسی و تونس همگروه شد و تنها با یک پیروزی مقابل تونس و ۴ باخت در انتها در رده نوزدهم ایستاد. تیم ملی بسکتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ در گروه A با تیم‌های اسپانیا، مصر، صربستان، برزیل و فرانسه همگروه شد. تیم ملی بسکتبال ایران در نخستین دیدارش در در بازی افتتاحیه برابر اسپانیا تیم دوم رنکینگ جهانی قرار گرفت و تن به شکست داد. ایران در ششمین روز از رقابت‌های جام جهانی ۲۰۱۴ و در آخرین دیدارش از مرحله مقدماتی به مصاف تیم ملی فرانسه رفت و تن به شکست داد و در نهایت با ۴ باخت و یک پیروزی در مقابل مصر در رده بیست و یکم قرار گرفت. ایران در مقابل فرانسه و صربستان با نتایجی نزدیک تن به شکست داد و بازی‌های قابل قبولی را به نمایش گذاشت.

قهرمانی آسیا[ویرایش]

ایران تا کنون ۱۶ بار در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا شرکت کرده و به مقام‌های مختلفی رسیده است. تیم ملی بسکتبال ایران در سال ۱۹۷۳ برای نخستین بار راهی رقابت‌های بسکتبال قهرمانی آسیا شد. جورج شیرالیو سرمربی ایران بود و مسعود ماه‌تابانی و مصطفی افوظی دستیارهای او بودند و در نهایت ایران در پنجم شد. پس از گذشت سال‌ها در جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۳ بسکتبال ایران به نقطه عطف خود رسید و رشد چشمگیری داشت. ملی پوشان در دیدار رده‌بندی کره‌شمالی را از پیش رو برداشتند و در حالی که می‌توانستند برنده مسابقه باشند نتیجه را واگذار کردند و در جایگاه چهارم ایستادند. جام ملت‌های ۲۰۰۳ شروع نسل جدید در بسکتبال ایران بود در این دوره از بسکتبال قهرمانی آسیا تیم ملی ایران با کسب مقام پنجمی به کارش پایان داد. جام ملت‌های ۲۰۰۷ آغاز دوران اوج ایران با نسل طلایی خود بود، ایران در این دوره با کسب پیروزی بر لبنان در دیدار نهایی رقابت‌ها به نخستین قهرمانی خود در قاره کهن رسید و راهی المپیک ۲۰۰۸ پکن شد. آیدین نیکخواه‌بهرامی و حامد حدادی در این رقابت‌ها عملکرد درخشانی داشتند و حدادی به عنوان باارزش‌ترین بازیکن آسیا در سال ۲۰۰۹ انتخاب شد. ایران در قهرمانی آسیا ۲۰۰۹ در دیدار فینال این دوره به مصاف میزبان یعنی چین رفت و توانست در خانه حریف به پیروزی برسد و برای دومین بار قهرمان جام ملت‌های شود. حامد حدادی بار دیگر به عنوان باارزش‌ترین بازیکن آسیا انتخاب شد. تیم ملی ایران در سال ۲۰۱۱ در اوج بود و برای المپیک لندن آماده می‌شد. ایران مسابقات را با قدرت آغاز کرد اما در مرحله یک چهارم پایانی برابر اردن تن به شکست دادند و به مقام پنجم آسیا رسیدند تا سال ۲۰۱۱ برای ایران تلخ شود، حامد حدادی در این دوره به عنوان بهترین سنتر و صمد نیکخواه بهرامی به عنوان بهترین فوروارد مسابقات انتخاب شدند. ایران در جام ملتهای بسکتبال آسیا ۲۰۱۳ با نه پیروزی متوالی قهرمان آسیا شد. شاگردان ممی بچیرویچ که به راحتی از سد تمامی حریفان ریز و درشت گذشته و به فینال رسیده بودند، در بازی نهایی میزبان یعنی فیلیپین را شکست دادند تا پس از راهیابی به جام جهانی اسپانیا، بدون باخت و با قدرت جام قهرمانی آسیا را برای بار سوم بالای سر ببرند. اوشین ساهاکیان در این دوره به عنوان بهترین فوروارد قدرتی انتخاب شدو حامد حدادی برای سومین بار پیاپی عنوان باارزش‌ترین بازیکن آسیا را از آن خود کرد.

بازی‌های آسیایی[ویرایش]

ایران تا به حال در ده دوره این رقابت‌ها حضور یافت که در اولین دوره آن در سال ۱۹۵۱ به مدال برنز دست یافت و در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰ نیز این مدال تکرار شد. تیم ملی بسکتبال ایران در بازی‌های آسیایی اینچئون ۲۰۱۴ تا مرحله حذفی پیش رفت و در دیدار ما قبل فینال با شکست قزاقستان به فینا ضعود کرد و در دیدار فینال مقابل کره جنوبی در یک دیدار حساس با نتیجه ۷۹ – ۷۷ تن به شکست داد و از کسب مدال طلا باز ماند ولی برای اولین بار مدالی بهتر از برنز را کسب کرد و مدال نقره را به لیست افتخارات خود اضافه نمود.

صمد نیکخواه بهرامی کاپیتان فعلی تیم ملی بسکتبال ایران

ترکیب فعلی[ویرایش]

آخرین ترکیب (مسابقات قهرمانی آسیا۲۰۱۵ چین):[۳]

# پست اسم باشگاه تولد قد
۴ C روزبه ارغوان ایران ذوب آهن اصفهان ۱۸ ۱۹۸۸ (۲۶ سال) ۲٫۱۴ متر (۷ فوت ۱۲ اینچ)
۵ G سجاد مشایخی ایران مهرام تهران ۵ مارس ۱۹۹۴ (۲۰ سال) ۱٫۸۰ متر (۵ فوت ۱۱ اینچ)
۶ G بهنام یخچالی ایران پتروشیمی بندر امام خمینی ۳۱ دسامبر ۱۹۹۵ (۱۸ سال) ۱٫۹۱ متر (۶ فوت ۳ اینچ)
۷ G مهدی کامرانی چین جیانگ سو تونگشی ۱ ژوئن ۱۹۸۲ (۳۲ سال) ۱٫۸۰ متر (۵ فوت ۱۱ اینچ)
۸ F ارسلان کاظمی چین چونگ کینگ فلای دراگون ۲۲ آوریل ۱۹۹۰ (۲۴ سال) ۲٫۰۳ متر (۶ فوت ۸ اینچ)
۹ F فرید اصلانی ایران مهرام تهران ژوئیه ۴, ۱۹۸۸ (۰ سال) ۱٫۸۴ متر (۶ فوت ۱۲ اینچ)
۱۰ G حامد آفاق ایران پتروشیمی بندر امام خمینی ۱ فوریه ۱۹۸۳ (۳۱ سال) ۱٫۹۴ متر (۶ فوت ۴ ۱۲ اینچ)
۱۱ F اوشین ساهاکیان ایران مهرام تهران ۲۱ مارس ۱۹۸۶ (۲۸ سال) ۲٫۰۱ متر (۶ فوت ۷ اینچ)
۱۲ C اصغر کاردوست کویت کاظمه کویت ۲۱ مارس ۱۹۸۶ (۲۸ سال) ۲٫۱۲ متر (۶ فوت ۱۱ ۱۲ اینچ)
۱۳ F محمد جمشیدی ایران دانشگاه آزاد تهران ۳۰ ژوئیه ۱۹۹۱ (۲۳ سال) ۱٫۹۸ متر (۶ فوت ۶ اینچ)
۱۴ F صمد نیکخواه بهرامی ایران مهرام تهران ۱۱ ۱۹۸۳ (۳۱ سال) ۱٫۹۸ متر (۶ فوت ۶ اینچ)
۱۵ C حامد حدادی چین چینگدائو دابل استار ۱۹ ۱۹۸۵ (۲۹ سال) ۲٫۱۸ متر (۷ فوت ۲ اینچ)

سرمربی‌ها[ویرایش]

روسای فدراسیون[ویرایش]

  • ۱۳۵۸ - ۱۳۵۹: محمود مشحون
  • ۱۳۵۹ - ۱۳۶۴: علی مقدسیان
  • ۱۳۶۴ - ۱۳۶۸: ناصر بیگلری
  • ۱۳۶۸ - ۱۳۷۳: محمود مشحون
  • ۱۳۷۳ - ۱۳۷۶: مهرداد آگین
  • ۱۳۷۶ - ۱۳۸۰: علی غضنفری
  • ۱۳۸۱ - تاکنون: محمود مشحون

پانویس[ویرایش]

  1. تاریخچه بسکتبال ایران (وب‌گاه رسمی فدراسیون بسکتبال ایران)
  2. ایران قهرمان بسکتبال آسیا شد (بی‌بی‌سی فارسی)
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_national_basketball_team#World_Championship ویکی انگلیسی

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]