صادق لاریجانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
صادق لاریجانی
صادق آملی لاریجانی
رئیس قوه قضائیه ایران
مشغول به کار
۲۴ مرداد ۱۳۸۸ – تاکنون
برگزیده توسط سیدعلی خامنه‌ای
رئیس هیئت امنای دانشگاه امام صادق
شروع به کار
۲۵خرداد ۱۳۹۵
پیش از او: محمدرضا مهدوی کنی
نماینده ادوار سوم و چهارم مجلس خبرگان
شروع به کار
۱۳۸۵-اکنون
حوزه انتخاباتی مازندران
اطلاعات شخصی
تولد صادق اردشیر لاریجانی
۱۳۳۹ خورشیدی (۵۵ سال)
نجف،  عراق
ملیت  ایران
حزب سیاسی مستقل ، اصول گرا
پیشه سیاستمدار
دین اسلام شیعه
وب‌گاه www.slarijani.com

صادق اردشیر لاریجانی (زادهٔ ۱۳۳۹ در نجف) بیشتر شناخته‌شده با عنوان صادق آملی لاریجانی یا صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه ایران و رئیس هیئت امنای دانشگاه امام صادق است.[۱] او پیش از این به‌عنوان فقیه، عضو شورای نگهبان بوده‌است. وی همچنین از اعضای مجلس خبرگان رهبری در دورهٔ سوم و چهارم از استان مازندران می‌باشد. او یکی از پنج برادر لاریجانی است.

تحصیل[ویرایش]

صادق لاریجانی، همچون برادران و خواهرش، علاوه بر اینکه از کودکی با مسائل دینی آشنا شد، علوم جدید را نیز فراگرفت. وی دوران دبستان را در سال ۱۳۴۵ آغاز کرد و دورهٔ دبیرستان را از دبیرستان صدر اوحدی در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند و در همین سال وارد حوزهٔ علمیه شد.

وی در سال‌های تحصیل، از محضر استادان بسیاری بهره برد؛ از جمله، رسائل و مکاسب را نزد اساتید برجسته‌ای همچون آقایان صلواتی، سیدکاظم حائری، سیدمهدی نبویِ اشرفی و کرباسی فراگرفت که عمدهٔ این درس‌ها به شکل خصوصی بود.

لاریجانی با به‌پایان‌بردن دروس سطح، به درس خارجِ پدر خود، هاشم آملی، و نیز حسین وحید خراسانی رفت و سال‌ها از محضر آنان بهره برد. او در بخش علوم عقلی نیز در درس اسفار عبدالله جوادی آملی و حسن حسن‌زاده آملی حاضر شد.

در سال ۱۳۵۶ به حوزه علمیه قم وارد شد و بیشتر دروس مقدمات و سطح را در فرصتی اندک و در نزد استادان برجسته، که بعضاً از نزدیکان وی نیز بودند، به پایان رساند. او از سال ۱۳۶۸، پس از تدریس سطح، به تدریس خارج اصول و خارج فقه پرداخت و سپس به عضویت هیأت علمی دانشگاه قم درآمد و هم‌اکنون به‌طور منظم در دانشگاه تربیت مدرس قم در سطح کارشناسی ارشد و دکترا، کلام جدید و فلسفهٔ تطبیقی تدریس می‌کند.

در درس خارج بزرگان قم، از جمله والد خود، حاضر شد و سال‌ها از محضر آنان بهره‌های بسیار برد. در این مدت از تحصیل علوم عقلی و تفسیر نیز بازنماند.

خانواده[ویرایش]

صادق لاریجانی در خانواده‌ای اصالتاً مازندرانی به دنیا آمده، فرزند میرزاهاشم آملی است و نوهٔ آیت‌الله سیّدمحسن نبویِ‌اشرفی و داماد حسین وحید خراسانی.

برادران وی محمدجواد لاریجانی (از تئوریسین‌های بنام جناح اصولگرا، رئیس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (IPM) و دکترای ریاضی و همچنین رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاييهعلی لاریجانی (رئیس دورهٔ نهم و دورهٔ دهم مجلس شورای اسلامی، دکترای فلسفهٔ غرب)، باقر لاریجانی (رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، فوق تخصص داخلی) و فاضل لاریجانی (وابستهٔ فرهنگی ایران در کانادا، دکترا در سیاست‌گذاری علمی) هستند که در سیاست و دولت پس از انقلاب ایران نقش‌های گسترده‌ای ایفا کرده‌اند.

ریاست قوهٔ قضاییه[ویرایش]

دیدار صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، با رهبر ایران

سیدعلی خامنه‌ای وی را در تاریخ شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۸۸ به سمت ریاست قوهٔ قضاییه منصوب کرد.[۲]

اظهارات وی در مورد حوادث بعد از انتخابات[ویرایش]

صادق لاریجانی، در نخستین جلسهٔ قوهٔ قضاییه در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۸، تقلب در انتخابات دور دهم ریاست‌جمهوری را یک مسئلهٔ واهی و ساختگی دانست و بیان داشت که عده‌ای از طرفینِ درگیر در جریان اعتراضات، بعد از اعلام ادعای تقلب و بعد از آن در زندان شروع به تخلف از قوانین کرده و برای مردم و کشور مشکلاتی را فراهم آورده‌اند.[۳]

تحریم از سوی اتحادیهٔ اروپا[ویرایش]

اتحادیهٔ اروپا، طی تصمیم مورَّخ ۴ فروردین ۱۳۹۱، هفده مقام ایرانی از جمله صادق آملی لاریجانی را به‌دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته‌اند، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیهٔ دارایی‌های این مقامات نیز در اروپا توقیف خواهد شد.[۴]

موارد نقض حقوق بشر[ویرایش]

صادق آملی لاریجانی رئیس قوهٔ قضائیه و عالی‌ترین مقام قضایی ایران است. اجرای شماری از احکام اعدام، شلاق، قطع عضو و سنگسار با تأیید این مقام صورت می‌گیرد. از سال ۲۰۰۹، که لاریجانی به سمت ریاست قوهٔ قضائیه منصوب شده‌است، بازداشت فعالان سیاسی و مدافعان حقوق بشر، شدت پیدا کرده‌است.[۵]

جانشین آینده برای رهبر فعلی[ویرایش]

با توجه به نفوذ روسیه در اثر گذاری بر ارکان نظام، تحلیلگران آن کشور در مقایسه بین گزینه ها، آیت الله صادق لاریجانی را با توجه به سن کمتر (که ثبات رهبری در آینده را درپی خواهد داشت)، یکی از قوی ترین احتمالات جانشینی رهبری بر شمرده اند.[۶]

تألیفات[ویرایش]

صادق لاریجانی از سال ۱۳۶۲ کتاب‌های بسیاری تألیف، تصحیح یا ترجمه کرده که برخی از آنها عبارتند از:

  • فلسفهٔ اخلاق در قرن حاضر
  • انسان از آغاز تا انجام، ترجمهٔ رسالهٔ علامه طباطبایی
  • تصحیح کتاب سرمایهٔ ایمان (نوشتهٔ ملاعبدالرزاق لاهیجی)
  • معرفت دینی (نقد نظریهٔ قبض و بسط تئوریک شریعت عبدالکریم سروش)
  • قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر
  • واجب مشروط ـ فقهی، سیاسی
  • فلسفهٔ تحلیلی، دلالت و ضرورت
  • آموزگار جاوید
  • مکتوباتی در حسن و قبح عقلی و قاعدهٔ ملازمه
  • دین و اخلاق (ترجمه)
  • فلسفهٔ تحلیلی، تئوری‌های معناداری
  • فلسفهٔ تحلیلی، فعل گفتاری
  • زبان دین
  • براهین اثبات واجب، برهان وجودی
  • قلمرو دین
  • مبانی کلامی ـ فلسفی حکومت دینی
  • فلسفهٔ اخلاق
  • مجموعه مقالات (در سه جلد)

نگارخانه[ویرایش]

تصاویر دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه با رهبری

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]