آنتیوخوس چهارم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
آنتیوخوس چهارم
آنتیوخوس چهارم
Antiochos IV Epiphanes.jpg
Coin depicting Antiochus IV, Greek inscription reads ΘΕΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ / ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (King Antiochus, image of God, bearer of victory)
سلطنت ۱۷۵–۱۶۴ BC
زاده c. 215 BC
درگذشته ۱۶۴ BC (aged ۵۰ or ۵۱)
بعد از سلوکوس چهارم
قبل از آنتیوخوس پنجم
همسر Laodice IV
فرزندان آنتیوخوس پنجم، Laodice VI، الکساندر بالاس، Antiochis, and possibly Laodice (wife of Mithridates III of Pontus)
سلسله سلوکیان
پدر آنتیوخوس سوم
مادر Laodice III
عقاید مذهبی Greek polytheism
سکهٔ آنتیوخوس چهارم. پشت سکه آپولون دیده می‌شود و نوشته یونانی ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ به معنای آنتیوخوس تجلی خداوند پیروزمند

آنتیوخوس چهارم اپیفانس (به یونانی: Ἀντίοχος Ἐπιφανὴς)(۲۱۵-۱۶۴ (پیش از میلاد)[۱]) پادشاه سلوکیان از ۱۷۵ پ م[۱]

تا زمان مرگش بود. لقب او اپیفانس در یونانی به معنای تجلّیِ خداوند می‌باشد.

زندگی و پادشاهی[ویرایش]

او پسر آنتیوخوس سوم و برادر سلوکوس چهارم بود. نام راستینش مهرداد بود و نام آنتیوخوس را یا پس از نشستن بر تخت یا پس از مرگ برادرش آنتیوخوس باید برگزیده‌باشد.

از رخدادهای مهم زمان فرمانرواییش لشکرکشیش به مصر بود که چیزی نمانده‌بود که آن سرزمین را به خاک سلوکی بپیوندد که با تهدید رومیان روبه‌رو شد و از پی‌گیری کار باز ماند. همچنین خاندان یهودی مکابیان در زمان او شوریدند.

واپسین سال‌های زندگی او در جنگ با اشکانیان گذشت. می‌نماید که او در برابر ایشان به کامیابی‌هایی رسیده‌باشد ولی با مرگ او بر اثر بیماری در ۱۶۴ پیش از زایش مسیح این پیروزی‌ها ناکام مانده‌است.

پادشاهی آنتیوخوس چهارم آغاز پایان نیرومندی سلوکیان بود. او که پادشاهی غاصب شمرده‌می‌شد پس از مرگ جانشینیش را به پسر خردسالش آنتیوخوس پنجم سپرد و این آغاز درگیری‌های درون‌دودمانی سلوکی بود.

در میان یهودیان آنتیوخوس چهره‌ای پست و تبه‌کارو آزارنده یهود شناخته‌می‌شود و هنوز هم پاره‌ای از آیین‌ها چون هانوکا در پیوند با اوست.

منابع[ویرایش]

  • نویسندگان ویکی‌پدیای انگلیسی، Antiochus IV Epiphanes. (نسخه ۱۲ آوریل ۲۰۰۸)