گذرنامه ایرانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
گذرنامه ایران
Iranian Biometric Passport Cover.jpg
گذرنامه ایران که از سال ۲۰۱۱ به بعد بصورت بیومتریک صادر می‌گردد.
صادرکننده  ایران٬ پلیس گذرنامه
نوع مدرک گذرنامه
هدف احراز هویت و سفر
شرایط احراز

شهروندی (تابعیت) ایران

سربازی برای آقایان

اجازه محضری برای زنان متاهل
انقضا پنج سال

گُذَرنامهٔ ایرانی یا پاسپورت ایران برای شهروندان ایران جهت سفر به خارج صادر می‌شود. دارا بودن گذرنامه ایرانی به معنی داشتن تابعیت ایران است. مسئولیت نظارت بر گذرنامه ایرانی به عهده اداره كل گذرنامه وابسته به نیروی انتظامی است.

گذرنامه‌های ایرانی به رنگ قهوه‌ای می‌باشد که نشان رسمی ایران در بالای جلد آنها درج و عبارت جمهوری اسلامی ایران و کلمه گذرنامه به زبان فارسی و عبارت Islamic Republic of Iran و کلمه Passport به زبان انگلیسی نیز در زیر آن نوشته شده‌است.

ایران در سال ۱۳۸۶ اقدام به تولید آزمایشی گذرنامه بیومتریک برای گذرنامه‌های دیپلماتیک و در سال ۱۳۹۰ برای گذرنامه‌های عادی کرد. گذرنامه ایرانی دارای ۴۰ صفحه است.

در پشت صفحه این گذرنامه درج شده : دارنده این گذرنامه حق سفر به فلسطین اشغالی را ندارد. منظور از فلسطین اشغالی، اسرائیل است.

ارزش گذرنامه ایرانی[ویرایش]

گذرنامه.jpg

تا قبل از انقلاب ۱۳۵۷ ایران و در دوره محمدرضاشاه پهلوی، شهروندان ایرانی می‌توانستند بدون روادید به بسیاری از کشورهای جهان سفر کنند. در آن دوران کشورهایی مانند فرانسه، آلمان غربی، بریتانیا، ایتالیا، سوئد، ژاپن، کره جنوبی و دیگر کشورها از ایرانیان، بدون روادید استقبال و پذیرایی می‌کردند. اما در سال‌های بعد از انقلاب شهروندان ایرانی مجبورند برای وارد شدن به سفارتخانه‌های این کشورها در تهران، ساعت‌ها در صف‌های طولانی بایستند و از چند ماه قبل وقت سفارت بگیرند و گزارش‌های متعددی از رفتار توهین آمیز کارکنان سفارتخانه‌های خارجی در تهران با اتباع ایرانی در سال‌های اخیر منتشر شده است. [۱][۲]

  • ۲۰۱۲ - گذرنامه ایرانی یکی از بی‌اعتبارترین گذرنامه‌های جهان بود و در بین امتیازبندی ۰ تا ۱۰۰، ایران و افغانستان در رتبه ۹۶ قرار داشتند.
  • ۲۰۱۳ - در این سال، اعتبار گذرنامه ایران، کمی بهبود یافت و ایران به رده ۸۶ صعود کرد.[۳]
  • ۲۰۱۴ - طبق گزارش انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی، یاتا ارزش گذرنامه ایران بعد از کره شمالی قرار گرفت و جزو بی اعتبارترین گذرنامه‌های جهان محسوب شد. رتبه اعلام شده از بین ۱۷۵ کشور برای ایران ۱۵۰ بود.[۴]
  • ۲۰۱۵ - روزنامه "واشینگتن پست" با انتشار گزارشی به رتبه‌بندی تازه انجام شده از سوی شرکت مشاوره مالی "آرتون کپیتال" اعلام کرد که اعتبار پاسپورت ایرانی در میان تمام کشورهای جهان رتبه ۸۶ را در سال جاری میلادی کسب کرده است و ایرانیان برای سفر به ۳۶ کشور جهان نیازی به ارائه ویزا ندارند.

سفر بدون روادید[ویرایش]

کشورهایی که ایرانیان بدون روادید میتوانند سفر کنند.
پاسپورت هوشمند فعلی شروع از ۱۳۹۳ ه ش

بر اساس تحقیقی که توسط موسسه مهاجرت هنلی اند پارتنرز (به انگلیسی: Henley & Partners) انجام شده، ایرانیان فقط می‌توانند به ۳۳ کشور جهان بدون روادید سفر کنند که از ۸۹ کشوری که در این تحقیق قرار دارند ایران در رده ۸۷ می‌باشد. در جدول‌های زیر، رنگ سبز به معنای عدم نیاز به روادید و سفید به معنای صدور روادید در فرودگاه و به هنگام ورود می‌باشد.

آفریقا[ویرایش]

کشور شرایط
 کیپ ورد ۹۰ روز [۱]
 کنیا ۹۰ روز [۲]
 ماداگاسکار ۹۰ روز [۳]
 موزامبیک ۳۰ روز [۴]
 سیشل ۱ ماه [۵]
 تانزانیا ۳ ماه [۶]
 توگو ۷ روز[۷]
 اوگاندا ۳ ماه[۸]

آمریکا[ویرایش]

کشور شرایط
 بولیوی 0 [۹]
 دومینیکا ۲۱ روز [۱۰]
 اکوادور ۹۰ روز [۱۱]
 گویان ۱ ماه [۱۲]
 هائیتی ۳ ماه [۱۳]
 نیکاراگوئه ۹۰ روز [۱۴] [۱۵]
 ونزوئلا ۱۵ روز [۱۶]

آسیا[ویرایش]

کشور/قلمرو مدت اقامت
 عراق ۳۰ روز (اقلیم کردستان) [۱۷]
 لبنان ۹۰ روز [۱۸]
 لائوس ۳۰ روز [۱۹]
 ماکائو ۳۰ روز [۲۰]
 مالدیو ۳۰ روز [۲۱]
 مالزی ۱۴ روز[۲۲]
 نپال ۹۰ روز [۲۳]
 سری‌لانکا ۳۰ روز [۲۴]
 تیمور شرقی ۳۰ روز [۲۵]
 سوریه ۹۰ روز [۲۶]

اروپا[ویرایش]

کشور شرایط
 ارمنستان ۹۰ روز
 جمهوری ترک قبرس شمالی ۳۰ روز
 ترکیه ۳ ماه [۲۷]
 گرجستان ۴۵ روز

اقیانوسیه[ویرایش]

کشور شرایط
 پالائو ۳۰ روز [۲۸]
 ساموآ ۶۰ روز [۲۹]
 تووالو ۳۰ روز [۳۰]

نگارخانه[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]

https://www.passportindex.org/byRank.php سایت سنجش ارزش گذرنامه‌های جهان

Wikipedia contributors, «Iranian passport,» Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Iranian_passport&oldid=312600065 (accessed September 8, 2009).

پیوند به بیرون[ویرایش]