دهدشت

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۰°۴۷′ شمالی ۵۰°۳۳′ شرقی / ۳۰.۷۹° شمالی ۵۰.۵۵° شرقی / 30.79; 50.55

دهدشت
دهدشت
کشور  ایران
استان کهگیلویه و بویراحمد
شهرستان کهگیلویه
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی بلاد شاپور
سال شهرشدن ۱۳۳۸
مردم
جمعیت ۱۴۹٬۹۹۵
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۹۹۰از سطح دریا
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه 23c
اطلاعات شهری
شهردار دکتر تخشا
پیش‌شماره تلفنی ۰۷۴۳۲۲۶
تابلوی خوش‌آمد به شهر

دهدشت یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشد. این شهر در قسمت گرمسیری استان واقع شده‌است و تابستان‌هایی گرم و زمستان‌هایی معتدل دارد. قدمت بافت تاریخی دهدشت معروف به «شهر قدیم دهدشت» (بلاد شاپور) به‌دوران ساسانی می‌رسد. بافت سنتی عشیره‌ای هنوز ارتباطات داخلی مردم را تعیین می‌کند. دهدشت ازدو جز ده و دشت گرفته شده‌است که به معنی دهی/روستایی /در دشتی است این معنی به خاطر وسعت زیاد دهدشت است.

این شهر مرکز شهرستان کهگیلویه است و جمعیت آن ۱۴۹٬۹۹۵ نفر است و روزانه جمعیت زیادی از روستاها و شهرهای کوچک اطراف برای خرید به این شهر می‌آیند. این شهر در قدیم بهبلادشاهپور معروف بوده و اکنون بافت قدیمی شهر متروکه و بر بالای تپه‌ای بر فراز قسمت جدید شهر قرار دارد. قسمت جدید شهر کمتر از ۵۰ سال پیش بنا نهاده شده‌است. طبیعت دهدشت بسیار زیبا بوده و درشمال آن کوه نیر که در زمستان پوشیده از برف قرار دارد.

دیدنی و گردشگری[ویرایش]

شهرستان کهگیلویه(دهدشت) با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی، هر ساله گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری را از نقاط مختلف کشور به سوی خود می کشاند، در این بین شهر تاریخی"بلاد شاپور" و آبشار طبیعی "کمر دوغ" و "کوه خائیز"و " چشمه بلقیس" و تنگه میرزا ، پذیرای گردشگران بیشتری خواهند بود.

از جاذبه های این شهرستان می توان آبشار کمر دوغ را نام برد که از جمله مهمترین جاذبه طبیعی و گردشگری شهرستان کهگیلویه به شمار می رود. این آبشار هفتمین آبشار مرتفع کشور است که بواسطه ارتفاع، ریزش آب آن سفید رنگ و دوغ مانند است و به همین واسطه آن را آبشار کمر دوغ می نامند . آبشار کمردوغ در بخش چاروسا، در فاصله 85 کیلومتری دهدشت و در کوهپایه های غربی کوه سیلوم واقع شده است و در عین گمنامی، یکی از بلندترین آبشارهای ایران زمین است.این آبشار دیدنی که نزدیک به ۱۰۰ متر ارتفاع و بیش از ۶۰ متر عرضه دارد پس از عبور از جاده های پرپیچ و خم زیبا و درختان و جنگل های رویایی بلوط پس از عبور از روستای کمر دوغ نمایان می شود.

ایام نوروز فرصت خوبی است تا به این شهرستان کهن و تاریخی که در جای جای آن تمدن و فرهنگ اصیل ایرانی رخ نشان می دهد، سفر کرد. و آثاری همچون بافت قدیم این شهر شامل حمام، کاروانسرا، حمام ارگ، آب انبار، کاروانسرا، مسجد جامع، مسجد مورک، بازار، تجارتخانه و مأمن امامزادگانی مانند امامزاده پیرغازی(ع) و امامزاده جابر(ع) است.

علاوه بر این، کهگیلویه (دهدشت ) به واسطه موقعیت کوهستانی، دره های عمیق، کوههای بلند و رود خروشان مارون، جایگاه مناسبی برای پیدایش و رشد تمدن های نخستین و محلی ایمن برای تمدن های آسیب دیده و ناتوان شده روزگار کهن بوده است.


ساختار قومی[ویرایش]

این شهر از لحاظ جغرافیای جمعیتی به سه دسته عمده آغا و دشت موری و طیبی تقسیم می‌شود، البته در سال‌های اخیر بر اثر مهاجرت از حوزه ثلاث به این منطقه یک ساختار جمعیتی شامل دشمن زیاری وگرمسیر تشکیل شد.

طایفه آغا شامل زنگوایی، نرمابی، فارسی، دیلگونی و بابکانی می‌باشد و طایفه دشت موری: شامل اولاد میرزا علی، جلیل، شیخ، برافتابی، ملاکلبی، شرانی و طاس احمدی می‌شود. سادات این منطقه عبارتند از سادات امام زاده میرسالار، سید محمود، امام زاده علی، امام زاده شاه غالب و شیوخی که یاران امام زادگان بودند و میان مردم به امام زاده معروف شدند. امام زاده محمود، شیوخ سقاوه، شیوخ تیرآبگون و شیوخ سید محمد می‌باشند.

منابع[ویرایش]