شهرستان رامهرمز

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان رامهرمز
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان خوزستان
مرکز رامهرمز
نام‌های پیشین سمنگان
سال شهرستان شدن ١٣٣٧ [۱]
مردم
جمعیت ۹۷۵۶۱ نفر[۲]
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
مساحت ۴۹۴۹ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا ۱۲۰ تا ۱۶۰ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه ۵ تا ۵۰ درجه
شهرها
رامهرمز
تعداد بخش‌ها
مرکزی

شهرستان رامهرمز از شهرستان‌های استان خوزستان در جنوب غربی ایران است. این شهرستان با مساحت ۴٫۹۴۹ کیلومتر مربع، در خاور استان خوزستان قرار دارد. مرکز آن، شهر رامهرمز است.

مشخصات جغرافیایی[ویرایش]

شهرستان رامهرمز در شرق استان خوزستان واقع شده‌است، که از شمال به شهرستان باغملک و شهرستان ایذه و شهرستان هفتگل، از شرق به شهرستان بهبهان، استان کهگیلویه و بویراحمد، از غرب به شهرستان اهواز، و از جنوب به شهرستان رامشیر محدود است. بلندی آن از سطح دریا ۱۶۰ متر و فاصله هوایی آن تا تهران ۵۲۲ کیلومتر و فاصله زمینی آن تا پایتخت، معادل ۱۰۰۸ کیلومتر می‌باشد. فاصله زمینی رامهرمز تا اهواز ۱۰۰ کیلومتر، تا شوشتر ۹۶ کیلومتر، تا باغملک ۶۰ کیلومتر و تا ایذه ۱۰۰ کیلومتر است. آب و هوای رامهرمز گرم است، که در تابستان تا ۵۳ درجه و در زمستان تا ۱۰ درجه سانتی گراد حرارات دارد. رودخانه جراحی از شرق این شهر می‌گذرد.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

بناهای تاریخی[ویرایش]

رامهرمز به تناسب قدمت و اهمیتی که بویژه در زمان ساسانی داشته‌است، مجموعه‌ای از آثار تاریخی را در خود جای داده‌است. آبشار ابوالفارس در موقعیت جغرافیایی N312150 E495144 در استان خوزستان واقع است. این آبشار در رشته کوه‌های زاگرس در شمال رامهرمز در منطقه زیبا و کوهستانی ابوالفارس در روستای دوگچه واقع است. فاصله این آبشار تا رامهرمز 30 کیلومتر است و محیط سنگی آن پوشیده از فسیل‌های جانوری و گیاهی است. این آبشار یکی از بزرگ‌ترین آبشارهای کشور است. ارتفاع آن تقریباً 12 متر و پهنای حجم ریزش آب آن تقریباً 2 متر است و در قسمت پایین آبشار و محل ریزش آب به سطح زمین یک حوضچه سنگی بسیار جالبی پدید آمده است که محل زندگی آبزیان می‌باشد. با توجه به خشکی کوه‌های زاگرس در منطقه خوزستان، وجود چنین آبشاری توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. آب این آبشار از چشمه‌های کوه‌های ابوالفارس سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به رودخانه مارون این شهرستان سرازیر می‌شود. در حال حاضر حدود پنج روستا از آب شیرین و قابل شرب آبشار ابوالفارس استفاده می‌کنند. در کنار آبشار ابوالفارس تنوع زیستی گیاهی متعددی هم چون درختان کنار و خر زهره به چشم می‌خورد. هم چنین این آبشار نقطه بکری به شمار می‌رود که با وجود کوهستان زیبای اطراف با اشکال مختلف طبیعی و جاذبه‌های فوق‌العاده می‌توان با ایجاد امکانات آن جا را به نقطه بکر گردشگری در خوزستان تبدیل کرد. جاده دسترسی به آن تا حدودی ناهموار بوده و فاقد هر گونه امکانات گردشگری است.http://seeiran.ir/wp-content/uploads/2013/08/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B

  • طاق نصرت ساسانی: این طاق نصرت که به دوره ساسانیان بازمی‌گردد، در مدخل شهر رامهرمز قرار دارد.
  • آرامگاه هرمز ساسانی: آرامگاه هرمز، پادشاه ساسانی، در کنار یکی از خیابان‌های اصلی شهر رامهرمز در باغ برده شور واقع است.
  • تل برمی: یا قلعه دا و دختر (مادر و دختر) در شمال شهر رامهرمز در دامنه‌های میانی کوه گچی، بر روی تپه‌ای قرار دارد. شکل دایره مانند هر دو واحد قلعه معماری قلعه سازی رومی را می‌رساند و همانند آثار باقیمانده قلعه‌های رومی جنوب مدیترانه است. این قلعه احتمالاً دژِی از دوره ساسانی است.
  • قدمگاه امامزاده عباس: یا پیر قفه در تل برمی قرار دارد.

منابع[ویرایش]

  1. «بانک اطلاعات تقسیمات کشوری». وب‌گاه رسمی وزارت کشور ایران. بازبینی‌شده در آبان ۱۳۸۹. 
  2. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی بر حسب سواد»(فارسی)‎. وب‌گاه رسمی مرکز آمار ایران. بازبینی‌شده در آبان ۱۳۸۹.