لالی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
لالی
لالی
کشور  ایران
استان خوزستان
شهرستان لالی
بخش مرکزی
نام(های) دیگر دشت لالی
سال شهرشدن ۱۳۶۹
مردم
جمعیت ۳۸۰۰۰
رشد جمعیت ۱. -
تراکم جمعیت ۹۲۵ نفر بر کیلومتر مربع
جغرافیای طبیعی
مساحت ۵۴٫۱کیلومترمربع (فقط دشت لالی)
ارتفاع از سطح دریا ۳۳۹ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه ۳۱
میانگین بارش سالانه ۳۵۰میلیمتر
روزهای یخبندان سالانه

۰

فرماندار= گودرز ترکی زاده
اطلاعات شهری
ره‌آورد کلخونگ_ بَن_ کُنار_
پیش‌شماره تلفنی 061-4329
تابلوی خوش‌آمد به شهر

لالی از شهرهای بختیاری‌نشین استان خوزستان است. این شهر در شهرستان لالی قرار گرفته و در سال ۱۳۸۵، تعداد ۳۸۰۰۰نفر جمعیت داشته‌است.[۱]

مردم لالی از طوایف بابادیشاخه ی آرپناهی، میرقائد اولاد ، بهداروند، دورکی - اسیوند و شاخهٔ هفت لنگ ایل بختیاری هستند.[۲]

این شهرستان از جنوب به شهرستان مسجدسلیمان، از شرق و جنوب‌شرقی به شهرستان اندیکا، از جنوب غربی به گتوند، از شمال و شمال‌غربی به سردشت دزفول محدود می‌شود. مساحت آن حدود ۱۴۰۰کیلومتر مربع است. دارای زمستانهای نسبتاً سرد و تابستان‌های گرم و بهاری دلپذیر می‌باشد. میزان بارندگی سالانه حدود ۵۰۰میلیمتر است. ارتفاع آن از سطح دریا نزدیک ۴۹۳ متر است. شهرستان دارای دو بخش مرکزی و حتی می‌باشد. از مناطق دیدنی آن میتوان به آب شور روستای سادات روستای بنه وار، قلعه صلواتی، سیکوَند، آبشار آرپناه روستای سرکولی کوه گریوه و بنه میر، چشمه تَلوک اشاره کرد . یکی از قدیمی ترین آثار حیات بشر در فلات ایران در غار پبده در نزدیکی لالی و در مسیر آبشار آرپناه قرار دارد. نخستین بار گیرشمن به کاوش این غار پرداخت[۳].

زیارتگاه های شاهزاده ابوالقاسم و باباروزبهان از دیگر مناطق زیارتی لالی هستند. با توجه به اینکه نام فارسی می باشد و بابا هم در آغاز آمده و متولیان زیارتگاه هم خود را شیخ ونه سید می دانند. احتمال اینکه از قطبهای صوفیه بوده باشد وجود دارد[۴]. در سال 1373 که به زیارت بابا روزبهان رفتیم سنگی مخصوص قربانی کردن در بیرون آرامگاه بود که اندکی از زمین برجسته بود و شباهتی به سنگهای دست آس گندم داشت. از آنجا که در اسلام جایی خاص برای قربانی در نظر نمی‌گیرند و صرفاً رعایت جنبه ی شرعی رو به قبله و ذبح اسلامی باید رعایت شود، حدس نگارنده این است که این شاید به نشانه ی قبل از اسلام اشاره دارد. متأسفانه در بازسازی اخیر و گسترش محوطه بیرونی این سنگ از بین رفت و در بازدید سال 1392 مشاهده نشد. همچنین بقایای آسیاب آبی نیز مشاهده نشد. در اطراف زیارتگاه بقایای سیستم آبیاری وجود دارد که بنابر اظهار متولیان زیارتگاه زمانی که آنها هم بیاد نداشتند، برنج کاری می شده است. اما بقایای سیستم آبرسانی و کرتها مشهود است.

منابع[ویرایش]

  1. «سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد»(فارسی)‎. مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲. 
  2. قدیری، مرتضی، لالی خاستگاه ۱۵ هزار ساله، بختیاری‌ها، روزنامه ایران (در آفتاب)
  3. شهمیرزادی،محمد علی، ایران در سپیده دم تاریخ 1380
  4. سید محمد علی امام شوشتری (بی تاریخ) تذکره ی زیارتگاه های خوزستان

http://www.iranatlas.info/regional%20prehistoric/pabde%20cave/pabde%20cave.htm