دژبان کل ارتش جمهوری اسلامی ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

برای نخستین بار در مهر ماه ۱۳۳۰ تأسیس و عهده‌دار تعلیم و تربیت افسران جز تا رده فرماندهی گروهان و درجه‌داران تا رده فرماندهی دسته در فنون تخصصی دژبان تشکیل شد و در اواخر سال ۱۳۳۲ ستاد ارتش طی بخشنامه‌ای دژبان را یک رسته مستقل و جداگانه به کلیه یگان‌های ارتش معرفی نمود. وظیفه دژبان در سربازخانهها - در سطح شهر - حمایت از افراد نظامی - دستگیری غایبین و فراری‌ها برخی از وظائف دژبان است.

مرکز آموزش دژبان آجا در منطقه کهریزک واقع شده که تنها مرکز آموزش این یگان می‌باشد. فرمانده پادگان کهریزک در حال حاضر سرهنگ توپخانه ستاد رضا غفاری و جانشین او سرهنگ غلامرضا عرفانی راد است. این نیرو در زمان وقوع جنگ وظیفه پشتیبانی جبهه و نگهداری اسرا را بر عهده دارد. در ضمن حفاظت از مکان‌هایی چون بهشت زهرا و کاخ سعدآباد نیز بر عهده یگان تشریفات این نیرو می‌باشد و فرمانده تشریفات این یگان برعهده سرهنگ تکاور سرهنگ افشار می‌باشد. مقر اصلی این نیرو نیز در خیابان جمالزاده واقع شده‌است. هم‌اکنون فرماندهی دژاجا بر عهده سرتیپ ۲ ستاد محمد رضا حسینی و جانشین او سرهنگ ستاد امانی اخلاص میباشد .

دژاجا تقریباً ظاهر و پیکرهٔ ارتش جمهوری اسلامی ایران است و بیشترین نظم در ارگان‌های ارتش بر عهده دژآجا می‌باشد. زندان تاریخی جمشیدیه و یا زندان شماره ۳۳ هم در داخل پادگان این یگان است. این زندان قبل از انقلاب هم یک زندان سیاسی بود و سیدعلی خامنه‌ای از زندانیان این زندان بود. این زندان بعد از انقلاب هم تبدیل به یک زندان سیاسی شد که هیچ اطلاعاتی از داخل این زندان به بیرون درز نکرده است. زندان نظام یا حشمتیه هم از زندان‌های تحت کنترل این یگان ارتش می‌باشد. مکان فعلی این زندان در کهریزک واقع در بین پادگان ابوذر غفاری و مرکز آموزش دژاجا است. دژاجا زیر مجموعه ستاد مشترک ارتش است یگان تشریفات ریاست جمهوری در پادگان جمالزاده مستقر است. همچنین یگان‌های انتظامی، راهنمایی رانندگی و تأمین ارتش نیز در این پادگان مستقر هستند.