نیروهای دفاعی اسرائیل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
آرم نیروهای تزاحال
نسل سوم تانک مرکاوا.
تصویری از یک جنگندهٔ F-15I متعلق به نیروی هوایی اسرائیل.
یوزی از شناخته‌شده‌ترین مسلسل‌های دستی دنیا
تصویری از موشک ضدبالستیک ختس در حال پرتاب.

نیروهای دفاعی اسرائیل، (به عبری: צבא ההגנה לישראל تزوا هاگانا لیسرائل)دربارهٔ این پرونده Tzva Hahagana LeYisra'el با نام اختصاری «تزاهال» متشکل از سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی است که وظیفهٔ آن «حفظ کیان و استقلال کشور اسرائیل و عقیم‌کردن تلاش‌های دشمنان آن در مختل‌کردن روال عادی زندگی در داخل کشور» اعلام شده‌است.[۱][۲]

بسیاری از پیشرفت‌های علمی کشور اسرائیل به‌واسطه تامین نیاز فناوری مدرن در ارتش اسرائیل حاصل شده‌است.

یگان‌های فوق ویژه[ویرایش]

تولیدات صنایع دفاعی اسرائیل[ویرایش]

برنامه ماهواره‌ای جاسوسی اوفک (اُفق)[ویرایش]

نوشتار اصلی: اوفک

جنگنده‌ها[ویرایش]

سلاح‌های خودکار[ویرایش]

سلاح‌های ضدموشکی[ویرایش]

پهپادها[ویرایش]

سلاح هسته‌ای[ویرایش]

اسرائیل از دهه ۱۹۷۰ تا کنون معمولاً یک کشور مجهز به سلاح هسته‌ای فرض می‌شود. البته برنامه هسته‌ای اسرائیل غیرشفاف است (محرمانه است، هیچگاه به طور رسمی به وجود آن اعتراف نشده است، و از سیاست‌های داخلی اسرائیل جدا است).[۳]

خدمت وظیفه در ارتش اسرائیل[ویرایش]

یکی از دختران اسرائیلی واحد تکاوران در نیروی زمینی ارتش اسرائیل
تصویری از گروهی از سربازان وظیفه در حال استراحت و گرفتن عکس یادگاری در سالروز اشغال اورشلیم شرقی.
افسران واحد چترباز ارتش اسرائیل در سال ۱۹۵۵؛ آریل شارون و موشه دایان نفر دوم و سوم ایستاده از چپ

خدمت اجباری[ویرایش]

همه دختران و پسران قابل خدمت، از ۱۹ سالگی وارد ارتش اسرائیل می‌شوند. دوران خدمت اجباری پسران سه سال و دختران ۲۱ ماه‌است. دخترانی که اعلام بکنند که از یک خانواده مذهبی هستند، از خدمت در ارتش معاف می‌شوند ولی می‌توانند یک دوره خدمت اجتماعی (همانند پیش آهنگان) را در بیمارستانها و مراکز غیرنظامی دیگر بگذرانند. دوره چنین خدمتی یک سال خواهد بود.

جوانان عرب مسلمان از خدمت نظام وظیفه معاف هستند؛ ولی برخی اعراب دروزی به طور کامل در ارتش اسرائیل خدمت می‌کنند و برخی از آنها حتی به مقامهای ارشد فرماندهی رسیده‌اند[نیازمند منبع]. همچنین شماری از اعراب بدوی اسرائیل به خدمت ارتش اسرائیل در می‌آیند و از جمله وظائف ویژه‌ای را در امور ردیابی بعهده می‌گیرند که از تخصصات آنها محسوب می‌شود.

جوانانی که مایل به انجام تحصیلات دانشگاهی، پیش از انجام دوران خدمت وظیفه هستند، در صورتی که با استعداد تشخیص داده شده باشند، از چنین امکانی برخوردار خواهند شد. معمولاً ارتش آن رشته‌های دانشگاهی را برای این جوانان مورد تصویب قرار می‌دهد که پس از فارغ‌التحصیل شدن آنان، برای ارتش سودمند باشد. جوانان دانشگاه رفته، پس از انجام تحصیلات، دوران خدمت اجباری را خواهند گذراند.

خدمت ذخیره[ویرایش]

بخش عمده قدرت ارتش اسرائیل را نیروهای ذخیره تشکیل می‌دهند. هنگامی که دوره خدمت وظیفه هر سرباز به پایان می‌رسد، او به یک واحد ذخیره انتقال می‌یابد و هر گاه لازم باشد به خدمت فرا خوانده می‌شود. برای آنکه سربازان ذخیره همیشه آمادگی دفاعی خود را حفظ کرده باشند، و در ضمن ارتش ناچار نباشد تعداد بسیار زیادی سرباز وظیفه در اختیار داشته باشد، هر سرباز ذخیره تا ۵۰ سالگی، هر سال چند روز به خدمت ذخیره فرا خوانده می‌شود. تعداد روزهای خدمت ذخیره متغیر است. آنانی که سرباز ساده هستند حداکثر تا ۳۹ روز در سال خدمت می‌کنند. از این روی آنانی که درجه افسری دارند ممکن است روزهای بیشتری را در خدمت ذخیره بگذرانند. در صورت بروز یک بحران جنگی، ارتش حق دارد هر گاه که لازم بداند سربازان ذخیره را فرا بخواند. نیروهای ذخیره بابت هر روز خدمت خود در ارتش حقوق دریافت می‌کنند که تقریباً معادل حقوق و یا درآمد آنها در کادر غیرنظامی است.[۱]

استخدام دائم[ویرایش]

شماری از سربازانی که دوره خدمت آنها به پایان رسیده، از جانب ارتش برحسب نیازهای جاری به استخدام دائم درمی آیند و دوره افسری خود را می‌گذراند و برای امور فرماندهی و یا مدیریت ارتش تربیت می‌شوند. این افراد ستون فقرات نیروهای دفاعی اسرائیل را تشکیل می‌دهند. سربازانی که به استخدام درآمده و دوره افسری را گذرانده‌اند و یا دوره خلبانی را طی کرده و یا در یکی از آموزشگاههای فنی ارتش به کارآموزی پرداخته‌اند، باید برای مدت چند سال تعهد خدمت بدهند.

فهرست جنگهای نیروهای دفاعی اسرائیل[ویرایش]

برخی از تولیدات صنایع نظامی اسرائیل[ویرایش]

اسرائیل از نظر صنایع نظامی یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای جهان است و هر سال چند میلیارد دلار از تجهیزات نظامی خود را به کشورهای دیگر صادر می‌کند. کشورهای چین، هند و ایالات متحده آمریکا از جمله مشتریان کلان وسائل نظامی تولید شده در کشور اسرائیل هستند.[۴][۵]

اتهامات[ویرایش]

نیروهای دفاعی اسرائیل در موارد متعددی توسط سازمان‌هایی هم چون دیده‌بان حقوق بشر و عفو بین‌الملل متهم به نقض قوانین جنگی شده‌است.

شبه‌جزیره سینا[ویرایش]

کشتن اسرای جنگی در جنگ کانال سوئز و جنگ شش روزه.[۶][۷]

لبنان[ویرایش]

نوشتار اصلی: کشتار صبرا و شتیلا

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. «Ethics> Doctrine»(انگلیسی)‎. ستاد مشترک ارتش اسرائیل. بازبینی‌شده در ۲۰۰۷/ژوئیه/۹. 
  2. «The Spirit of The IDF:The Ethical Code of the Israel Defense Forces»(انگلیسی)‎. کتابخانه مجازی کلیمی. بازبینی‌شده در ۲۰۰۷/ژوئیه/۹. 
  3. «اسرائیل و سلاح‌های هسته‌ای». وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ۱۸ فروردین ۱۳۸۸. بازبینی‌شده در ۲ نوامبر ۲۰۱۲. 
  4. Middle Rast Review of International Affaris
  5. سفارت اسرائیل در پکن (جمهوری خلق چین)
  6. "A Soldier's Confession", Time magazine, August 28, 1995
  7. "Opening Grave Wounds", Time magazine, October 2, 1995

منابع[ویرایش]

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Israel Defense Forces»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۰ فوریه ۲۰۰۸).