مکانیک شاره‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مکانیک شاره‌ها یا مکانیک سیالات (به انگلیسی: Fluid mechanics) یکی از شاخه‌های وسیع در مکانیک محیط‌های پیوسته را تشکیل می‌دهد. مکانیک سیالات هم با همان اصول مربوط به مکانیک جامدات آغاز می‌شود، ولی آن‌چه که سرانجام آن دو را از هم متمایز می‌سازد، این است که سیالات بر خلاف جامدات قادر به تحمل تنش برشی نیست. با دانستن این مسئله معادله‌هایی برای تحلیل حرکت سیالات طرح‌ریزی شده است. این معادلات به احترام ناویه و استوکس دو ریاضی‌دان بریتانیایی و فرانسوی به نام معادلات ناویه-استوکس نامیده می‌شوند. درس مکانیک سیالات از دروس اساسی بسیاری از رشته‌های مهندسی در دوره‌های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی به شمار می‌رود.

معادلات حاکم[ویرایش]

معادله‌های اساسی حاکم بر مکانیک سیالات، معادلهٔ پایستگی جرم (پیوستگی) و معادله پایستگی تکانه (یا همان معادلات ناویه ـ استوکس) می‌باشند.

حل معادلات مکانیک سیالات[ویرایش]

با وجود ابداع معادلات حاکم بر دینامیک سیالات که تاریخچهٔ آن به بیش از ۱۵۰ سال می‌رسد، غیر از چند مورد خاص (همانند جریان بر روی صفحه تخت و جریان درون لوله‌ها در حالت آرام) حل تحلیلی برای این معادلات یافت نشده‌است. به جز چند حالت خاص اساسی مکانیک سیالات، بقیهٔ حل‌ها به صورت تجربی استخراج و استفاده می‌شود.

روش دیگر برای حل معادلات استفاده از روش دینامیک سیالات محاسباتی می‌باشد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  • Dobodeich, I.A., Barmetov, Yu.P., Solutions of the Equations of Motion of a Nonviscous Compressible Fluid in a Pipe, Differential Equations, ۲۰۰۶, Vol. ۴۲, No. ۵, pp. ۷۵۲–۷۵۶. Pleiades Publishing, Inc., ۲۰۰۶.

Original Russian Text "I.A. Dobodeich, Yu.P. Barmetov, ۲۰۰۶, published in Differentsial’nye Uravneniya, ۲۰۰۶, Vol. ۴۲, No. ۵, pp. ۷۰۳–۷۰۶".