شهرستان سپیدان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان سپیدان
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان فارس
مرکز اردکان
سال شهرستان شدن ۱۳۵۴
مردم
جمعیت ۸۹٬۹۵۶ نفر (۱۳۹۰)
مذهب شیعه
شهرها
اردکان، بیضا، هماشهر
تعداد بخش‌ها
مرکزی، بیضا، همایجان

شهرستان سپیدان شهرستانی در استان فارس ایران می‌باشد. مرکز این شهرستان اردکان می‌باشد. این شهر در قدیم دارای رونق و بازار و اقتصاد پویایی بوده است و از ساختمانها و عمارات با شکوه و زیبایی برخوردار بوده در گذشته اردکان همپای شهرهای کهن ایران دارای مساجد زیادی که مشهورترین ان مسجد ولی عصر و مسجدحاج نیاز نیازی که اکنون تخریب شده و مسجد جامع و مسجد حاج علم ترابی بوده است حمام اردکان نشان دهنده شهریت و رونق منطقه بوده ودر گذر زمان به سبب زلزله و سایر بلایای طبیعی از شکوه و رونق آن کاسته شده است. اردکان به سبب رونق بسیار اقتصادی و بازار آن که مرکز داد و ستد عشایر و روستاهای پیرامون آن بوده و به عنوان مرکزیت آن منطقه محسوب می‌گردیده و همواره از گزند راهزنان و دزدان در امان نبوده است و عرصه تاخت و تاز گردنه بگیران و سارقان مناطق دیگر بوده است. در اعصار گذشته مردان ادیب و فرهیخته و دانشمندان بسیاری در این شهر می‌زیسته‌اند که پس از سالیانی ترک دیار نموده‌اند و پی کسب علم و معرفت به سایر بلاد هجرت می‌نمودند و در جاهای دیگر ایران وفات یافته‌اند. این شهر بلحاظ اقلیمی و جغرافیایی یکی از مناطق بیناوالو و انگور درخت کبوده و عرعرش ۴ ساله تنومند است. اهالی در تابستان از ایوان بیرون نخسبند وابش از رودخانه ششپیر ورود خانه اردکان است؛ و زراعتش گندم وجو و عدس و لوبیا قرمز است.

تقسیمات[ویرایش]

شهر: اردکان

  • بخش بیضا
    • دهستان بانش
    • دهستان بیضا
    • دهستان کوشک هزار

شهر: بیضا

شهر: هماشهر

صنایع دستی وگردشگری[ویرایش]

نمایی از آبشار مارگون در شهرستان سپیدان

آب وهوای خنک منطقه در تابستان و کوه‌های پوشیده از برف در زمستان و جاذبه گردشگری طبیعی منطقه و وجود پیست سوار کاری و پیست اسکی و مناطقی همچون تنگ تیزاب و آبشار مارگون و چله گاه رونق خاصی به صنعت گردشگری داده است و بی تأثیر بر (ویلا سازی) سرمایه‌گذاری در منطقه نبوده. برای اطلاع مسافران هتل پولادکف در پیست تفریحی پولاد کف میزبان مسافران زمستانی و تابستانی این دیار است. اردکان مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری است و همچون نگینی در استان فارس می‌درخشد. آنچه که حائز اهمیت است بستر مناسب اردکان فارس برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی است. برخورداری شهرستان ازهر گونه امکانات مورد نیاز جهت سرمایه‌گذاری ودر دست رس بودن آنها و همچنین نزدیکی شهرستان به شیراز و بنادر جنوب جهت صادرات و واردات یک از امتیازات شهرستان محسوب می‌شود و دومین مزیت شهرستان وجود نیروی جوان و کاری که بالاترین سرمایه شهرستان هستند. یکی دیگر از امتیازات این منطقه پراکندگی جمعیت روستائیان در مسیر اردکان تا شیراز است که نشان دهنده وجود امنیت لازم و کافی برای هر گونه سرمایه‌گذاری در بخش مسکن و بخش اقتصادی و ... است. همچنین مسئولین شهرستان سپیدان همیشه با تمام توان با سرمایه گذاران خصوصی همکاری لازم را داشته‌اند.

جاذبه‌های گردشگری[ویرایش]

شهرستان سپیدان منطقه‌ای کوهستانی است و دارای ۱۲ قله بالای ۳۰۰۰ متر از سطح دریا می‌باشد.

از جمله مناطق تفریحی این شهرستان عبارتند از:

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سپیدان[ویرایش]

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سپیدان واقع در شهر اردکان (فارس) در سال ۱۳۷۳ تأسیس گردید در سال ۷۴ با دو رشته آموزش ابتدایی و کاردانی کامپیوتر آغار به کار نمود.

کارخانه جات[ویرایش]

اردکان فارس در دامنه کوه زاگرس واقعه شده و به دلیل رودخانه‌ها و چشمه‌های ان و نزدیکی ان به شیراز محل مناسبی برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف واز جمله کارخانه کبریت سپیدان و کارخانجات اب معدنی تبدیل شده است.در منطقه سپیدان کارخانه های کامپوزیت سازی فراسان وفراپاکس ، کارخانه کمربند سازی اخشان از بارز ترین کارخانه های این منطقه میتوان نام برد

کشاورزی و دامداری[ویرایش]

کوه‌های سرسبز این دیار زیبا محل مناسبی رابرای چراگاه دام بوجود آورده است که همه ساله عشایرهای زیادی را به این مکان می‌کشاند وفور اب و علوفه تازه دامداری را در منطقه رونق بخشیده است و همیشه در این شهرستان ماست و کشک و دوغ و گوشت تازه یافت می‌شود. این شهرستان در تهیه و توزیع گوشت به خارج استان نیز موفق بوده است. دشت همایجان و دالین و بیضا از توابع شهرستان سپیدان منطقه بزرگی است که درخت کاری و کشاورزی خوبی بصورت دیم و ابی دارد درختان گردو و هلو و سیب و گیلاس بیشترین محصولات منطقه را در بر می‌گیرد کاشت گندم و جو و برنج کاری نیز در بیضا و دالین رواج دارد.