شهرستان لنده

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان لنده
شهرستان
فهرست کشورهای مستقل  ایران
استان‌های ایران استان کهگیلویه و بویراحمد
پایتخت لنده
جمعیت (۱۳۸۵)
 • جمعیت ۲۱٬۱۵۱
منطقهٔ زمانی ساعت رسمی ایران (یوتی‌سی +۳:۳۰)
 • تابستان (DST) ساعت رسمی ایران (یوتی‌سی +۴:۳۰)

شهرستان لنده[۱] یکی از شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است. در سال ۱۳۸۵ جمعیت این منطقه ۲۱٬۱۵۱ نفر اعلام شد. لنده بتازگی و در سال ۱۳۹۱ شهرستان شد. تا پیش از آن بخش لنده از توابع شهرستان کهگیلویه بشمار می‌آمد.[۲] مرکز این شهرستان، شهر لنده می‌باشد.

نام لنده[ویرایش]

در فرهنگ عمومی از معنای لنده به عنوان مکان گود و عمیق نام برده می‌شود که این به دلیل پایین بودن ارتفاع این شهر نسبت به مناطق پیرامونش می‌باشد. در تصاویر این واقعیت به وضوح قابل مشاهده‌است.[نیازمند منبع]

تاریخ لنده[ویرایش]

شهرستان لنده با مرکزیت لنده از قدیمی‌ترین شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمداست، به طوری که در سال ۱۳۰۵ با نام بخش ثلاث و زیر نظر فرمانداری کل بهبهان اداره می‌شد. تا قبل از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران، لنده توسط خوانین ایل طیبی اداره می‌شد.[۳] بقایای قلعه حکومت خوانین در بخش ثلاث (نام قبلی بخش لنده) همچنان وجود دارد.

وجود چندین طرح پرورش ماهی در این منطقه رونق اقتصادی به این منطقه داده است. در روزهای تعطیل این منطقه به یکی از شلوغ ترین مناطق استان تبدیل می‌شود.[۴]

لنده یکی از بخش‌های شهرستان لنده در استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشد. شهر لنده مرکز این بخش است. لنده از قدیمی ترین بخش‌های این استان است به گونه‌ای که از سال ۱۳۰۵ تاکنون بخشداری دارد. بقایای قلعهٔ حکومت خوانین در بخش ثلاث (نام قبلی بخش لنده) از آثار تاریخی لنده می‌باشد. نقش برجسته شتر واقع در کوه شیتاب در کنار لنده از منظره‌های دیدنی لنده می‌باشد. جمعیت بخش لنده در سال ۱۳۸۵، برابر با ۲۱٫۲۷۷ نفر بوده‌است. نام قدیم لنده «مهنه» بود، که قدمت آن بسیار زیاد و البته کاملاً مشخص نیست..[۵]

رودخانه مارون در این بخش جریان دارد و این رودخانه از روستاهای تراب و ایدنک عبور می‌کند.

روستاها[ویرایش]

مال آخوند، موگرمون، ایدنک، سرآسیاب، تراب، مالشیخ، مال ملا، تل گنجگاه، آب دره، سرخ لان، ذولفقاری، بیشه‌ای، دیموکی، گگ احمد، بادام استان، شیتاپ، آبرزگه، آتشگاه، دوک، قیام، چهارراه عالی طیب، عروه، دره بنگ، گرداب علیا، گرداب وسطی، گرداب سفلی، وحدت آبادمورجن، مونه؛ کهناب و بنه بلوط.

روستای مونه دارای جمعیتی بالغ بر ۱۲۰ خانوار از دو طایفه مختلف سادات هاشمی فرزندان امامزاده سید عمادالدین ولی (علیه السلام) از نوادگان حضرت عقل بن امام سجاد علیه السلام و طایفه لطف الهی از نوادگان سلیمان شهرویی که همگی از شیعیان مولا امیرالمؤمنین علیه السلام می‌باشند. سادات شامل چند تیره سادات نسل سید علی پناه، سید عبدالحسین، سیدعلیرضا، سید کربلایی محمدتقی و سید جوانمرد می‌باشند و طایفه لطف الهی شامل نوادگان هیبت اله، محمد، ملانظرو تقی می‌باشند این مردم در بین دوتنگه جهت امرار معاش و در امان بودن از دزدان و راهزنان در این مکان سکنی گزیدند.

مردم لنده[ویرایش]

مردم لنده از شاخه گرمسیر ایل طیبی و ایل سلیمان شهرویی می‌باشند که طوایف زیر را در بر می‌گیرد: تاماولی، آورنگی، لطف‌اللهی، کرائی، آل طیب، بصره‌ای، شیتاپی، تارضایی، اولاد و چندین طایفه از سادات (سادات گردلی، مونهی و حیدری) مردم قدیمی شهر لنده ترکیبی از خوانین و مردمان قدیمی شهر (که شامل طوایف مختلف ایل طیبی و به تعداد محدود برخی ایلات دیگر استان می‌باشد) و مهاجرانی از بهبهان که بعنوان تاجرین منطقه بودند و در لنده ساکن شدند را، دربرمی گیرد.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

  • شهرها: لنده.
  • دهستان‌ها: «طیبی گرمسیری شمالی» و عالی طیب.

کوه سفید یکی از مناطق بکر و زیبای استان کهگیلویه و بویراحمد است دارای درختان گلابی و انگور وحشی، زالزالک، انجیر، گیلاس وحشی و گیاهان دارویی و معطری چون چویل، بیلهر، موسیر و کاسنی و دها نوع دیگر می‌باشد. وجود ده‌ها چشمه و برف انبارهای زیبا و انبوه درختان بلوت، بنه، کی کم، سرو کوهی و چندین حکتار بوته کتیراو همچنین جانورانی چون خرس، پلنگ، گراز، خرگوش، سنجاب ایرانی، جوجه تیغی و تعداد کمی بز کوهی و انواع پرندگان نغمه سرا چون کبک و تیهو و انواع دارکوبها و بلبل این منطقه را منحصر به فرد کرده است بخش زیادی از این کوه ییلاق ایل سلیمان شهرویی و تعدادی از سادات و طایفه آورنگی و لطف‌الهی، بخش‌هایی نیز در اختیار شیتاپی‌ها و کرائی هاست

کوه سیاه دارای درختان ثمری زیادی ازجمله تندروک-محلو موسیر -چویل -کرفس -دودوبره وغیره می‌باشد ساکنان این کوه از قشر عشایر طوایف تاماولی (سلبعلی ۰ملاخنقلی) و طوایفی از ایل بهمئی می‌باشند که به دامداری مشغولند. منطقه دلی مهرجان بین سه کوه سیاه، سفید و مهره، در ۲۰ کیلومتری منطقه موگرمون قرار دارد. دلی مهرجان منطقه‌ای سردسیری است و دارای چشم اندازهای طبیعی است. ساکنین دلی مهرجان سادات رضاتوفیق امامزاده سید محمود می‌باشند. دلی مهرجان دارای آثار باستانی بسیار زیادی است و قدمت بالایی دارد.

پانویس[ویرایش]

  1. مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Landeh County»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد.
  2. Approved decision of the Council of Ministers (فارسی)
  3. http://qkhabar.com/Default.aspx?tabid=1617&articleType=ArticleView&articleId=293588
  4. http://loor.ir/News.asp?nid=4326&ln=fa
  5. «سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد»(فارسی)‎. مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲.