کرانه باختری رود اردن

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
کرانه باختری رود اردن
The West Bank (عربی: الضفة الغربية‎ aḍ-Ḍiffah al-Ġarbiyyah, عبری: הַגָּדָה הַמַּעֲרָבִית, translit. HaGadah HaMa'aravit.
The West Bank (عربی: الضفة الغربيةaḍ-Ḍiffah al-Ġarbiyyah, عبری: הַגָּדָה הַמַּעֲרָבִית, translit. HaGadah HaMa'aravit.
مساحت
 • کل ۵٬۶۵۵ کیلومتر مربع (۲٬۲۰۰ مایل مربع)
جمعیت
 • جمعیت ۲٬۸۶۲٬۴۸۵
نام اهلیت West Banker, مردم فلسطینی، شهرک یهودی‌نشین

مختصات: ۳۲°۰۰′ شمالی ۳۵°۲۳′ شرقی / ۳۲.۰۰۰° شمالی ۳۵.۳۸۳° شرقی / 32.000; 35.383

Westbankjan06.jpg

کرانه باختری (به عربی: الضفة الغربیة) و در (به عبری: יהודה ושומרון تلفظ: یهودا و شومرون) ناحیه‌ای است در کرانه غربی رود اردن در منطقه خاورمیانه.

پس از شکست نیروهای امپراتوری عثمانی از بریتانیا در طول جنگ جهانی اول، دولت وقت بریتانیا در ۲۵ آوریل ۱۹۲۰ میلادی کنترل کرانه باختری را به همراه دیگر سرزمین‌های فلسطین برعهده گرفت و با تشکیل یک سیستم حکومتی تحت عنوان قیومیت بریتانیا بر فلسطین به کنترل کرانه باختری و دیگر سرزمین‌های فلسطین پرداخت. پس از جنگ استقلال اسرائیل در سال ۱۹۴۸ میلادی و تأسیس کشور اسرائیل در بخشی از سرزمین‌های تحت قیومیت بریتانیا و تصرف نوار غزه توسط ارتش اردن، پیمان صلح موقت ۱۹۴۹ میان کشور تازه تأسیس اسرائیل و مصر، اردن، سوریه و لبنان به امضا رسید که بنابر مفاد آن مرزهای اسرائیل و فلسطین مشخص شده و کرانه باختری تحت کنترل کشور اردن قرار داشت. این عهدنامه تا آغاز جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ و شکست اعراب، تحت اشغال نظامی نیروهای دفاعی اسرائیل درآمد.

گفتنی است که بر پایهٔ آمارهای رسمی بین ۲۲۰ هزار[۱] تا ۳۰۰ هزار[۲] شهرک‌نشین اسرائیلی در کرانه باختری رود اردن زندگی می‌کنند.

مناطق عمده از لحاظ انبوه جمعیت[ویرایش]

مناطق عمده از لحاظ انبوه جمعیت
مناطق جمعیت
البیره ۴۰۰۰۰
بیتار ایلیت ۳۴٬۴۷۲
بیت‌لحم ۳۰۰۰۰
گاش اتزیون ۴۰۰۰۰
هبرون ۱۲۰۰۰۰
اریحا ۲۵۰۰۰
اورشلیم شرقی ۴۰۰۰۰۰
جنین ۴۷۰۰۰
معاله آدومیم ۳۱٬۷۰۰
مودیین الیت ۳۴۵۱۴
نابلوس ۱۳۵۰۰۰
قلقیلیه ۴۰۰۰۰
رام‌الله ۶۰۰۰۰
طولکرم ۷۵۰۰۰
یاتاه ۴۲۰۰۰
آریل ۱۶٬۹۰۰

از مهم‌ترین مناطقی که از لحاظ انبوه جمعیت در کرانه باختری قابل ذکر هستند، می‌توان به منطقه کوهستانی نوارگونه‌ای که از شمال به سوی جنوب کشیده می‌شود و شهرهای نابلس، آریل، ابودیس، رام‌الله، البیره، معاله آدومیم، بیت‌لحم، بعیتار ایلیت، گاش اتزیون، هبرون، توباس و یاتاه در مسیر آن قرار دارند، اشاره کرد. شهر جنین در نهایت شمال کرانه باختری قرار دارد که در جنوب مراتع جزریل و شهرک یهودی نشین مودیین الیت و شهرهای عرب نشین قلقیلیه و طولکرم قرار دارد. همچنین شهر فلسطینی نشین اریحا در دره اردن و در شمال دریای مرده قرار دارد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]